De perfecte keuken; 8 handige tips voor de ideale inrichting | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De perfecte keuken; 8 handige tips voor de ideale inrichting

TILL BEHNE TILL BEHNE
Appartement in Utrecht Minimalistische keukens van studio KAP+BERK Minimalistisch
Loading admin actions …

De keuken is een zeer smaakgevoelige ruimte die als geen ander moet aansluiten op de wensen en behoeften van de gebruiker. Dus is het van groot belang goed na te denken over wat je mooi vindt, wat je wil en wat je nodig hebt wat de keuken aangaat. In dit Ideabook bespreken we een aantal handige tips voor de ideale inrichting van je keuken. Sta je dus op het punt een nieuwe keuken aan te schaffen, lees dit Ideabook dan aandachtig door. Dan weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt, waar je niet snel spijt van zult krijgen.

Analyseer het formaat en de vorm van de ruimte

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je de ruimte waar de keuken komt goed analyseert. De afmetingen en de vorm zijn allesbepalend. Je kan wel heel veel willen, maar als je de ruimte niet hebt, zal het er niet snel van komen. Heb je de ruimte wel, is het zaak om deze zo optimaal mogelijk te gebruiken. Ga na wat je precies wil en waar dat het beste kan. Heb je zelf niet de kennis in huis omdat goed te bepalen, is het geen schande om de hulp van een professioneel in te roepen. Niets is zo zuur om er na een bepaalde tijd achter te komen dat je dure droomkeuken toch niet zo ideaal blijkt. En dat je weer flink moet investeren om het alsnog goed te krijgen. Niet voor niets heet het: een goed begin is het halve werk.

Wel of geen kookeiland

Een kookeiland is een droom van veel keukenbezitters. Maar ook hier geldt: als je de ruimte er niet voor hebt, is het simpelweg onmogelijk. Als je de ruimte wel hebt, is het zeker een verrijking voor je keuken. Het maakt het geheel minder statisch en visueel spannender. Bovendien creëer je extra werkruimte en ook extra opbergruimte. Door de plaatsing van het kookeiland kan je de open keuken op subtiele wijze scheiden van de eet- en woonkamer. Wel sta je zo tijdens het koken nog in contact met de rest van het huis. Of je plaatst het kookeiland zo dat je tijdens het koken lekker naar buiten kan kijken. Wat dat betreft is er heel veel mogelijk, maar dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de desbetreffende ruimte.

Ideale plek voor de ijskast

De ideale plek voor de ijskast kan voor veel mensen verschillend zijn. Over het algemeen gebruik je de ijskast natuurlijk tijdens het koken. En dus ligt het voor de hand dat de ijskast in de buurt van het aanrechtblad en het fornuis staat. Zo kan je tijdens het koken makkelijk nog even iets uit de ijskast pakken zonder dat je de hele keuken moet doorkruisen. Daarnaast kan je overwegen de ijskast in de buurt van de eettafel te plaatsen. Dan kan je tijdens het eten makkelijk nog even snel een koud drankje pakken. Of iets anders.

Ideale plek voor de gootsteen

Amsterdam Zuid Minimalistische keukens van Binnenvorm Minimalistisch
Binnenvorm

Amsterdam Zuid

Binnenvorm

De gootsteen gebruik je over het algemeen voor twee dingen. Ten eerste voor de afwas. Ten tweede voor het afspoelen van bepaalde dingen tijdens het koken. Allereerst is het aan te raden de gootsteen niet midden in het aanrechtblad te plaatsen. Als je de gootsteen enigszins in een hoek plaatst hou je zoveel mogelijk aanrechtblad aan een stuk over. En dat werkt nu eenmaal een stuk prettiger. Wat is de afwas betreft, is het wel zo handig de gootsteen een beetje in de buurt van de vaatwasser te hebben. Zo kan je makkelijk dingen afspoelen alvorens je ze in de vaatwasser zet. Vervolgens wil je tijdens het koken soms de sla wassen, of andere groenten. Dus de gootsteen niet al te ver van het fornuis, is ook aan te raden. Maar het is maar net wat je makkelijk en fijn vindt.

Ideale plek voor de vaatwasser

De vaatwasser staat logischerwijs vaak in de buurt van de gootsteen. Dit heeft alles te maken met de toe- en afvoer van water. Bijkomend voordeel van de vaatwasser in de buurt van de gootsteen is dat je in de gootsteen dan makkelijk dingen kan afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet. De praktijk leert dat de vaat dan een stuk makkelijker schoon wordt. Het is ook wel makkelijk als de vaatwasser een beetje in de buurt van de plek staat waar het servies en de glazen staan. Dat maakt het uitruimen van de vaatwasser ook een stuk eenvoudiger.

Ideale plek voor het fornuis

Appartement in Utrecht Minimalistische keukens van studio KAP+BERK Minimalistisch
studio KAP+BERK

Appartement in Utrecht

studio KAP+BERK

In principe kan het fornuis natuurlijk overal staan. Maar zoals gezegd, is het wel handig als de ijskast enigszins in de buurt staat. Dat kookt over het algemeen iets makkelijker. Ook is het handig als de gootsteen niet te ver weg is. Een ander belangrijk ding om rekening mee te houden is de afzuigkap boven het fornuis. De meeste afzuigkappen hebben een buis waar de vieze luchtjes door naar buiten worden getransporteerd. Deze kunnen niet altijd even goed weggewerkt worden. Dus is het misschien een idee om het fornuis een beetje in de buurt van een buitenmuur te plaatsen, zodat het afvoersysteem niet door het hele huis moet lopen.

Ideale plek voor de oven

Zichtlijn Minimalistische keukens van Architect2GO Minimalistisch
Architect2GO

Zichtlijn

Architect2GO

De ideale plek voor de oven is afhankelijk van wat voor een soort oven je kiest. Heb je een fornuis dat gecombineerd is met de oven ben je iets meer gebonden aan een plek dan als je een losse oven kiest. Zo'n oven kan vaak wat hoger in een speciale kast geplaatst worden waardoor het makkelijker is dingen erin te stoppen en er uit te halen. Vaak worden deze ovens gecombineerd met een aparte magnetron en in sommige gevallen ook nog met een espresso apparaat.

Ideale plek voor bergruimte

Bergruimte kun je niet genoeg hebben in je huis. Dus ook niet in de keuken. Bergruimte heb je voor veel verschillende dingen nodig, en dus ook op verschillende plekken. Daarom is de ideale plek wat lastig aan te wijzen. Bijvoorbeeld de bergruimte voor voedsel en eten kan het beste in de buurt van het fornuis en de ijskast. Servies kan ook prima in een losstaande, misschien wel vintage, kast.

Andere mooie keukens kan je hier bekijken. Heb je hulp nodig? Deze professionals weten alles over keukens en in dit Ideabook lees je meer handige tips om je absolute droomkeuken te realiseren.

Wat vind jij de ideale opstelling van de keuken? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!