Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Ideeën voor de woonkamer

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Alhoewel we in iedere kamer van ons huis wonen, is de woonkamer de enige ruimte die deze functie ook in zijn naam draagt. De huiskamer is traditioneel die ruimte waarin we ons het meest ophouden: hier relaxen we na het werk, ontvangen gasten, of klinken op de dag met een glas wijn. We doen hier dus niets anders dan ontspannen en ons goed voelen. Terwijl de inrichting van andere kamers altijd gericht is op een bepaald doel – slapen, koken, werken, persoonlijke verzorging – gaat het er bij het inrichten van de woonkamer alleen om dat we ons goed voelen. Daar is dan ook de meubilering op aangepast. Hier vinden we de bank, de fauteuil, de poef; onze boeken en spellenverzameling; de tv en de muziekvoorraad en als je geluk hebt een open haard.

De woonkamer is dus die kamer waarin we van het alledaagse uitschakelen. We lezen een goed boek in onze favoriete stoel of kruipen op de bank voor een film. Verder is de woonkamer het sociale middelpunt van het huis: hier spelen we met de familie een potje mens-erger-je-niet, kletsen we met onze vrienden of vieren onze verjaardag met een gezellig feestje. Het is dan ook geen wonder dat er veel moeite gedaan wordt voor de inrichting van deze kamer. Terwijl een donkere badkamer of een keuken met een twijfelachtig tegeldesign nog te tolereren zijn, is een mooie woonkamer essentieel om ons in ons huis thuis te doen voelen. Met de volgende inrichtingstips lukt dat gegarandeerd.

Je eigen stijl ontdekken

Of het nu landhuisstijl is met veel hout en bloemmotieven, retro-look met niertafel en club fauteuils of, zoals hier te zien is, industriechic – bij het inrichten zijn er geen grenzen aan smaak. Je kunt de hele ruimte in één stijl inrichten, of verschillende designs mixen en bijvoorbeeld grootmoeders donkere Biedermeier-kast combineren met een moderne bank in wit leer. Maar, om het ontspanningseffect van de woonkamer niet te storen, is het beter niet al te veel verschillende stijlen en kleuren te mixen, aangezien de kamer dan al snel onrustig werkt. Wie een klein budget heeft, kan met een paar goedgekozen meubelstukken of een opvallend muurdesign bijzondere accenten aanbrengen.

De juiste bank uitkiezen

De woonkamer zou geen woonkamer zijn zonder een comfortabele bank om op te lezen, tv te kijken en ontspannen te praten met je partner of vrienden. De bank is het belangrijkste meubelstuk van deze kamer en de keuze moet goed onderbouwd zijn. Wat betreft grootte moet je je natuurlijk aan de beperkingen van je vier muren aanpassen, maar het moet ook aan het aantal personen in huis aangepast zijn. Koop ik liever een twee- of driezitter? Voor een grote familie is een modulaire bank ideaal, waarop alle familieleden een plekje kunnen vinden. Voor wie een gastenkamer heeft is een slaapbank een goed idee: het laat zich met een paar handelingen in een slaapplaats veranderen, waarop vrienden en kennissen van ver of schoonouders kunnen overnachen. Als klassieker bestaat inmiddels ook de hoekbank: hier kun je in een gezellige cirkel met vrienden wijn drinken of een comfortabel middagdutje houden.

Bij de bekleding van de bank is de eerste vraag: stof of leer? Bij stofbekleding is er een uitgebreide keus aan kleuren en patronen. Stoffen van microfiber kunnen veel weerstaan en zijn dan ook heel geschikt voor huishoudens met bijvoorbeeld kleine kinderen of huisdieren. Kies in zo'n geval dan ook niet voor crèmewit, maar voor een bekleding die kleine ongelukken makkelijk aankan. Leer is populair als bankbekleding omdat het zich aan lichaamstemperaturen aanpast. Het nadeel van leer is dat het goed bijhouden van het materiaal wat werk kost. Als natuurproduct heeft leer namelijk de eigenschap dat vloeistoffen, crèmes en ook lichaamszweet gelijk in het materiaal trekken en permanente vlekken achterlaat.

