Gras zaaien: een handig stappenplan

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
//MONTEUX//Jardin champêtre, CONCEPTUELLES PAYSAGE ET DECORATION CONCEPTUELLES PAYSAGE ET DECORATION Mediterrane tuinen
Loading admin actions …

Een groen gazon ziet er niet alleen mooi en fris uit, maar laat ook de architectuur van je woning beter naar voren komen. Bovendien is het de ideale plek voor je kinderen om te spelen in de zomer. Globaal genomen heb je twee opties: graszoden leggen of zelf gras zaaien in je tuin. Aan beide opties kleven voor- en nadelen die we vandaag voor je op een rij zetten. 

Daarnaast is ook de keuze voor de juiste grassoort erg belangrijk. Dat bespaart je later een hoop werk. Gras zaaien is niet zo heel ingewikkeld, maar het is wel belangrijk om het op de juiste manier te doen. Vandaag geven we je een stappenplan.

Wanneer gras zaaien

Gras zaaien; wanneer is de beste periode. De beste perioden hiervoor zijn het voorjaar ofwel het najaar wanneer er voldoende regen is en de temperatuur gemiddeld is. Zo kan het gras ook echt ontkiemen bij de juiste temperatuur. Doe dit wel op dagen dat het niet te droog of te nat is. Maar je kunt ook best op andere momenten in het jaar zaaien. Wanneer de temperatuur of hoeveelheid water namelijk onvoldoende is, dan wachten de zaadjes zelf met ontkiemen. 

Let op: de zaadjes zijn zeer interessant voor de vogels dus span er zeker een net overheen! Zaai dus liever wanneer het gras direct kan ontkiemen zodat de vogels het niet opeten. 

De ideale temperatuur om te zaaien, ligt rond de 15 graden maar nooit onder de 10 graden. Ook moet de bodem voldoende vochtig zijn om het gras te laten ontkiemen.

De beste grassoorten

Sommige grassoorten lijken wel eeuwig groen te blijven en nauwelijks te groeien. Dat komt dan omdat er dan een speciale grassoort is gebruikt

Voorbeelden van sterk gras zijn bijvoorbeeld Westerwold, Rietzwenk of Italiaans maaigras. Daarnaast is het ook belangrijk waarvoor je het gras wilt gaan gebruiken. Voor een siergazon kies je een andere grassoort van voor een sportgazon.

Struis- en (Rood)Zwenkgrassen zijn perfect als siergras. Dit gras kies je wanneer je niet of nauwelijks op je gras gaat lopen. 

Engels raaigras, Zwenk-, Struis- en Beemdgras zijn ideaal als speelgras. Leuk voor de kids om op te spelen.

Veldbeemdgras en Engels raaigras zijn supersterk en dus zeer geschikt voor een sportgazon.

Rood- en Veldbeemdgras. zijn schaduwgrassen. Deze kies je dus wanneer je een schaduwrijke tuin hebt. Is je gazon ook heel vochtig? Kies dan bij voorkeur voor Ruwbeemdgras.  

Heb je een zeer groot grasveld, specifieke wensen of wil je weinig onderhoud? Laat je dan even adviseren door een expert.

Gras zaaien: een stappenplan

homify Bedrijfsruimten Bars & clubs

Het inzaaien van een gazon doe je als volgt:

* Start met de bodem: deze hoog je eventueel op en je haalt het onkruid en stenen etc weg. 

* Nu de bodem schoon is start je met spitten. Dit doe je twee spaden diep oftewel zo'n 25-30 cm. Haal direct ook alle losse wortels weg.

* Daarna voorzie je je gazon van compost en mest dat je door de aarde heenmengt.

* Als laatste hark je alles even los en glad.

* Nu ben je klaar om te zaaien. Zaai zo regelmatig mogelijk zodat alle zaadjes goed verdeeld worden en sproei daarna het gras nat (niet teveel!)

* Span eventueel een net over de zaden en loop er absoluut niet op!

Graszoden leggen

Wanneer je een grasveld gaat aanleggen dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt het gras zelf zaaien of graszoden leggen. Maar wat is het grote voordeel van graszoden? Dat is vooral de tijd die nodig is om een 'echt' gazon te krijgen. 

Wanneer je kiest voor graszoden heb je in een mum van tijd een prachtig gazon. Bij inzaaien kan dit vele maanden duren en kun je de tuin ook niet gebruiken. Vaak is dit ook veel meer werk vanwege de grondvoorbereiding.

Gras zaaien hoe lang duurt het? Dat is niet helemaal exact te zeggen want het hangt af van de temperatuur en bodem. In het voorjaar kan het een paar weken duren omdat de temperatuur van de grond nog laag is. Belangrijk is dat de gemiddelde bodemtemperatuur minimaal 10°C is.

Graszoden versus zaaien

Het leggen van graszoden kent vele voordelen. Zo worden deze gelegd zonder onkruid of grote gaten in het gazon en heb je binnen twee weken een compleet nieuw gazon. Nadeel van graszoden is dat het wel wat duurder is dan zaaien. 

Nadelen van zaaien zijn dat soms de zaadjes niet goed ontkiemen of worden opgegeten door de vogels en dat het langer duurt dan graszoden leggen.

Gemak bij het onderhoud

Wanneer je gras gaat leggen of zaaien is er een aantal tips die het onderhoud straks vereenvoudigen:

* Maak een goed afgebakend en vierkant deel met rechte randen zodat je de randen makkelijk kunt maaien en niet liggend op je knieën hoeft te knippen.

* Om de randen op de juiste plek te houden kunt je deze ondergronds afbakenen met speciale strips die je ingraaft.

* Zorg ervoor dat je gazon iets hoger ligt dan de rest Zo kun je straks makkelijk maaien en voorkom je dat je gras doorgroeit naar andere delen van je tuin.

In dit artikel vind je meer tips voor het onderhouden van je gras.

Kies de juiste grassoorten voor minimaal onderhoud!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine