Groene aanslag van je tegels verwijderen: zo doe je het!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Groene aanslag van je tegels verwijderen: zo doe je het!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Japanse Watertuin:  Tuin door Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen
Loading admin actions …

Groene aanslag ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit in je tuin maar is ook nog eens gevaarlijk. Wanneer het regent wordt het nat en glibber je alle kanten op. Maar goed, wie heeft er zin om urenlang te schrobben in de tuin? De meesten van ons natuurlijk liever niet. Gelukkig zijn er veel simpeler methoden waarbij de aanslag als vanzelf verdwijnt zonder inspanning. 

De zon doet in dat geval het meeste werk terwijl jij lekker languit in een relaxstoel zit. Vandaag zetten we de meest effectieve en eenvoudige manieren om groene aanslag te verwijderen even voor je op een rij… .

1. De nadelen van de hogedrukreiniger

Klassiek ontmoet modern:  Tuin door Stoop Tuinen
Stoop Tuinen

Klassiek ontmoet modern

Stoop Tuinen

Meestal maken we ons terras schoon met een hogedrukspuit. Dat lijkt de ideale oplossing, maar toch zitten hier ook een paar nadelen aan vast. Zo maakt het natuurlijk best veel lawaai. Ook spuit je er de voegen mee los uit je terras. Die kun je natuurlijk weer bijvullen maar dan ben je wel even wat tijd kwijt met dit klusje. 

Ten slotte maakt de hogedrukspuit je terrastegels poreus waardoor er juist meer viezigheid en algen op hechten, Zo heb je dus elk jaar meer werk in plaats van minder.

2. Groene aanslag tegels verwijderen zonder schrobben

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Japanse Watertuin:  Tuin door Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Japanse Watertuin

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Wanneer je eenmaal lekker buiten kunt zitten en je tuin op orde hebt gemaakt, zijn je terras en tuinmeubelen aan de beurt. Je tuinmeubelen kun je prima schoonmaken met een sopje van soda en groene zeep. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen zoals schuurmiddel of schuursponsjes. Lastige vlekken kun je schoonmaken met een speciale kunststofreiniger voor de auto of met tandpasta. Eventueel kun je de meubelen erna nog in de was zetten zodat het vuil niet meer aanhecht. 

Je terras kun je eerst insmeren met een laag groene zeep zodat het vuil alvast wat losweekt. Doe dat deel voor deel zodat je er zelf niet over hoeft te glibberen. Daarna is er een aantal manieren om je terras zonder schrobben schoon te maken die we hieronder even voor je op een rij zetten.

3. Groene aanslag tegels verwijderen met Biotex

Kleine tuin Hoofddorp:  Tuin door Biesot
Biesot

Kleine tuin Hoofddorp

Biesot

Biotex is ideaal om groene aanslag te verwijderen want de enzymen in Biotex vernietigen de algen en mossen in de groene aanslag. Verdun de Biotex met wat lauw water en giet dit over je terras. 

Voor een echt goed resultaat bezem je de Biotex even goed uit over je terras. Na 24 uur spoel je je terras schoon en verwijder je alle Biotex. Pas op bij het aanbrengen op hout want met Biotex kan dit behoorlijk glad worden!

4. Groene aanslag tegels verwijderen met soda

Voor het reinigen van je terras met soda heb je nodig: 5 eetlepels soda, 5 eetlepels groene zeep en 10 liter heet water.

De groene zeep en soda los je op in een grote emmer met 10 liter heet water. Verdeel het mengsel gelijkmatig over je hele terras en daarna nogmaals met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. Je zult zien dat alle groen aanslag volledig is verdwenen!

5. Groene aanslag tegels verwijderen azijn

Een veelgebruikte manier om het terras te reinigen is met azijn. Koop bij het plaatselijke bouwcentrum een paar jerrycans met schoonmaakazijn (afhankelijk van het oppervlak dat je gaat behandelen) en verdun deze 1 op 1 met warm water. Giet dit mengsel met een gieter of emmers gelijkmatig over je terras. Daarna doet de zon de rest van het werk. De azijn goed in je hout vegen met een bezem versterkt het effect.

Let bij schoonmaakazijn goed op want het zuur kan natuursteen met een hoog kalkgehalte beschadigen. Niet elk terras kan er even goed tegen, dus test het altijd even uit op een onopvallende plek.

6. Groene aanslag tegels verwijderen met chloor

Stoere achtertuin:  Tuin door Mocking Hoveniers
Mocking Hoveniers

Stoere achtertuin

Mocking Hoveniers

Ook chloor is een effectief middel, maar is wel schadelijk voor het milieu en ook voor je planten. Daarmee is het dus eigenlijk niet echt een veilig middel om te gebruiken 

Je gebruikt het op dezelfde manier als azijn dus verdund met lauw water alleen heb je er minder van nodig: ongeveer een vijfde deel op een emmer water. Ook is chloor niet echt een goed idee met kleine kinderen die vaak buiten spelen.

7. Groene aanslag verwijderen met strooizout en lauw water

Mooie privé tuin met waterpartij:  Tuin door Groengroep b.v.
Groengroep b.v.

Mooie privé tuin met waterpartij

Groengroep b.v.

Strooizout gebruiken we niet alleen in de winter bij kou maar is ook een perfect middel tegen groene aanslag en bovendien super makkelijk om te doen. Je strooit het strooizout ruim over je terras en giet er met een gieter lauw water over. Daarna laat je de zon zijn werk doen. Het resultaat zal je verbazen.

Wil je ook graag lezen hoe je je vijver simpel schoonmaakt? In dit artikel vind je een compleet stappenplan.

8. Groene aanslag verwijderen met het kookwater van je aardappelen

Bouveloo Côrture omheining - met bijpassende poort:  Tuin door Bouveloo Côrture
Bouveloo Côrture

Bouveloo Côrture omheining – met bijpassende poort

Bouveloo Côrture

De meeste van de bovengenoemde tips zijn wel effectief maar niet allemaal even milieuvriendelijk. En we bevinden ons natuurlijk wel in de tuin. 

Meer ecologische manieren zijn natuurlijk groene zeep en soda en azijn maar je kunt ook het kookwater van je aardappelen gebruiken. Dit gebruik je wanneer het nog heet is en verdeel je met een gieter over je terras. Simpel en doeltreffend!

Wil je graag meer advies over dit onderwerp? Raadpleeg dan een hovenier of tuinarchitect.

Welke tip werkt het beste? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!