Zelf je beukenhaag snoeien, zo doe je dat! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zelf je beukenhaag snoeien, zo doe je dat!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Uitzicht op de vijver van Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers
Loading admin actions …

Als je de trotse bezitter van een fraaie tuin bent dan weet je het wel: er valt altijd wel iets in de tuin te doen! In de winter komt alles misschien een beetje tot stilstand, maar zodra het weer warmer begint te worden kun je weer druk aan de slag gaan. Zoals je van ons gewend bent helpen we je graag een handje mee door met jou mee te denken over het tuinonderhoud. Neem nou de beukenhaag snoeien. Iets waar je misschien je hoofd nog niet zo vaak over gebogen hebt, maar als jij zo’n beukenhaag in je tuin hebt moet je natuurlijk wel goed weten hoe je er als een heuse hovenier mee aan de slag kunt gaan. 

Wij geven je tips en aanwijzingen op het gebied van een beukenhaag snoeien en de fraaiste voorbeelden van mooie tuinen ontbreken daarbij natuurlijk niet.

Een beukenhaag

Je hebt de term vast wel eens vaker gehoord: een beukenhaag. De term haagbeuk wordt ook wel gebruikt en in feite gaat het dan ook om de boom die haagbeuk heet. Maar in dit geval gaat het niet zo zeer om het snoeien van een grote boom, maar om een beukenhaag snoeien! De haagbeuk is namelijk een boom die zeer goed tegen snoeien kan en daarom vaak klein gehouden wordt in de vorm van een haag of een border in de tuin. Daarnaast zie je vaak dat die als begroeiing van een schutting wordt gebruikt. 

Het geeft een prachtig klassiek tintje aan je tuin maar is ook in de meer moderne tuin perfect te gebruiken.

Voor het snoeien!

kant haag en klaar van onlinegroen
onlinegroen

kant haag en klaar

onlinegroen

Een beukenhaag snoeien hoort net zoals het snoeien en onderhouden van de rest van je tuin in een soort van jaarlijkse cyclus. Je hebt voor jezelf ongetwijfeld een routine op het gebied van het plannen van de werkzaamheden in je tuin. Onmisbaar is daarbij het juiste tuingereedschap. Een beukenhaag snoeien vereist een goede heggenschaar. Zorg voor een exemplaar dat lekker scherp is. 

En een paar tuinhandschoenen zijn ook zeer zeker het aanbevelen waard: je zit niet te wachten op allemaal wondjes aan je handen na een stevige snoeibeurt.

Welke periode?

Voor elke plant, boom of struik geldt een bepaalde periode waarin die het beste gesnoeid kan worden. Een beukenhaag snoeien doe je bij voorkeur voor de langste dag van het jaar (21 juni), later kan ook, zolang het maar niet na september is omdat dan de kans op nachtvorst weer aanwezig is. Maar wil je dat je beukenhaag optimaal blijft, doe het dan dus in het late voorjaar. 

Erg belangrijk is ook dat je een dag uitkiest waarop het bewolkt is: anders zouden de binnenste bladen, die na het snoeien bloot komen te liggen, in een keer teveel zonlicht krijgen dat de kans bestaat dat ze als het ware verbranden.

Hoe snoeien?

Onlinegroen en beukenhaag van onlinegroen
onlinegroen

Onlinegroen en beukenhaag

onlinegroen

Een beukenhaag snoeien doe je natuurlijk niet zo maar in het wilde weg. Belangrijk is zoals gezegd een goede schaar. Een elektrische schaar kan ook overigens! Zorg dat je boven iets meer takken en blaadjes weghaalt dan aan de onderkant. Juist die bovenkant loopt weer snel uit, dus maak je geen zorgen dat het er gelijk kaal uit komt te zien. 

De takken gaan namelijk ‘twijgen’ als je ze hebt geknipt: er komen meerder takjes voor terug!

Een mooie volle bos

Welk haag is geschikt voor jou ? van onlinegroen Landelijk
onlinegroen

Welk haag is geschikt voor jou ?

onlinegroen

Op de foto zie je beukenhaag in het najaar. De blaadjes gaan dan verkleuren om in het voorjaar weer op prachtige wijze terug te keren. Wil je zo’n mooie volle bos? Pas het beukenhaag snoeien dan zo vaak als mogelijk toe! Hoe vaker je snoeit, hoe voller die gaat worden als gevolg van het twijgen van de takjes!

Romantische paadjes

Tuin van het jaar 2014 Moderne tuinen van De Rooy Hoveniers Modern
De Rooy Hoveniers

Tuin van het jaar 2014

De Rooy Hoveniers

Het beukenhaag snoeien is je ondertussen vast wel een beetje meer duidelijk geworden. En we hadden je ook nog wat leuke ideeën en inspiratie beloofd. Uiteraard geven we die graag! Door alleen al naar dit fraaie plaatje te kijken krijg je toch al zin in een beukenhaag in je tuin? Prachtig als geleiding langs een trapje dat leidt naar zo’n prachtig terras waar je in de ochtend heerlijk je kopje koffie kunt drinken…  

Wat een voorrecht als je zo’n fraaie tuin hebt! Mocht je nog met een tuinherinrichting aan de slag gaan, dan is dit zeker de moeite waard om te onthouden.

Alle vormen en maten

Tuin van het jaar 2014 Moderne tuinen van De Rooy Hoveniers Modern
De Rooy Hoveniers

Tuin van het jaar 2014

De Rooy Hoveniers

Heb je een beetje een indruk gekregen van het beukenhaag snoeien? Het leuke is dat je een beukenhaag of haagbeuk, zoals je op de foto kunt zien, ook prachtig in allerlei vormen en maten kunt snoeien. Ideaal toch? Prachtige kubussen of juist mooie ronde bomen: het is allemaal mogelijk! En ben je nu gelijk zo dat je met beide handen zo’n snoeiklus aan wilt gaan pakken en moet er nog meer in de tuin worden gesnoeid? 

In dat geval kan het zeker geen kwaad om ook dit artikel even te lezen!

Heb jij een beukenhaag gesnoeid? Deel hier je ervaringen! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!