Waar moet je aan denken als je je eigen huis gaat ontwerpen | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Waar moet je aan denken als je je eigen huis gaat ontwerpen

TILL BEHNE TILL BEHNE
Moderne woonkamers van homify Modern
Loading admin actions …

Je overweegt je eigen huis te gaan ontwerpen. Spannend! Uiteraard is dit een klus die je zorgvuldig moeten voorbereiden en waar nodig ook wel wat hulp bij kan gebruiken. Schroom dus vooral niet om je te laten adviseren en/of bij te laten staan door een architect. Maar het is natuurlijk meer dan goed om zelf een duidelijk beeld te hebben van wat je wil en hoe dat ongeveer tot stand zou moeten komen. In dit Ideabook bespreken we daarom een aantal belangrijke aspecten van het ontwerpen van je droomhuis. Lees het aandachtig door en het zal je woongenot later zeker ten goede komen.

Grondstuk

Minimalistische huizen van homify Minimalistisch

Allereerst moet je natuurlijk bepalen waar je huis komt te staan. Waarschijnlijk heb je al een stad of een bepaalde plek in je hoofd. Een plek die om verschillende redenen het handigste voor je is. Dus de kans dat je daarvan gaat afwijken is niet heel groot. Natuurlijk moet er op die plek wel ruimte zijn om een huis te bouwen. Ook moet het stuk grond groot genoeg zijn om naast je huis ook nog een tuin te kunnen aanleggen. Vervolgens moet je nagaan wat voor soort grond het is. Daarvan is afhankelijk wat voor soort fundering je voor je huis nodig hebt. Ook is het van belang wat voor soort beplanting er mogelijk is. Kortom, voordat je een plek kiest om je huis te bouwen, moet je deze grondig onderzoeken.

Omgeving

Villa JSPE Minimalistische huizen van 2architecten Minimalistisch Glas
2architecten

Villa JSPE

2architecten

Een ander belangrijk onderdeel, naast het grondstuk zelf, is de omgeving waar je huis komt te staan. Uiteraard wil je zoveel mogelijk voordelen en zo min mogelijk nadelen. Voor- en nadelen zijn natuurlijk heel persoonlijk. Dus de een woont graag dichtbij de stad, de andere weer wat meer landelijk. Over het algemeen zijn er natuurlijk wel een aantal universele nadelen. Zo wil je niet vlak naast een hele drukke weg wonen. Een fabriek die heel veel stank of andere ongezonde dampen veroorzaakt, daar zit ook niemand op te wachten. Dus voordat je een stuk grond kiest om je huis te bouwen, onderzoek ook de omgeving heel goed en kijk wat de voor- en nadelen zijn.

Functionaliteit

Als de locatie helemaal klopt, ben je toe aan het huis zelf. Naast esthetische waarde, moet het huis natuurlijk ook vooral functioneel zijn. Probeer daar dus een zo goed mogelijke balans in te vinden. Uiteraard is voor iedereen functioneel weer iets totaal anders. Maar het is absoluut van belang om ruim van tevoren goed na te denken over wat je handig vindt in een huis zodat dit goed meegenomen kan worden in de plannen. Zo kan je bijvoorbeeld later altijd nog een garage aan je huis laten aan bouwen. Maar op een later tijdstip te besluiten dat je toch nog een kelder wil, is weer wat lastiger.

Structuur en de buitenkant

Haus am Weinberg Minimalistische huizen van UNStudio Minimalistisch
UNStudio

Haus am Weinberg

UNStudio

Vervolgens moet je nadenken over het materiaal waarmee je je huis wil bouwen. Ga je voor steen, hout, staal of wellicht een combinatie daarvan. Welke vorm moet het huis krijgen, hoeveel verdiepingen. Krijgt het huis een puntdak of een plat dak. Komen er veel en grote ramen in, wellicht een grote glazen pui. En welke materialen wil je verder nog gebruiken, bijvoorbeeld voor deuren en kozijnen. Ga je voor hout, kunststof of misschien wel metaal. En dan kun je nog nadenken over eventuele details. Bijvoorbeeld de kleur van de dakpannen, of wil je misschien wel een rieten dak. En misschien moet de gevel wel deels betimmerd worden met mooi hout. Al met al zijn er heel veel mogelijkheden en het is goed om ze allemaal eens de revue te laten passeren. Zo kom je uiteindelijk het dichtst bij je absolute droomhuis.

Indeling

Moderne woonkamers van homify Modern

Als de buitenkant klaar is, tenminste op papier, is de binnenkant aan de beurt. De indeling van je huis bepaald in grote mate de manier waarop je het huis gebruikt en beleeft. En in die zin ook het woongenot. Bedenk dus goed hoe je je huis wilt indelen en vooral ook waarom. Dus waar moet de woonkamer komen en waar de eetkamer. Hoe moet de keuken ten opzichte van de eetkamer gesitueerd worden. Moeten er slaapkamers komen op de begane grond. Of misschien wil je wel de slaapkamers beneden en de woonkamer een verdieping hoger. Allemaal heel smaak gebonden en persoonlijk. Maar als je zelf een huis gaat bouwen, is alles mogelijk en kan je alle kanten op. En dus is het zonde om voor standaard te gaan.

Materialen

Heijmans ONE Minimalistische slaapkamers van MoodBuilders Minimalistisch
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

De keuze voor materialen is ook erg bepalend voor de uitstraling en sfeer van het huis. Kies dus zorgvuldig de materialen waarmee wil gaan werken. Allereerst de muren. Wil je stenen muren die glad gestuukt zijn. Wil je wellicht ergens een wandje van hout, iets wat weer een totaal andere sfeer aan het huis geeft. Wat voor vloeren kies je. Ga je voor hout, natuursteen, gietbeton, marmoleum of welke vloeren ook. Welke materialen kies je voor de keuken en de badkamer. Allemaal heel belangrijk en dus zaak om daar goed over na te denken.

Stijl

Alle keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt bepalen natuurlijk al voor een groot deel de stijl van je huis. Maar met de inrichting kun je nog een heleboel bewerkstelligen. Meestal heb je wel een beetje in je hoofd wat je stijl is en het zou dan ook gek zijn om daar ineens heel erg van af te wijken. Maar wellicht kun je wel wat advies gebruiken over welke stijl bij je huis en bij jezelf past. Laat je in dat geval adviseren door een professional. Het is dan ook niet erg om je stijl zo nu en dan eens te te updaten.

Inspiratie nodig voor het ontwerpen van je eigen huis? Bekijk dan eens een paar van deze prachthuizen. En in dit Ideabook lees je een aantal do's en don'ts voor het inrichten van je huis.

Zou jij je eigen huis kunnen en willen ontwerpen? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!