Entertainment integreren

In de woonkamer bevinden zich meestal de tv en de multimedia-installaties. Van bank of stoel bekijken we onze favoriete tv-serie, genieten van het album van onze favoriete artiesten, of supporten het nederlands elftal tijdens het WK. Door de intocht van flatscreens is het tegenwoordig veel makkelijker deze platte doos in de woonkamerinrichting in te passen. Waar voor het lompe beeldbuisontwerp nog een aparte kast of tafel nodig was, passen huidige toestellen met het grootste gemak op zelfs de smalste dressoirs of gewoon aan de muur. Bijzonder elegant is natuurlijk de oplossing die hier te zien is: tv en geluidssysteem worden direct in de muur geintegreerd. Ook de kast ernaast voor boeken en een muziekinstallate is in de de muur ingebouwd en bespaart op die manier veel ruimte die nu gebruikt kan worden om nog meer vrienden uit te nodigen voor bijvoorbeeld een thuisbioscoop-event.

Opbergruimte in de woonkamer

 Woonkamer door Vanpey
Vanpey

Regal RGR 200x75

Vanpey

De klassieker onder de woonkamerkasten is het dressoir. Het dressoir steelt door zijn kleine hoogte niet de show weg van de bank, maar biedt desondanks genoeg plaats voor de DVD-verzameling, het goede koffieservies en de kandelaars. Bij verjaardagsfeestjes kun je het ook nog fantastisch als tafel voor het koude buffet of de drankjes gebruiken.

Ondanks de toenemende verspreiding van e-books, hebben velen toch nog altijd een kleine of grote boekenverzameling. Deze kun je meestal ook in de woonkamer vinden. Daarbij heb je de keus tussen staande kasten of planken direct aan de muur. Deze laatsten komen lichter over en zijn plaatsbesparender, aangezien zo de ruimte daaronder nog gebruikt kan worden – bijvoorbeeld voor een dressoir. Maar, muren moeten daar wel voor geschikt zijn. Boeken zijn zwaar en de plankdragers moeten met schroeven van de juiste lengte en dikte gezekerd worden. Bij poreuze muren zijn staande kasten weer een beter idee.

Een passende vloer kiezen

 Muren & vloeren door tuttoparquet
tuttoparquet

Slide Floor

tuttoparquet

Bij het bekleden van de vloer heb je ruim de keus, want de mogelijkheden zijn eindeloos. We weten het allemaal: de vloerbekleding bepaalt voor een significant deel de werking van de hele ruimte. Geen wonder dat de aanwezigheid van een mooi visgraatparket of massieve vloerdelen bij verkoop of verhuur op hoge waarde geschat worden. Wie een toereikend budget heeft is met een houten parketvloer altijd goed terecht: het geeft de ruimte een natuurlijke en warme sfeer. Parket ziet er prachtig uit en is in vele verschillende varianten te krijgen: stroken- of mozaiekparket, plankenvloer in landelijke stijl, etc – en in kleurtinten van licht tot donker verkrijgbaar. Toch is parket de gevoeligste van alle vloerbekleding, zeker bij een zachte houtsoort: naaldhakken, vochtigheid of stoeiende kinderen kunnen de vloer snel ruïneren. Massieve planken kunnen nog wel het meeste aan, en zien er vaak zelfs met krassen nog goed uit. Een goedkoper alternatief voor echt hout is laminaat van hoge kwaliteit, maar dit alternatief trekt veel meer stof aan en beschadigingen zijn moeilijk of helemaal niet te repareren.

De klassieker in Nederlandse woonkamers was voor lange tijd de vloerbedekking. Deze optie heeft veel ingeboet aan populariteit, maar kan nog altijd een goede keus zijn, en niet alleen omdat het vaak goedkoper is dan andere vloerbekledingen. Zachte vloerbedekkingen verwennen de voeten en dempen voetstappen in de daarondergelegen kamers. Ook in woningen of kamers op de begane grond en zonder kelder is vloerbedekking meestal de eerste keus, aangezien dit beter tegen de bodemkou isoliert als welke andere optie ook. Een moderne touch krijgt de ruimte door plavuizen, chape of – bij een woonkamer ingericht in Industriële stijl – beton. Deze materialen zijn heel robust en makkelijk bij te houden, maar voelen wel kouder aan.

