8 dingen die je moet weten over Swedish Death Cleaning, de nieuwste opruimtrend | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

8 dingen die je moet weten over Swedish Death Cleaning, de nieuwste opruimtrend

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Opruimen en organiseren Moderne keukens van Blum Modern
Loading admin actions …

Swedish Death Cleaning: de naam klinkt niet al te uitnodigend, maar geeft ook precies weer waar het over gaat: hoe je jezelf en je familie kunt bevrijden van een leven lang spullen verzamelen. De Zweedse schrijfster Margareta Magnusson schreef dit boek kort nadat haar ouders waren overleden en het werd in korte tijd een bestseller. 

De kern van dit boek is om langzaamaan te beginnen met je huis opruimen, zodat wanneer je overlijdt dit niet zo'n enorme druk legt op de nabestaanden. Maar het is ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven of dat nou binnenkort eindigt of niet. 

De naam doet natuurlijk wel wat stof opwaaien, maar is eigenlijk gewoon een heldere, praktische methode die beschrijft hoe je met je spullen om kunt gaan. De aanpak lijkt een beetje op de andere trendy opruimmethodes die we de afgelopen jaren voorbij zagen komen: Marie Kondo en Hygge. 

We zetten de belangrijkste opruimtips van deze nieuwe methode even voor je op een rij…  

1. Waar begin je mee?

modern  door Campbell Watson, Modern
Campbell Watson

Hangar Walk In Wardrobe by LEMA

Campbell Watson

Je kunt het beste beginnen met de spullen die weinig emotionele waarde hebben. Dit om het jezelf wat gemakkelijker te maken. Begin daarom bijvoorbeeld met zolder opruimen of je kledingkast uitzoeken. Daar vind je zeker items die je niet meer draagt, die versleten zijn of die je niet meer past. 

Een overzichtelijke kast met alleen je favoriete items is bovendien ook veel uitnodigender wanneer je je aankleedt 's-ochtends. Denk wel na over combinaties en gooi geen belangrijke essentials weg die onderdeel zijn van een bepaalde favoriete combinatie.

2. Wanneer begin je?

Ode Pasta vloerlijn Moderne woonkamers van Ode aan de Vloer Modern Kunststof
Ode aan de Vloer

Ode Pasta vloerlijn

Ode aan de Vloer

Rond de 65 jaar is een ideale leeftijd om wat van je bezittingen weg te doen en meer ruimte te maken. Bedenk ook dat wanneer je straks kleiner gaat wonen je niet alles uit je woonkamer mee kunt nemen en je toch afscheid zult moeten nemen van bepaalde spullen. Bovendien is minimaliseren en leven met weinig spullen goed voor het milieu en trendy.

Verkoop de spullen die waarde hebben en je houdt er nog een leuk zakcentje aan over ook. Je zult merken dat wanneer je eraan begint het ook steeds makkelijker wordt om spullen weg te doen. Ook een prettig gevoel om je huishouden beter te organiseren.

3. Maak een document waar alle belangrijke zaken in staan

Ambia-line ladeindeling Moderne keukens van Blum Modern IJzer / Staal
Blum

Ambia-line ladeindeling

Blum

Er is niets zo vervelend als wanneer anderen niet weten hoe jij je zaken geregeld hebt of wilt hebben. Maak daarom een document met alle informatie over je verzekeringen en financiële zaken en leg daar ook in vast hoe je zaken graag geregeld wilt hebben. Zo staat je familie straks niet voor een hoop uitzoekwerk. Voeg daar ook een adresbestand aan toe; zeker wanneer je alleen bent. En deel deze informatie ook met familieleden zodat ze weten wat jij graag wilt. 

4. Wat bewaar je?

Misschien bewaar je sommige spullen vanwege de goede herinneringen die je eraan hebt, maar bedenk je dat je geen spullen nodig hebt om herinneringen levend te houden. In de praktijk blijkt zelfs dat we nooit meer naar onze oude foto's kijken. Belangrijke ervaringen onthouden we meestal namelijk zeer goed inclusief alle details.

Ga eens door je keuken heen en bekijk welke spullen je nooit gebruikt en ga na hoeveel borden, bekers en bestek je echt nodig hebt. De kans is groot dat je niet zo'n uitgebreid servies nodig hebt.

5. Geef spullen weg

Penthouse Moderne woonkamers van B-TOO Modern
B-TOO

Penthouse

B-TOO

Wanneer je het lastig vindt om spullen weg te doen, geef ze dan cadeau aan vrienden of familie. Op die manier wordt het een stuk eenvoudiger om spullen weg te doen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de ander er blij mee maakt en niet met spullen opscheept waar de ander ook niet op zit te wachten.

Vind je het een lastige klus om zelf te doen? Dan kun je dit natuurlijk ook uitbesteden aan een professional.

6. Ga ermee door en beloon jezelf ook

Jezelf een nieuwe manier van omgaan met spullen aanleren, is niet heel makkelijk. Gemiddeld genomen duurt het een aantal maanden voordat je jezelf een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Geef het daarom ook de tijd en wees niet boos op jezelf wanneer het niet direct lukt. En beloon jezelf ook wanneer het wel lukt. Niet door nieuwe spullen te kopen, maar met een leuk avondje bioscoop of een heerlijk stuk taart. 

Wil je graag weten hoe je je kledingkast effectief opruimt? In dit artikel vind je alle tips.

7. Wel bewaren / niet bewaren?

Woonhuis Amsterdam Moderne woonkamers van Baden Baden Interior Modern
Baden Baden Interior

Woonhuis Amsterdam

Baden Baden Interior

Een zeer belangrijke vraag bij het wel of niet bewaren van spullen is: wordt iemand er blij van als ik dit bewaar? Het is een goede vraag om te beantwoorden die je helpt om bij elk item even stil te staan en je af te vragen of het werkelijk iets toevoegt. En neem geen genoegen met snelle antwoorden in de trant van: 'misschien heb ik er ooit nog iets aan'.

8. De harde waarheid: niemand zit te wachten op jouw spullen

Minimalisme is de nieuwe trend. In de huizen van dertigers vind je daarom een absoluut minimum aan spullen. En deze generatie zit dus echt niet te wachten om alle spullen van hun ouders een plekje in hun huis te geven. Daarnaast is er in deze tijd ook helaas niet echt een markt voor oude, donkere eiken meubels. Pimp je meubels daarom op bijvoorbeeld met deze tips en verkoop ze daarna. Geef zoveel mogelijk spullen weg en verzamel de leukste foto's (vooral van je kinderen) in een paar albums. Dat scheelt je kinderen straks een hoop werk…

Wat vindt je van hiervan? We zijn benieuwd!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!