Dit zijn de beste materialen voor raamkozijnen. Welke kies jij? | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Dit zijn de beste materialen voor raamkozijnen. Welke kies jij?

TILL BEHNE TILL BEHNE
van homify Modern
Loading admin actions …

Ramen zijn een belangrijk onderdeel van ieder huis. Een raam creëert een verbinding tussen buiten en binnen. Het laat het zonlicht naar binnen waardoor het daar een stuk aangenamer wordt. En ook geeft het de gelegenheid naar buiten te kijken naar, als je een beetje geluk hebt, een stukje fraaie natuur. Als je voor ramen kiest, moet je ook nadenken over de kozijnen. Deze bepalen voor een groot deel de uitstraling van een raam. Er zijn verschillende materialen mogelijk die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. In dit Ideabook bespreken we daarom een aantal mogelijke materialen. Hierdoor kun jij de beste afweging maken voor welk raamkozijn je uiteindelijk gaat kiezen.

Kunststof

van homify Modern

Een zeer populair materiaal voor kozijnen is tegenwoordig kunststof. Het is redelijk betaalbaar en super makkelijk in onderhoud. Vroeger waren kunststof kozijnen een zwaktebod. Het zag er goedkoop uit en dat straalde dan weer af op je huis. Tegenwoordig zien kunststof kozijnen er hartstikke goed uit en zijn ze bijna niet meer te onderscheiden van houten kozijnen. Naast dat deze kozijnen een stuk voordeliger zijn in de aanschaf zijn ze zoals gezegd super makkelijk in het onderhoud. Daar waar je houten kozijnen bijvoorbeeld om de zoveel tijd moet schuren en opnieuw moet lakken, heb je bij kunststof kozijnen eigenlijk geen onderhoud. Af en toe een lapje er over en je kan er zo 20 jaar mee vooruit.

Glasvezel

Een redelijk nieuw materiaal op de markt van de kozijnen is glasvezel. Het lijkt in veel op kunststof, maar is nog iets sterker en dus meer duurzaam. Dit materiaal kan goed tegen grote temperatuurverschillen. Het heeft verder dezelfde voordelen als kunststof. Het is sterk en kan daardoor grote hoeveelheden glas dragen. Het heeft weinig tot vrijwel geen onderhoud nodig. Daarbij komt dat glasvezel met een fraaie houtnerf mogelijk is. Hierdoor komt het qua uitstraling nog dichter in de buurt van hout. En het is ook nog eens overschilderbaar.

Aluminium

Villa te Voerendaal Minimalistische huizen van FWP architectuur BV Minimalistisch Beton
FWP architectuur BV

Villa te Voerendaal

FWP architectuur BV

Een andere optie voor je kozijnen is aluminium. Dit heeft weer een totaal andere uitstraling dan hout of kunststof. Aluminium is een stevig maar licht materiaal. Maar het vervormd of breekt zeker niet en het is ook makkelijk en goed te onderhouden. Aluminium kozijnen hebben een moderne, minimalistische uitstraling en komen dus heel goed tot hun recht in een wat meer industriële omgeving. Maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. In een wat meer klassiek huis kan het net dat beetje moderniteit toevoegen.

Hout

Gedurfd vintage blauw Moderne woonkamers van homify Modern
homify

Gedurfd vintage blauw

homify

Hout is een van de meest gekozen materialen als het aankomt op kozijnen. En dat is niet zonder reden. Het heeft een hele luxe, warme en fraaie uitstraling. Houten kozijnen zijn wel wat duurder in de aanschaf en hebben zeker zo nu en dan wat onderhoud nodig. Door de elementen wordt de verf aangetast en zal je dus van tijd tot tijd moeten schuren en bijschilderen. Omdat hout een natuurproduct is, zal het in de loop der jaren ook aangetast worden door de elementen. Zo kan er houtrot ontstaan. Dit is allemaal prima te verhelpen maar kost, zoals gezegd wel tijd en geld.

Glasblokken

Achtergevel Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Op bepaalde plekken in je huis kun je ook nadenken over alternatieve ramen. Zo hoef je natuurlijk niet altijd een stuk glas en een raamkozijn te hebben. Sommige ramen dienen puur om wat zonlicht naar binnen te laten en niet per se altijd om ook naar buiten te kunnen kijken. In dat geval kan je kiezen voor glasblokken. Je weet wel, waarmee je bijvoorbeeld ook een muur voor je douche kan bouwen. Deze heb je in verschillende soorten en maten en kunnen dus zonder al te veel moeite in een muur ingepast worden. Hier heb je dan geen glas of kozijn voor nodig. En omdat je hiermee enigszins van de gebaande paden afwijkt, zorgt dat voor een spannend effect en wordt je huis een stuk minder doorsnee.

Zonwerend glas

Woonhuis Laren Moderne woonkamers van Maas Architecten Modern
Maas Architecten

Woonhuis Laren

Maas Architecten

Naast over de kozijnen kun je misschien meteen net zo goed ook maar even nadenken over het glas dat in diezelfde kozijnen gaat. Tegenwoordig is het eigenlijk geen vraag meer of je wel of geen dubbelglas wilt. Dat is inmiddels wel de standaard. Maar er zijn ook bijzondere soorten glas die in bepaalde situaties of op bepaalde plekken goed van pas kunnen komen. Zo bestaat er bijvoorbeeld zonwerend glas. Dit kan handig zijn als de zon er vol op schijnt en je niet de warmte maar wel het licht van de zon binnen wil laten komen.

Neem hier eens een kijkje voor inspiratie wat betreft mooie raamkozijnen. Deze professionals weten alles over ramen en kozijnen en het plaatsen ervan. En in dit Ideabook lees je hoe je een ruimte ondanks het ontbreken van ramen toch kan 'verlichten'.

Wat is jouw favoriete materiaal voor raamkozijnen? Laat hieronder je commet achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!