De beste vloerexperts vind je hier.

De beste verlichting creeëren

Lampen zijn voor een kamer wat sieraden zijn voor een outfit: ze maken het af en benadrukken het geheel. Een mooie lamp kan de hele kamer afmaken en verfijnen. Bij hoge plafonds en ruime oppervlakken zijn grote en opvallende plafondlampen aan te raden. Maar dat hoeft niet altijd een kroonluchter te zijn – deze bijzondere hanglamp in vogelzwerm-optiek trekt gegarandeerd het oog! In kleinere, lage kamers moeten de plafondlampen subtieler zijn en direct onder het plafond uitstralen of als hanglamp boven de salontafel aangebracht worden. Over het algemeen geldt: kies voor de woonkamer voor warm licht en werk veel met indirect licht. Plafondspots, staande lampen of geïntegreerde verlichting voor kasten en planken zijn hier ideaal.

De ruimte aantrekkelijk indelen

 Woonkamer door Pickawood GmbH
Pickawood GmbH

Weißer Raumteiler/Raumtrenner nach Maß

Pickawood GmbH

Van alle kamers in huis biedt de woonkamer meestal de grootste vrijheid wat betreft indeling. Bij de keuken en de badkamer zijn de meubelstukken veel sterker aan de functie van de kamer verbonden: je kunt alleen variëren in tegelkleur, soort wastafel of aanrechtblad. In de woonkamer daarentegen kun je veel sterker variëren. Wordt de bank het middelpunt of wil ik een erfstuk de nadruk geven? Integreer ik een eet- of werkkamer? Bij de indeling van de woonkamer in verschillende compartimenten kun je gebruik maken van een ruimteverdeler. Wie geen tussenmuren kan of wil optrekken kan kiezen voor een hoge kast. Het verdeelt de ruimte optisch in verschillende delen en biedt ook nog eens opbergruimte. De woonkamer is makkelijker te veranderen dan de andere kamers in huis. Alleen al door het verplaatsen van de bank kan in de ruimte een compleet andere ambiance ontstaan. Dus gewoon uitproberen tot je de perfecte indeling gevonden hebt.

Sfeer in huis toveren met een open haard

 Woonkamer door conmoto
conmoto

TRAVELMATE

conmoto

Vóór de uitvinding van moderne verwarmingssystemen was de woonkamer bijzonder als enige ruimte met een warmtebron. Vandaar dat de huis- of woonkamer altijd die kamer is geweest waar men 'woonde' en huiselijkheid centraal stond. In heel vroege tijden werd deze kamer nog door open vuur verwarmd en vandaar dat de stallen onder of naast de woonkamer gebouwd werden zodat de lichaamswarmte van het vee meehielp. Iets later werd de grote kacheloven het merkteken van de woonkamer. Ook tegenwoordig is een haard in de woonkamer een bijzonder element: het geeft niet alleen warmte af maar creeërt ook een gemoedelijke en huiselijke atmosfeer. Voor wie geen haard in de muur heeft, of geen zin heeft hout en as te hanteren is de Travelmate de ideale oplossing. Het vuur aansteken en weer uitdoven is kinderspel, en het vuur brandt rookvrij en asvrij, want deze designerhaard werkt op bioethanol. Een verder voordeel van dit model ligt voor de hand: het is niet aan een vaste plek in de woning gebonden en kan gemakkelijk van de ene naar de andere kamer gedragen worden. De mobiliteit van deze haard is weerspiegeld door het design dat doet denken aan een reiskoffer.

Voor meer open haarden, bekijk deze productcategorie.

Wat is voor jou het belangrijkste element in de woonkamer? Geef je mening bij de reacties hieronder.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!