Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een hortensia verplaatsen: een kleine handleiding

Johan van Dijk Johan van Dijk
  door Archi'Tendances.fr
Loading admin actions …

De hortensia is een plant die voor schitterende bloemen zorgt. Dat deze bloemen ook nog eens een hele lange bloeiperiode hebben, maakt het er alleen maar mooier op om een plant als deze in je tuin te plaatsen. Het is wel een plant die enige aandacht nodig heeft. Je hoeft daarvoor zeker geen volleerde hovenier te zijn, maar wat extra tips en aanwijzingen zijn natuurlijk nooit mis. Wij van homify geven je die uiteraard graag. En in dit geval spitsen we in een kleine handleiding vooral toe op een hortensia verplaatsen. 

Erg leerzaam en daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om van die fraaie plaatjes van de prachtige bloemen te genieten!

De hortensia

 Tuin door Urban Garden Designer
Urban Garden Designer

Détail de l' hortensia avec vue sur le sous-bois

Urban Garden Designer

Voor we met het hortensia verplaatsen zelf aan de slag gaan, is het wellicht raadzaam om even iets meer informatie over de plant zelf te geven. De plant luistert officieel naar de Latijnse naam hydrangea macrophylla. Het eerste deel van de benaming ken je wellicht als de Engelse naam voor de plant. De gewone hortensia, zoals de meer gangbare naam is, wordt ook wel de boeren hortensia genoemd. Bijzonder is vooral dat de kleur van de bloemen afhankelijk is van de pH-waarde van de grond, de zuurgraad dus. 

Doorgaans worden de bloemen in een zure grond blauw, in een neutrale grond paars en in een basische bodem roze. De witte variant trekt zich over het algemeen niets van de bodem aan, al zijn er ook voorbeelden bekend waarbij ook een witte hortensia van kleur veranderd.

Waarom verplaatsen?

Waarom zou je een hortensia verplaatsen? Daar kunnen vaak goede redenen voor zijn! Hortensia’s kunnen tot zeer grote struiken uitgroeien en soms staan ze dan eenmaal op een plek waar niet meer voldoende ruimte is om te groeien. 

Snoeien zou in een dergelijk geval een goede optie kunnen zijn, maar als de plant wel in z’n grote omvang wilt behouden dan is verplaatsen zeker een goed idee.

Waar moet ik allemaal om denken?

 Tuin door Archi'Tendances.fr
Archi'Tendances.fr

Magical Four Seasons, hortensia d'extérieur

Archi'Tendances.fr

Waar moet je allemaal om denken als het op een hortensia verplaatsen aan gaat komen? Belangrijk is dat je van tevoren al gaat plannen wanneer je de plant gaat verplaatsen. Het verdient de voorkeur om dit in maart of april te gaan doen. De ergste nachtvorst is dan al geweest en bovendien is de plant dan nog kaal en kun je goed zien wat je doet als je aan het verplaatsen gaat. 

Bovendien heeft de plant dan ook nog voldoende tijd om zicht te herstellen: de bloeiperiode begint over het algemeen namelijk pas in juli.

Hoe ga ik te werk?

Mooi kleuren in de tuin.:   door onlinegroen
onlinegroen

Mooi kleuren in de tuin.

onlinegroen

Een hortensia verplaatsen wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen. Je graaft de hortensia behoorlijk ruim uit. De plant heeft vaak een gigantisch wortelpakket en zorg dat je de wortels zover uitgraaft als de plant groot is. Als het uitgraven klaar is, zorg je dat je een gat graaft op de nieuw plek. Deze moet een keer zo groot en diep zijn als het wortelpakket! Als je de plant vervolgens verplaatst, zorg je dat je de rest van het nieuwe gat op gaat vullen met verse potgrond en mest- en voedingsstoffen. 

Die zorgen er voor dat de kluit snel weer wortel schiet en dat met een beetje geluk de plant nog hetzelfde jaar weer in je tuin gaat bloeien. Gebeurt dat niet, maak je dan geen zorgen. Het volgende jaar zal die dan waarschijnlijk nog mooier dan eerst gaan bloeien!

De hortensia verpotten

 Tuin door Archi'Tendances.fr
Archi'Tendances.fr

Magical Four Seasons, hortensia d'extérieur

Archi'Tendances.fr

Een hortensia hoeft niet per se in de tuin te worden gepoot. Een hortensia in pot doet het ook erg leuk in de tuin of op het balkon. Wel is het zo dat na ongeveer drie jaar de plant zo gegroeid is dat die klem komt te zitten in de pot. Verpotten naar een grotere pot is dan een optie, ook weer met toevoeging van potgrond en mest. Wil je toch de plant in dezelfde pot behouden? 

Zaag dan een gedeelte van de wortelkluit weg en snoei de plant helemaal terug. Vergeet ook hier de potgrond en mest niet!

De kluit delen?

 Tuin door Archi'Tendances.fr
Archi'Tendances.fr

Magical Four Seasons, hortensia d'extérieur

Archi'Tendances.fr

Dat er heel wat mogelijk is zodra je met een hortensia verplaatsen aan de slag gaat, mag wel duidelijk zijn. Je kunt de kluit ook delen en op die manier van een grote hortensia wel zes nieuwe planten maken! 

Graaf de plant uit, hak hem met een scherpe schop in stukken poot het opnieuw in de grond zoals hierboven beschreven.

Andere leuke tuintips

Heb je wat aan deze aanwijzingen gehad op het gebied van een hortensia verplaatsen? We hopen natuurlijk van wel! En de foto’s hebben je vast ook de nodige inspiratie geboden. Wil je nog even wat meer zien? Uiteraard kun je bij ons nog veel meer over tuinen en alles wat daarmee te maken heeft te weten komen. En wil je meer weten over de hortensia snoeienKijk dan hier even!

Heb jij ervaring met het verplaatsen van een hortensia? Wij horen het graag!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!