Blauwe regen snoeien: alle tips & tricks

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Blauwe regen snoeien: alle tips & tricks

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Funtionele Familietuin:  Tuin door House of Green
Loading admin actions …

De blauwe regen of Wisteria is een prachtige klimplant voor tegen de gevel van je huis. In de lente geeft hij een ware bloemenpracht met een veelheid aan trossen met paarse, witte of gele bloemen. Maar ook tegen een schutting of over een pergola kun je met deze klimplant een prachtig kleuraccent toevoegen. Wil je dus graag meer bloemen in je tuin of huis? Dan is de Wisteria een ideale keuze. Toch zijn er wel wat dingen waar je op moet letten. 

Plaats je hem tegen je gevel dan moet je opletten dat hij geen schade veroorzaakt aan de stenen. En wanneer je hem lang niet snoeit dan wordt hij aan de onderkant kaal en geeft hij veel minder bloemen. 

In dit artikel vind je alle tips & tricks om je blauwe, gele of witte regen in topconditie te houden.

De blauwe regen als gevelplant

Funtionele Familietuin:  Tuin door House of Green
House of Green

Funtionele Familietuin

House of Green

De blauwe regen is zeer geschikt als gevelbeplanting. Zo is je huis in de zomer beschermd tegen warmte en in de winter houdt het de warmte vast. Bovendien help je zo mee om de biodiversiteit in de stad te vergroten en lever je een bijdrage aan het extra groen in je woonomgeving. Niet zo gek dus dat we de blauwe regen al eeuwen lang tegenkomen tegen gevels van woningen. 

Maar is dat nou wel zo goed voor je gevel? Meestal kan het geen kwaad, behalve wanneer je gevel poreus en in slechte staat is. Zo kunnen de wortels naar binnen groeien en kunnen er lekkages ontstaan. Het is daarom beter om de blauwe regen tegen een klimrek aan te laten groeien en zich niet te laten hechten op je gevel. Snoei de plant regelmatig en hou de ventilatieopeningen, ramen en dakranden vrij om schade te voorkomen.

De blauwe regen als klimmer over een overkapping of pergola

 Tuin door Studio²
Studio²

Pergolado entre blocos

Studio²

De blauwe regen is een klimplant en groeit zeer snel over een pergola of overkapping. In een mum van tijd heb je dan dus bloemen die als trossen onder je pergola hangen: een leuk gezicht.

Plaats bij elke paal een klimmer. Heb je daar geen ruimte voor? Dan hoef je je bij de blauwe regen geen zorgen te maken: deze groeit gemakkelijk vanzelf door naar de volgende paal. Leidt de plant recht omhoog langs de paal, maar draai hem er niet omheen. Span onder de leggers van de overkapping of pergola een raster van gegalvaniseerd ijzerdraad. Hiervoor schroef je een paar ogen in de balken waar je de draad doorheen spant. 

Knip alle zijtakken regelmatig terug tot op drie bladeren en zorg ervoor dat de hoofdtak niet om deze draad draait anders groeit hij erin. In de winter snoei je de zijtakken nog een keer terug tot op de hoofdtak.

Soorten blauwe regen

De blauwe regen of Wisteria is er niet alleen maar in het blauw. Dit zijn de meest bekende soorten:

* De Japanse blauwe regen of Wisteria floribunda. Deze soort uit Japan heeft takken die rechtsom draaien en die bloeit in mei tot en met juni. 

* De Wisteria floribunda ‘Longissima Alba’ met witte bloemen in extra lange trossen van 60 cm lang.

* De Wisteria floribunda ‘Rosea’ met fraaie lichtroze bloemen

* De Wisteria floribunda ‘Alba’ die wit van kleur is.

* De Wisteria floribunda ‘Issai-naga’ met zeer lange trossen die al heel snel bloeit

* De Wisteria floribunda ‘Macrobotrys’ heeft ook extra lange bloemtrossen met fraaie violette bloemen.

* Chinese blauwe regen, Wisteria sinensis die uit China komt met naar links draaiende takken. Deze plant bloeit al vroeg in het voorjaar met grote hoeveelheden bloemen

* De Wisteria sinensis ‘Alba’ met witte bloemen en de Wisteria sinensis ‘Prolific’ met donkerpaarse bloemen in lange trossen.

Wanneer blauwe regen snoeien

Luxe smalle aanbouw met keuken pal op het zuiden, aluminium schuifpui en lamellen zonwering:  Tuin door Joep van Os Architectenbureau
Joep van Os Architectenbureau

Luxe smalle aanbouw met keuken pal op het zuiden, aluminium schuifpui en lamellen zonwering

Joep van Os Architectenbureau

Snoeien doet bloeien en dat geldt zeker voor de blauwe regen. Doe je dit niet, dan wordt hij al snel kaal.

Snoei de blauwe regen twee keer per jaar. Dat voorkomt dat de plant een veelheid aan takken krijgt en zorgt ervoor dat de geurende bloemtrossen goed opvallen. Bij het snoeien van de blauwe regen is het belangrijk om goed snoeimateriaal zoals een snoeischaar te gebruiken. In januari/februari snoei je de eerste keer en in de herfst herhaal je dit nog een keer.

Blauwe regen snoeien

In de nazomer rond juli/augustus heeft de blauwe regen een wirwar aan takken en kan wel 10 meter hoog worden. Snoei in de periode de lange zijtakken tot ongeveer 40-50 centimeter terug zodat  hij de winter goed doorkomt. 

In het vroege voorjaar rond januari/februari snoei je de zijtakken terug tot ongeveer 10 tot 15 centimeter. Dit doe je altijd op dagen dat het niet vriest of gaat vriezen. Vanuit deze takken zal de blauwe regen later dit jaar gaan bloeien. 

Je begint begin bovenin met snoeien dat werkt het makkelijkst. Knip de zijtakken goed terug zodat er per tak twee tot drie bloemknoppen overblijven. De hoofdtak laat je verder met rust tenzij je hem wilt toppen omdat hij te groot wordt. 

Wanneer je goed snoeit dan hou je de dikke hoofdtak over met een aantal zijtakken waar hij volop aan gaat bloeien.

Blauwe regen op stam snoeien

Een andere mogelijkheid is om zelf een blauwe regen op stam op te kweken door de plant op 1,5 à 2 m. hoogte terug te snoeien zodat er een boomvorm ontstaat. Maar je kunt de blauwe regen op stam natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. Een mooie toevoeging aan je terras in een pot of los in een perk.

Wanneer je de blauw regen langs een parasolgeraamte leidt dan krijg je een soort dak en natuurlijke schaduwplek.

Snoei de blauwe regen op stam niet als het vriest in de periode  januari tot maart . De boom is dan in rust en je kunt de takken goed zien. Snoei of knot de blauwe regen op stam terug tot de gesteltakken. Dit zijn de grotere takken die de dakvorm bepalen en snoei in de zomer de uitschieters weg. 

Familietuin:  Tuin door Vosselman Buiten
Vosselman Buiten

Familietuin

Vosselman Buiten

Exclusieve bostuin met waterloop en infinity-pool:  Tuin door Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Exclusieve bostuin met waterloop en infinity-pool

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen
Heb jij al zo'n uitbundig bloeiende blauwe regen?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!