Hoe kies je de juiste tegels voor jouw badkamer

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Design Manufaktur GmbH Moderne badkamers
Loading admin actions …

Een mooi ingerichte badkamer valt of staat bij de letterlijke en figuurlijke basis: het kiezen van de juiste vloer. Natuurlijk is die basis in eerste instantie domweg een kwestie van smaak. Want wat je niet mooi vindt, dat vind je nou eenmaal niet mooi. Wie zouden wij vervolgens zijn om jouw smaak dan terzijde te schuiven. Dat doen we dus gewoonweg niet. En toch zijn er ook een aantal elementen die bepalen of een vloer wel echt bij jouw droom van een badkamer past. Daarbij draait het dus niet om smaak, maar om de verschillende karakteristieken die een bepaalde vloer heeft. De kleur in combinatie met de grote van de ruimte bijvoorbeeld, of de bestendigheid die je vloer heeft tegen butsen en deuken. Het klinkt misschien als een hele klus, en dat terwijl je misschien wel 'gewoon' een vloer uit wilt zoeken. Maar zet even door. We zetten voor het gemak even een aantal tips voor het kiezen van de juiste vloer voor je op een rijtje. Lees mee en doe inspiratie op voor in je eigen badkamer!

Kies je kleur van je vloer

Beton Ciré Badkamer Beton Ciré Unique Landelijke badkamers
Beton Ciré Unique

Beton Ciré Badkamer

Beton Ciré Unique

De standaard regel is als volgt: grote badkamer: donkere vloer, kleine badkamer: lichte vloer. Natuurlijk is het volledig aan jou om te kijken of je je aan deze regel wilt houden. Soms is buiten de lijntjes kleuren extra leuk, en geeft het een persoonlijk tintje aan je badkamer. Maar natuurlijk zijn standaard uitgangspunten er niet voor niets. Donkere tinten absorberen licht waardoor een ruimte optisch een stuk kleiner kan lijken. Lichte tinten doen precies het tegenovergestelde, zij weerkaatsen licht waardoor een ruimte groter oogt dan hij daadwerkelijk is. Behalve de optische oppervlakte van je badkamer helpt een donkere (of lichte) vloer voor het creëren van een consistent beeld. Stem de kleur van je vloeroppervlak dus goed af met de andere tinten in je badkamer. Op deze foto is dat prachtig mooi gedaan door een lichte vloer in natuurlijke tinten te combineren met de leemkleurige muren en de donkerhouten balken. Je ziet hier mooi hoe het kleurgebruik opgebouwd wordt van licht naar donker. Hierdoor oogt de ruimte niet alleen groter, maar vooral ook hoger.

Kies de juiste grootte van de tegels

vanuit het bad uitzicht op de binnenhof .... Architectenbureau Vroom Mediterrane badkamers
Architectenbureau Vroom

vanuit het bad uitzicht op de binnenhof… .

Architectenbureau Vroom

Behalve de kleur van je tegels kies je natuurlijk ook voor de passende grootte ervan. Van kleine tegeltjes of zelfs een kleurig mozaïek tot de grotere natuurstenen tegels die we hier op de foto zien, de mogelijkheden zijn enorm. Maar wanneer kies je nu welke tegelgrootte? De keus is van in ieder geval twee zaken afhankelijk. Smaak is daarbij de eerste en meest voornaamste. Want laten we wel wezen, of je nu kiest voor groot of klein, dat je het mooi vindt staat zoals bij elke interieurkeuze voorop. Misschien heb jij je zinnen in je pieterpeuterige kleine badkamer nu eenmaal gezet op enorme natuurstenen tegels. Dat kan. Maar heel logisch is het misschien niet… Want behalve smaak is ook hier weer de grootte van je badkamer van belang. Bij een grotere badkamer is het mooi om grote tegels te kiezen om zo het oppervlak te benadrukken, bij een kleinere geef je juist wat meer accent door voor kleinere tegels te kiezen. Let ook op het voegen van de tegels. Bij een grote badkamer is het mooi de voegen te laten zien, zoals hier op de foto ook gedaan is. Bij een kleine badkamer is een strakke vloer een goede optie. Het strakke beeld geeft dan optisch meer ruimte.

Kies je materiaal

Er zijn veel verschillende materialen in omloop die gebruikt kunnen worden voor de badkamervloer. Het zal je verbazen, maar de ontwikkelingen op dat gebied denderen consequent door. Zo komen er steeds nieuwe materialen en technieken op de markt. De basis kennen we natuurlijk, tegels van natuursteen zijn al zo oud al het concept van badkamers zelf. Marmer bijvoorbeeld, zoals we hier op de foto zien, is een enorm deftige (en dure!) optie voor in de badkamer. Toch komen ook voor de kleine portemonnee steeds meer tegels op de markt. Keramische tegels zijn daarbij erg in opkomst. Deze tegels zijn gemaakt van klei en gebakken in de oven. Door de hoge temperatuur waarop ze gebakken zijn, zijn ze super bestendig tegen dagelijkse invloeden. Lekker makkelijk schoon te maken en langdurig mooi dus. Maar heb jij nou eenmaal je zinnen gezet op het natuursteen van je dromen? Zoek dan eens een restpartij op. Misschien moet je wat geduld hebben, maar een keer in de zoveel tijd komen er echt goede deals voorbij. Neem eens contact op met een tegellegger, met een goed verhaal en een vriendelijke glimlach wil hij je vast wel op de hoogte houden van de mogelijkheden.

