Een leilinde snoeien: eenvoudig zelf aan de slag met deze gids! | homify

Een leilinde snoeien: eenvoudig zelf aan de slag met deze gids!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Kleine tuin Buro Floris Moderne tuinen
Loading admin actions …

De begroeiing in je tuin is een persoonlijke keuze en vooral ook een keuze op het gebied van ruimte: in een kleine tuin past nou eenmaal minder dan in een grote tuin. Wij kunnen niet in jouw tuin kijken, maar als het een beetje mogelijk is dan kunnen we een leilinde zeer zeker aanbevelen. Wel is het dan natuurlijk handig om te weten wat het precies is en vooral ook hoe je eenvoudig zelf een leilinde kunt snoeien. 

Zoals je van ons gewend bent hebben wij onze experts weer naar de nodige tips en mooie plaatjes gevraagd. En daarmee is een leilinde snoeien een fluitje van een cent!

Wat is een leilinde?

Onlinegroen.nl onlinegroen Moderne tuinen
onlinegroen

Onlinegroen.nl

onlinegroen

In de inleiding hadden we het er al even over: wat is een leilinde precies? Voor het snoeien van een leilinde natuurlijk wel handig om even te weten! Een leilinde is niet echt een boom, maar een benaming voor een linde die als het ware begeleid groeit. Beter gezegd dus een leiboom. Je kunt vele bomen begeleid laten groeien, maar de linde is toch wel een van de fraaiste exemplaren die jouw tuin kan opfleuren. 

Op de foto zie je gelijk een goed voorbeeld van hoe zo’n boom er uit zou kunnen zien!

De indeling van je tuin

Overzichtsfoto in de avond waarbij de verlichting extra sfeer brengt Van Dijk Tuinen Groningen
Van Dijk Tuinen Groningen

Overzichtsfoto in de avond waarbij de verlichting extra sfeer brengt

Van Dijk Tuinen Groningen

De indeling van je tuin is, zoals wel ook al in de inleiding hebben benadrukt, een kwestie van ruimte. De tuin die je hier in beeld ziet is op fraaie wijze ingericht. De leilindes worden hier horizontaal geleid. Op die manier krijg je een soort van natuurlijke parasols

Maar de leilinde snoeien is uiteraard wel een wezenlijk onderdeel van het onderhoud om er voor te zorgen dat ze goed in model krijgen. Het hoe en wat zullen we je nu verder uit gaan leggen!

De leilinde snoeien

De leilinde snoeien doe je doorgaans in de winter of in het vroege voorjaar. Voor je dan aan de slag gaat is het belangrijk dat je een goede en scherpe snoeischaar hebt. Een paar tuinhandschoenen zijn ook aan te bevelen. Belangrijk is dat de knoppen wegknipt. Wees daarbij niet al te voorzichtig; een linde groeit heel snel weer uit. Verder is het zo dat je ook gerust later in het seizoen mag gaan snoeien: sommige lindes groeien namelijk zo snel dat je ze ook halverwege de zomer weer zou kunnen gaan snoeien. 

Over het algemeen dun je dan wat meer uit, je snoeit namelijk niet twee keer per jaar zo rigoureus, anders blijft er weinig van je boom over.

Ideaal voor kinderen

Kleine tuin Buro Floris Moderne tuinen
Buro Floris

Kleine tuin

Buro Floris

Naast praktische tips voor het snoeien van de leilinde, zorgen we er uiteraard ook graag voor dat je wat andere leuke tips en aanwijzingen krijgt. Zo kan een linde op deze manier zoals op de foto ook ideaal voor kinderen zijn. Laat de lindes horizontaal groeien en je krijgt een prachtig dak waaronder de kids kunnen spelen zonder de hele tijd in het felle zonlicht te zitten. 

Ook ideaal als speelhut! En zo kun je eigenlijk veel meer creatieve oplossingen bedenken. Even verder op onze site rondneuzen kan je wat dat betreft ook zeer zeker helpen.

Andere leibomen, planten en struiken

Naast een leilinde snoeien en onderhouden heb je op het gebied van leibomen, planten en struiken ook heel veel andere opties. Een snelgroeiende leiplant is de hedera die je misschien beter kent als de klimop. Die kun je perfect voor borders of schuttingen gebruiken, al is een dak misschien ook hiermee weer een leuke mogelijkheid. 

Fruitbomen behoren tot de mogelijkheden, maar denk ook aan bomen als de plataan of sommige soorten esdoorns.

Een leiboom poten

Zandbak en zitbank/ vlonderterrasje ineen Buro Floris Moderne tuinen
Buro Floris

Zandbak en zitbank/ vlonderterrasje ineen

Buro Floris

Voor een leilinde snoeien aan de orde is, moet je er natuurlijk wel eentje gaan poten. En dat kan ook voor andere leibomen gelden. Het is verstandig om even te kijken in wat voor grond je het gaat poten. Verder is ook de afvoer van het water een niet onbelangrijk aspect. Je wilt immers niet dat de boom of plant te nat of te droog staat. Informeer wat het meest ideaal is als je een nieuwe boom of plant aan gaat schaffen. 

Medewerkers van een tuincentrum geven je graag advies en even verder online op zoek gaan kan er ook zeker voor zorgen dat je de meest handige tips en aanwijzingen krijgt.

Een volle muur

Landschappelijke tuin met fontein van IJsselsteentjes Stam Hoveniers TuinZwembaden & vijvers
Stam Hoveniers

Landschappelijke tuin met fontein van IJsselsteentjes

Stam Hoveniers

Nog even een laatste foto om het af te leren. Als je het leilinde snoeien een beetje in de vingers hebt, dan kan dit uiteindelijk het eindresultaat zijn. Deze volle muur heeft ongetwijfeld heel wat werk gekost, maar het resultaat mag er dan ook zijn. En het is echt niet zo moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. 

Mocht je nou nog wat meer willen weten over snoeien van andere planten en bomen, dan kunnen we je aanraden om ook hier nog even een kijkje te gaan nemen. 

Veel succes!

Heb jij je leilinde al gesnoeid? We horen het graag!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!