Eettafel met gecapitonneerde stoelen en stoffen lampenkappen: landelijke Eetkamer door Hemels Wonen interieuradvies en ontwerp

Een orchidee verzorgen: de beste tips & ideeën op een rij!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Loading admin actions …

De keuze voor kamerplanten is heel erg persoonlijk. We hebben uiteraard geen idee wat er bij jou in de kamer staat, maar het zou zo maar eens een orchidee kunnen zijn. Een schitterende plant met hele mooie bloemen, maar niet de meest gemakkelijke om te onderhouden. Daarom gaan we het vandaag met je over een orchidee verzorgen hebben. Want jij wilt toch ook dat deze plant jarenlang mee kan gaan? 

Je hoeft daar zeker geen hovenier voor te zijn. De plant met enige regelmaat en structuur verzorgen is eigenlijk het belangrijkste. Laten we snel eens gaan kijken!

De orchidee

 Muren & vloeren door K&L Wall Art
K&L Wall Art

Alu-Dibond Silbereffekt Orchidee

K&L Wall Art

Voor je weet hoe je een orchidee moet verzorgen, is het wellicht ook wel handig om even iets meer over deze bijzondere plant in het algemeen te weten. De orchidee als zodanig bestaat eigenlijk helemaal niet, want er zijn niet minder dan 20.000 verschillende soorten van deze plant! Daarmee is het een van de grootste plantenfamilies ter wereld. De verschillende varianten komen in het wild vrijwel overal voor. Alleen in de meest koude streken zijn ze niet te vinden. Dus ook in Nederland loop je kans om orchideeën in het wild tegen te komen. 

Toch zijn de varianten die we in huis halen over het algemeen de meer subtropische varianten.

De juiste plek voor de orchidee

De orchidee verzorgen begint al met het uitzoeken van een goede plek voor de plant. Een orchidee heeft relatief veel licht nodig, maar geen direct zonlicht. Daardoor zouden de bladeren van de plant namelijk kunnen verbranden en dat wil je natuurlijk niet hebben. Een orchidee gedijt prima bij kamertemperatuur, maar temperaturen onder de 20 graden Celsius zijn af te raden. Mocht je dus je kachel vaak lager dan die temperatuur hebben staan, zorg dat je orchidee dan op een warm plekje staat. 

Op de foto staat de orchidee in een grote glazen vaas: zo blijft die automatisch wat warmer. En ook om het zonlicht wordt goed gedacht, de gordijnen zijn namelijk gesloten.

Hoeveel water heeft een orchidee nodig?

Eettafel met gecapitonneerde stoelen en stoffen lampenkappen: landelijke Eetkamer door Hemels Wonen interieuradvies en ontwerp
Hemels Wonen interieuradvies en ontwerp

Eettafel met gecapitonneerde stoelen en stoffen lampenkappen

Hemels Wonen interieuradvies en ontwerp

Het waarom en hoe van een orchidee verzorgen komt het meest cruciaal tot uiting als het om water gaat. Want hoeveel water heeft de plant nou eigenlijk nodig? Dat is voornamelijk afhankelijk van het seizoen. Over het algemeen volstaat in de winter een waterbeurt per tien dagen. In de zomer doe je het een keertje vaker: zo eens in de vijf tot zeven dagen. Je kunt een scheut water met de gieter geven, maar het is aan te raden om de kluit van de plant onder te dompelen in lauwwarm water. Laat de plant even uitlekken voor je hem weer terug plaatst in de pot. 

Geef pas weer opnieuw water als de bodem weer droog is! Misschien is het even wat extra werk, maar het komt je plant zeker ten goede!

De juiste bodem

Overzicht van de woonkamer met zicht op de prachtige gashaard: landelijke Woonkamer door Hemels Wonen interieuradvies en ontwerp
Hemels Wonen interieuradvies en ontwerp

Overzicht van de woonkamer met zicht op de prachtige gashaard

Hemels Wonen interieuradvies en ontwerp

De juiste bodem is ook een wezenlijk onderdeel van een orchidee verzorgen. De plant groeit het beste als die in een bodem is geplaatst die bestaat uit onder andere mosveen en boomschorssnippers. 

Net even iets meer dus dan gewone potgrond, maar ideaal om er voor te zorgen dat jij een prachtige plant behoudt.

In de badkamer

klasieke Badkamer door Cris Nunes Arquiteta
Cris Nunes Arquiteta

Lavabo e banheiros, Maceió AL

Cris Nunes Arquiteta

De kans is groot dat jouw orchidee verzorgen voornamelijk over de plant in de woonkamer gaat, maar uiteraard zijn er ook heel veel andere leuke plekken te bedenken waar een orchidee kan staan. De subtropische omgeving van de badkamer is uiteraard ideaal! Bovendien zorgt het op deze plek voor een prachtige extra aankleding. Maar ook in een slaapkamer staat een orchidee prachtig. 

En wat te denken van een fraai plekje in de gang of misschien wel in de keuken? Er zijn mogelijkheden genoeg!

Andere tips voor het verzorgen

krijtverf eco texture vliesbehang geweven riet wicker vergrijsd warm grijs:  Muren & vloeren door ESTAhome.nl
ESTAhome.nl

krijtverf eco texture vliesbehang geweven riet wicker vergrijsd warm grijs

ESTAhome.nl

Voor het verzorgen van een orchidee hebben we ook nog wel wat andere tips, met dank aan onze experts. Wat doe je als de orchidee uitgebloeid is? Je mag hem dan voorzichtig snoeien! Knip de bloem weg boven het zogenaamde derde oog, ofwel de verdikking van de steel gerekend vanaf het blad van de plant. Zorg er verder voor dat er geen fruit in de buurt ligt van een orchidee! De stoffen in fruit kunnen schadelijk voor de plant zijn. Verder is het aan te raden om ook maandelijks speciale orchideeënvoeding te geven. 

In de winter kun  je dit beperken tot eens in de twee maanden, maar als de plant bloeit kun je het juist wat vaker doen. Wil je meer weten over planten in het algemeen? Kijk dan ook hier even!

Orchidee als kunstvorm

moderne Keuken door meine schöne Wand
meine schöne Wand

Küchenrückwand mit Orchideen

meine schöne Wand

Vind je een orchidee een prachtige plant met schitterende bloemen maar zie je een orchidee verzorgen niet zo zitten? Deze prachtige oplossing kwamen we ook nog voor je tegen! Deze bloeit altijd en heeft geen verzorging nodig. Zo kun je op meer manieren de orchidee als kunstvorm gaan gebruiken. Door middel van een mooi schilderij of een foto bijvoorbeeld!

Heb jij nog meer tips voor het verzorgen van een orchidee? We horen het graag!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!