Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een sering snoeien: dit moet je weten

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Mooie privé tuin met waterpartij:  Tuin door Groengroep b.v.
Loading admin actions …

Hou je van een uitbundige, kleurrijke bloemenpracht? Dan mag de sering zeker niet ontbreken in je tuin. In de lente biedt hij een zee aan prachtige witte, paarse of roze bloemen. En daarom vinden we deze struik ook in veel Nederlandse tuinen. Zo past hij bijvoorbeeld perfect in de klassieke of landelijke tuin. Nadeel van de sering is dat wanneer je hem niet goed terugsnoeit, hij aan de onderkant wat kaal kan worden met lange uitschieters en weinig bloemen. Dan groeit hij als het ware uit zijn kracht. Daarom is het belangrijk om hem elk jaar even op de juiste manier te snoeien. 

In ons artikel vind je alle informatie over het snoeien van je sering.

Soorten seringen

Mooie privé tuin met waterpartij:  Tuin door Groengroep b.v.
Groengroep b.v.

Mooie privé tuin met waterpartij

Groengroep b.v.

De bekendste sering is Syringa vulgaris. Deze bloeit met geurige bloemen die als kaarsen omhoog staan. Deze struik wordt maximaal zo'n 5 meter hoog tenzij je hem op in model snoeit. 

Naast de Syringa Vulgaris bestaan er nog veel andere rassen met allerlei variaties in de soorten en kleuren bloemen. Zeer fraai zijn de sering ‘Andenken an Ludwig Späth’ (donkerpaars) of de sering ‘Michel Buchner’ (licht paarsviolet). 

Ook de sering ‘Mme Lemoine’ past perfect in elke tuin vanwege de fraaie witte bloemen. Deze sering bloeit iets later: namelijk van mei tot en met juni.

De bloemknoppen van de sering zitten altijd aan het uiteinde van de tak. Zie je twee knoppen zitten, dan zijn dit bladknoppen.

Een sering die we iets minder vaak tegenkomen is de Chinese sering Syringa chinensis ‘Saugeana’. Deze struik heeft een zeer natuurlijke uitstraling en wat kleinere bloemen. Vraag de tuinarchitect of je tuincentrum naar een overzicht van alle soorten seringen.

De dwergsering

Er bestaan ook kleinere varianten seringen: dit noemen we dwergseringen die ook veel kleinere bloemtrossen hebben en minder hoog worden. Ze zorgen voor een verfijnde en elegante uitstraling in je tuin. De bekendste soort is de Syringa meyeri Palibni met prachtige, zachtroze bloemtrossen.

De dwergsering wordt maar rond de 1m25 hoog en zijn dus perfect geschikt voor in een kleinere tuin. Hij bloeit net zo uitbundig als hun grotere broers en zussen en de bloemen geuren net zo heerlijk.

Wanneer en hoe snoei je de sering?

Vaste planten tuin in Houten:  Tuin door Mocking Hoveniers
Mocking Hoveniers

Vaste planten tuin in Houten

Mocking Hoveniers

De sering snoei je direct terug na de bloei. Je kunt het eventueel ook aan het einde van de bloei doen en de takken met bloemen in een vaas zetten. 

Knip de uitgebloeide bloemtrossen in de zomer weg tot op het eerste zijtakje en bij de kleine seringen of dwergseringen is het voldoende om alleen de uitgebloeide bloemen af te knippen.

Knip de uitgebloeide takken in de zomer of het najaar terug, maar laat de jonge nieuwe takken zitten. Op deze jonge takken gaat de sering in het volgende jaar bloeien.

Wilde takken die uit de hoofdtakken komen, haal je weg en daarbij is afscheuren de beste methode.

De struik kun je verjongen door af en toe een oude tak weg te snoeien.

Oude kale sering snoeien

Sfeervolle moderne tuin met veranda:  Tuin door Stoop Tuinen
Stoop Tuinen

Sfeervolle moderne tuin met veranda

Stoop Tuinen

Wanneer je de sering een paar jaar niet snoeit dan wordt deze onder kaal met lange takken en heeft hij weinig bloemen helemaal bovenin. Niet bepaald een fraai element in je tuin. Gelukkig kun je ook deze uit zijn krachten gegroeide sering terugsnoeien. Doe dit in de rustperiode van de plant dus in november tot maart of na de bloei (nooit in het voorjaar!).

Je kunt dit op twee manieren doen: in een keer alles terugsnoeien. In dit geval moet je wel 3 jaar wachten op bloemen. Of in delen: in dat geval heb je toch vrij snel weer bloemen. 

In een keer snoeien

In dit geval zaag je alle hoofdtakken af tot op 30-50 cm boven de grond (of welke gewenste hoogte dan ook).De sering zal opnieuw uitlopen, maar de struik bloeit pas weer na drie jaar.

In delen snoeien

Wanneer je ervoor kiest om in delen te snoeien dan zaag je elk najaar een hoofdtak af en laat je de rest zitten. Zo houdt je nog een deel van de struik over dat wel elk jaar bloeit. 

Amerikaanse sering snoeien

Sfeervolle moderne tuin met veranda:  Tuin door Stoop Tuinen
Stoop Tuinen

Sfeervolle moderne tuin met veranda

Stoop Tuinen

De Amerikaanse sering snoei je bij voorkeur in het voorjaar voor april. Dit doe je door hem tot de helft terug te knippen. en wanneer je deze sering zo snoeit dan geeft hij ook de meeste en grootste bloemen. 

Elk jaar snoeien is belangrijk wanneer je graag wilt genieten van je sering. Verwijder dode takken of bevroren takken ook altijd direct voor een optimale bloei.

De sering op stam snoei je na de bloei en dan kun je hem eventueel ook in model snoeien. Verwijder dan ook direct dode en lange uitschieters.

De verzorging van je sering

Moderne tuinarchitectuur in luxe tuin:  Tuin door Stoop Tuinen
Stoop Tuinen

Moderne tuinarchitectuur in luxe tuin

Stoop Tuinen

Seringen zijn zeer sterke struiken en groeien op vrijwel elke plek in elke soort grond. Om de struik wat extra goed te verzorgen kun je hem af en toe een laag compost geven (zeker wanneer de grond arm is) en wanneer het in de zomer erg warm is, geef hem dan wat extra water.

Plaats de sering op een beschutte plek, een goede luchtige bodem en een plekje in de volle zon of lichte schaduw.

De bloei van de sering

Bloeit de sering elk jaar? Nee helaas niet. Er zijn jaren dat de plant als het ware even moet uitrusten en weer op kracht moet komen. Dit noemen we beurtjaren.

Het ene jaar is je sering dus overladen met bloemen en het andere jaar heeft hij heel weinig bloemen. Dit systeem van ‘beurtjaren’ is normaal en hoort bij de sering.

Snoeien van de dwerg- of minisering

De kleinbloemige dwergsering bloeit voor een tweede keer in augustus. Knip meteen na de eerste bloei in mei de uitgebloeide bloemen weg voor een uitbundige tweede bloei. Na de tweede bloei laat je de uitgebloeide bloemen gewoon zitten..

Snoei ook gelijk je andere struiken even, nu je toch bezig bent…


Wil je een vlinderstruik snoeien? Wij helpen je op weg! 

Rozen snoeien: zo doe je dit makkelijk en snel 

]* De hortensia snoeien: zo doe je dat!

En heb je jouw sering al gesnoeid? Nu is de tijd ervoor!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!