Alles waar je over na moet denken voor het bepalen van de kleur van je woning

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Alles waar je over na moet denken voor het bepalen van de kleur van je woning

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Mon Rêve:  Huizen door reitsema & partners architecten bna
Loading admin actions …

Je gevel moet je eigenlijk zien als het visitekaartje van je woning. Omdat elke woning anders is en elke gevel een persoonlijke touch verdient, hebben we in dit Ideabook een aantal tips voor je op een rij gezet. Hopelijk kunnen ze je helpen bij het bepalen van de kleur van je gevel en de buitenkant van je huis. Of je nu in de stad woont, klassiek, modern of juist landelijk, voor elke woning is er een passend kleuraccent. Maar hoe kies je deze en waar kun en moet je zoal op letten? 

Stel je zelfs voordat je gaat beginnen een aantal vragen: hoe ziet de rest van mijn buurt eruit? Wil ik gebruik maken van verschillende kleuren en wil ik mijn huis groter laten lijken? Op basis van een goede oriëntatie kom je al een heel eind! 

Kijk je met ons mee? 

De vorm

De vorm en de stijl van je woning bepalen voor het grootste gedeelte de uitstraling, probeer dan ook altijd een kleur te kiezen die deze stijl ondersteund. Iedere stijl heeft een bepaald karakter en daarbij passende kleuren doen het over het algemeen erg goed. 

De architectuur van je woning moet je ook zeker in je achterhoofd houden. Heeft jouw woning kleine ramen, een laag dak of veel afdakjes en plekken met schaduw? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk kiezen voor lichte kleuren, deze maken je woning optisch groter. Lichte kleuren gaan trouwens langer mee dan donkere kleuren omdat ze minder licht opnemen. 

De grootte

De grootte van je woning speelt ook een belangrijke rol bij de uiteindelijke keuze van de kleur. Donkere kleuren maken je woning optisch kleiner en lichte kleuren zorgen juist dat je huis wat groter lijkt. Dit geldt overigens ook voor het interieur! 

Je kunt ervoor kiezen om het schilderen van je huis zelf te gaan doen, maar het inschakelen van een professional behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Daarbij kunnen ze ook nog eens hun input geven wanneer je er zelf niet helemaal uitkomt. 

De omgeving

Zomerhuis Midlaren:  Huizen door Kwint architecten
Kwint architecten

Zomerhuis Midlaren

Kwint architecten

Voor een mooi resultaat is het ook van belang om te kijken naar je directe omgeving. Bepaalde kleuren passen namelijk goed in een landelijke setting en andere kleuren en materialen doen het juist weer goed wanneer je in de stad woont – tenzij je natuurlijk houdt van een beetje contrast! 

Kijk eens naar hoe je tuin eruit ziet, welke planten zijn overheersend en wat is de kleur van de tegels en het tuinmeubilair. Dit kun je natuurlijk ook achteraf nog uitkiezen. Wil je dat je woning in harmonie is met de omgeving? Kies dan kleuren in hetzelfde kleurenpalet. Lichte, natuurlijke kleuren voor een landelijke woning, maar in de stad kun je ook kiezen voor donkere kleuren en grijstinten. Houd je van contrast? Een zwarte woning in een natuurlijk landschap kan ook zorgen voor een mooi plaatje! Houd er wel rekening mee dat donkere verf, en dan met name op een houten ondergrond, sneller scheuren of bladderen dan lichte verf. 

De buurt

 Huizen door homify
homify

B&B Borgo Merlassino

homify

Kijk ook eens naar de stijl en de kleuren die je buren gebruikt hebben. Wat zijn de kleuren van de ramen, de deuren en het dak? Het is altijd netjes om rekening met je buren te houden, ook wanneer het aankomt op het kiezen van de kleur van de buitenkant van je woning. Wil je echt iets opvallend dat afwijkt van de huizen van je buren? Probeer dan altijd eerst te overleggen, wie weet staan zij ook open voor veranderingen waardoor jullie samen kunnen zorgen voor een mooi geheel. 

Het gekozen materiaal

Soms zorgen de gekozen materialen ervoor dat lakken of schilderen misschien geen mooi resultaat oplevert. Je kunt je dan altijd richten op de details. Enerzijds kan dit een nadeel zijn, maar het kan ook voordelig werken. Met name wanneer je graag een permanente uitstraling en bepaalde kleuren voor ogen hebt. Staal behoudt over het algemeen zijn oorspronkelijke kleur, en kun je bovendien nog eens overspuiten in een andere kleur. Hout geeft je gevel een sfeervolle en warme uitstraling, maar het kan naarmate de tijd vordert wel verkleuren. Een goede beits en een schuurbeurt kunnen al de oplossing zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk voor verschillende soorten steen, een goede schoonmaakbeurt kan al een heel verschil maken wanneer het aankomt op verschil in kleur. 

In dit Ideabook lees je meer over het opknappen van je huidige gevel.

Deuren en ramen

Let ook eens op je deuren en ramen, bepaalde kleuren kunnen deze namelijk groter of kleiner doen lijken. Heeft jouw woning donkere buitenmuren? Kies dan eens voor kozijnen in een lichte kleur, deze zorgen er namelijk voor dat ramen en deuren groter lijken. Wanneer je daarentegen kiest voor een donkere kleur maakt dat je ramen kleiner, dat is waarschijnlijk niet wat je wilt! 

Er zijn ook andere manieren om de voordeur te benadrukken, maar dit is ook deels afhankelijk van het gekozen materiaal. Over het algemeen breng je de deur meer onder de aandacht wanneer je kiest voor een bijzondere finish. Te denken valt aan lak met een hoogglans finish, hout of misschien zelfs staal. De keuze is aan jou! 

Het mixen van kleuren

Modern amfitheater op oude stuwwal:  Tuin door Jaap Sterk Hoveniers
Jaap Sterk Hoveniers

Modern amfitheater op oude stuwwal

Jaap Sterk Hoveniers

Het mixen van kleuren raden we ten alle tijde aan! Het is een slimme manier om contrast toe te voegen en het zorgt daarmee voor een dynamische uitstraling. Bovendien kun je hiermee bepaalde elementen uitlichten, of juist naar de achtergrond plaatsen. Kies kleuren binnen hetzelfde kleurenpalet voor een mooi, samenhangend geheel. Het toevoegen van zwart, antraciet en gebroken wit kan bijna altijd! Ook niet vergeten: wanneer je eindelijk de perfecte kleuren gevonden hebt, schrijf de kleurcode's dan op en bewaar ze goed! Dit bespaard je een hoop tijd en moeite voor later onderhoud. 

Wil je nog even verder kijken naar stijlvolle gevels en buitenkanten van woningen? Om meer inspiratie op te doen kun je ook nog deze foto's bekijken. Maak gebruik van het filter om snel en gemakkelijk uit te komen bij voorbeelden die perfect aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. Veel kijkplezier! 

Heb jij al nagedacht over een mogelijke kleur voor de buitenkant van je woning? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!