Antislip

Woonhuis EABR Veldhoven 2architecten Moderne badkamers
2architecten

Woonhuis EABR Veldhoven

2architecten

Tegels van welk materiaal kunnen een belangrijk nadeel hebben: als ze nat worden kunnen ze extreem glibberig zijn. Nu is er in een badkamer op zijn minst een ding dat zeker is: het wordt er vochtig en nat. Zelfs met de beste wil (en badmat) van de wereld ontkom je er niet aan. Zorg er dus voor dat je veilig gebruik kan blijven maken van je badkamer. Een ongeluk zit ook in de badkamer in een klein hoekje en een antislip laag op je tegels is dus van harte aan te bevelen. Ga dus even na bij je tegelzetter of zo'n laag aangebracht is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je deze zo goed mogelijk onderhoud. Daarnaast is natuurlijk een goede badmat ook aan te bevelen. Voor je eigen veiligheid, maar ook als mooi kleuraccent in je badkamer. 

Onderhoudsvrij

Tegels vragen om een eigen aanpak bij het schoonmaken. Zo zijn er voor natuurstenen vloertegels een hoop verschillende producten op de markt die volledig zijn afgestemd op het soort natuursteen dat gebruikt is. Voor een goed advies kun je wederom contact opnemen met je tegelzetter. Wist je trouwens dat het voor het reinigen van natuursteen van belang is dat het steen zijn eigen 'natuurlijke' temperatuur heeft? Dit heet 'natuursteen-koud' en is van belang omdat het steen anders verkeerd kan reageren op het reinigingsmiddel. Verkleuring en vlekken kunnen daarvan het gevolg zijn. Met keramische tegels heb je dit probleem een stuk minder. Een sopje is hier voldoende. Zorg er daarbij wel voor dat je de voegen van de tegels goed onderhoud. Deze kunnen ook verkleuren, vooral waar er veelvuldig water bij komt – zoals bij het in- en uit de douche of het bad stappen. Voor het reinigen van de voegen zijn ook weer verschillende schoonmaakmiddelen op de markt.

Speciale effecten

We hebben verschillende aspecten in de badkamer bekeken oa. de tegels, maar we missen er nog een: je hebt niet alleen vloertegels in de badkamer maar ook wandtegels en douche tegels. Hoe moet dat nou weer?

Er is veel over te zeggen en zeker kan een professionele interieurarchitect je hier verder helpen om het helemaal uit te werken. Maar als voorproefje al een tip: speel met effecten. Alle elementen zijn bepalend voor de uitstraling van de badkamer, dus gebruik ze. Je kunt een smalle ruimte breder laten lijken door de zijwanden lichter te maken en de kopse kant donkerder. Of wil je een hele donkere badkamer? Dat kan, maar let dan op bijzonder goede verlichting. Als je staande wandtegels gebruikt dan oogt jouw badkamer hoger. De lijst gaat lang door, dus hier een tip: beschrijf jouw badkamer, het gevoel dat het nu geeft. Klein, groot, kaal, donker, smal… En dan schrijf je op een ander papiertje wat je graag zou willen. En dan zoek je hoe de tegels je bij jouw optische illusie kunnen helpen.

Wil je helemaal niets veranderen aan jouw badkamer maar er een urban jungle van maken? Lees dan hier over lampen die jouw binnenplanten doen groeien en bloeien!

Onze aanbevelingen

Aan het einde van dit Ideabook gekomen, sluiten we graag nog even af met onze persoonlijke aanbevelingen. We kijken hiervoor even met je vooruit naar de nieuwste trends in badkamerland en lichten daarbij twee verschillende trends toe. Bij de eerste trend kunnen we toe met een enkel woord: 'industrieel'. De basis van de badkamer in de industriële stijl zijn de grote donkere tegels die weinig aan de verbeelding overlaten. Ze zijn functioneel, aanwezig, maar vooral erg praktisch. En of je daarin nu voor natuursteen of een keramische 'cement-look' gaat, dat maakt niet uit. De rest van de badkamer is bij de industriële stijl ook enigszins grof en mannelijk. Dat de tegels hierbij een mooie basis vormen, dat spreekt dan voor zich.

De andere stijl die we aan kunnen bevelen is de meer frivole en persoonlijke stijl. Tegels zijn daarbij niet meer de 13-in-een-dozijn partij die 'omdat het nu eenmaal moet' in een standaard patroon gelegd zijn. Er is ruimte in de badkamer voor persoonlijk experiment. Door het creëren van een mozaïek, het leggen van een bijzonder patroon of het toevoegen van bijzondere accenten wordt de badkamer net zoals bijvoorbeeld je woonkamer een expressie van jouw persoonlijkheid.

Wat is jouw droomvloer voor in de badkamer? Laat een comment achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!