Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een laurier snoeien: wat moet je weten?

Johan van Dijk Johan van Dijk
In de wolken. :  Tuin door Heart for Gardens.
Loading admin actions …

Ben jij geïnteresseerd in een nieuwe haag in je tuin of wil je juist de bestaande haag een goede opknapbeurt geven? Een laurier snoeien kan dan vroeg of laat voor jou aan de orde zijn! En uiteraard doen wij er alles aan om jou zo goed mogelijk op weg te helpen, al laten we het daadwerkelijke snoeien natuurlijk wel aan jou over. 

De beste tips en tricks van onze experts hebben we voor je op een rijtje gezet. En vanzelfsprekend, zoals je vast wel van ons gewend bent, laten we je weer de mooiste tuinen zien. Inspiratie op doen voor je eigen tuin is natuurlijk ook geen enkel probleem!

Wat is een laurier?

Onlinegroen.nl haagplant:   door onlinegroen
onlinegroen

Onlinegroen.nl haagplant

onlinegroen

Laurierblad ken je vast wel uit de keuken: het is een smaakmaker in vele gerechten. Maar de laurier snoeien betreft in dit geval niet die van de plant van het geurige blad, maar van de laurierkers. De laatste heeft in de volksmond de naam gekregen van laurier, maar is dus een hele andere plant. De laurierkers is een prachtige plant die veelal als haag wordt gebruikt. Een fraaie en wintervaste plant die jij ongetwijfeld kunt gebruiken. 

En zo’n laurier snoeien? Daar gaan we je zo meer over vertellen!

Een haag in de tuin

Welk haag is geschikt voor jou ?:  Balkon, veranda & terras door onlinegroen
onlinegroen

Welk haag is geschikt voor jou ?

onlinegroen

Een haag in de tuin kan een prachtige manier zijn om voor een natuurlijks afscheiding te zorgen. Dat kan in de voortuin, zoals op de foto, maar uiteraard zijn er ook heel veel andere leuke en fraaie toepassingen te bedenken. Een laurierkers kan, zoals al vermeld, vanwege de wintervastheid een prima oplossing zijn. En die laurier snoeien is dan een vorm van onderhoud die met enige regelmaat plaats moet vinden. Daarover zo meteen uiteraard meer! 

We willen je er trouwens ook nog even op wijzen dat er andere planten prima als haag gebruikt kunnen worden. Wil je daar meer over weten? Dan kun je ook hier even gaan kijken.

De laurierkers

Mooie struiken voor een haag.:   door onlinegroen
onlinegroen

Mooie struiken voor een haag.

onlinegroen

Wat is die laurierkers nou precies voor plant. Het verschil met het blad voor in de keuken is al uitgelegd, maar we willen nog net even wat meer info over de zogenaamde prunus laurocerasus geven. De naam is zoals je kunt zien afgeleid van de Latijnse benaming van deze plant! Van oorsprong komt de plant uit Zuidoost Europa en Turkije, maar hij wordt al vele honderden jaren in onze streken gebruikt. 

Het leuke is vooral dat de plant besjes heeft en bovendien fraaie heerlijk ruikende bloemen krijgt. Maar nu genoeg daarover, het is nu toch echt tijd om het over de laurier snoeien te hebben.

Aan het snoeien!

In de wolken.:  Tuin door Heart for Gardens.
Heart for Gardens.

In de wolken.

Heart for Gardens.

Aan de rechterkant op de foto zie je een mooie laurierkers staan. Hoe ga je die een beetje in toom houden en ga je dus de laurier snoeien? Belangrijk is, net zoals bij het snoeien van andere planten, struiken en bomen, dat je gebruik maakt van goed gereedschap. Een scherpe snoeischaar en een paar tuinhandschoenen zijn belangrijke elementen. 

Over het algemeen kun je twee snoeimomenten in het jaar aanhouden. De eerste keer medio maart als de ergste nachtvorsten weer geweest zijn. Je mag dan redelijk rigoureus te werk gaan: knip de plant behoorlijk diep terug, zeker als je hem een beetje in toom wilt houden! Binnen enkele weken zal die namelijk weer uit gaan lopen!

De tweede snoei

In de wolken. :  Tuin door Heart for Gardens.
Heart for Gardens.

In de wolken.

Heart for Gardens.

Een laurier snoeien doe je dus doorgaans twee keer per jaar. De tweede snoeibeurt kan het beste in augustus worden gedaan, eventueel in september, maar niet later! In dat geval kun je de nieuwe takken mooi in vorm bij gaan knippen zodat je haag in een keurige vorm de winter in kan gaan.

Vormen maken!

Een laurier snoeien kun je op vele manieren doen. Het leuke is dan ook zeker dat je vormen kunt gaan maken. Mooi rond of juist vierkant? Dat is de vraag die jij moet beantwoorden! Geheel afhankelijk van jouw wensen en bovendien de sfeer en de stijl van jouw tuin kun je die keuze maken. En zoals de foto duidelijk laat zien, is de laurierkers echt niet alleen maar geschikt als haag. Ook als fraaie (en uiteraard groenblijvende!) plant in het midden van de tuin doet die het ontzettend goed. 

Als je voor het huis last van inkijk hebt, is het ook een ideale plant die er voor kan zorgen dat je net even wat meer privacy in huis hebt.

Meer ideeën

Strakke tuin tegen groene achtergrond:  Tuin door Stoop Tuinen
Stoop Tuinen

Strakke tuin tegen groene achtergrond

Stoop Tuinen

Uiteraard zijn er nog veel meer ideeën mogelijk. Een combinatie van een laurierkers met andere fraaie haagplanten bijvoorbeeld. En uiteraard kun je met deze plant ook voor extra privacy op je terras gaan zorgen. Blijf gerust even lekker verder op homify rondneuzen om nog meer leuke inspiratie op te doen. 

En anders is een ritje naar een tuincentrum bij jou in de buurt natuurlijk ook altijd een goed idee. Succes met je laurier snoeien en veel plezier gewenst bij je verdere zoektocht!

Heb jij een laurierkers in de tuin? We zijn benieuwd! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!