De meest voorkomende conflicten met je interieurontwerper & hoe ze op te lossen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De meest voorkomende conflicten met je interieurontwerper & hoe ze op te lossen

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Rustieke woonkamers van Egue y Seta Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

De samenwerking met een interieurarchitect begint altijd bij hetzelfde prachtige uitgangspunt: je hebt een nieuw huis gekocht of bent er aan toe om je huis eens een opfrisbeurt te geven. Je hebt inmiddels besloten dat niet zelf te doen, maar er een professional voor in de arm te nemen. Een echte interieurarchitect om je met raad en daad bij te staan in het maken van de juiste interieurkeuzes. Samen staan jullie sterk, en je ontwerper weet natuurlijk als geen ander jouw smaak te vertalen in een sterk staaltje vooruitstrevend interieurvormgeving. Tenminste, dat dacht je. Inmiddels zijn jullie nu al een tijdje bezig en waar deze professionele romance zo prachtig begon, beginnen er nu haarscheurtjes te ontstaan in de samenwerking. Misschien zijn het de kosten, misschien is het zo dat jullie toch net niet op een lijn zitten waar het de inrichting aangaat. Misschien zelfs, dringt de ontwerper zijn eigen smaak wel erg op en voel jij je inmiddels een gast in je eigen huis. Kortom: er zijn problemen ontstaan. In dit Ideabook bespreken we de meest voorkomende problemen die je tegen kan komen wanneer je een interieurontwerper inhuurt en natuurlijk helpen we je ook deze problemen op te lossen, of beter nog: te voorkomen. 

De kosten vallen tegen

Diepengaerde Valkenburg Lb Moderne ramen & deuren van DI-vers architecten - BNA Modern
DI-vers architecten – BNA

Diepengaerde Valkenburg Lb

DI-vers architecten - BNA

Het meest voorkomende probleem dat wij op het gebied van conflicten met interieurontwerpers tegenkomen is er een op financieel gebied. De afspraken over de kosten blijken dan niet duidelijk genoeg te zijn. Dat regelen we later wel is, waar het op financiën aankomt, een dodelijke uitspraak waarbij je vraagt om problemen. Niks geen later, wij raden je echt aan je budget van tevoren duidelijk bepaald en waar mogelijk zelfs al uitgesplitst te hebben. Drie gouden tips bij het bepalen van een budget: neem contact op met verschillende professionals om een gangbare prijs te bepalen en reken altijd 20% (of 10, als je echt zeker bent van je zaak) bovenop je budget voor onvoorziene kosten. Maak ten slotte duidelijke afspraken met je interieurontwerper over zijn uitgavenpatroon. Zorg dat je er inzicht in hebt of op zijn minst updates over krijgt. Zo weet je hoe de uitgaven zich verhouden tot de huidige stand van zaken en kan je ingrijpen wanneer nodig.

Uhm, eigenlijk is het mijn smaak niet..

Een goede interieurontwerper gaat uit van jouw smaak en wensen. Vaak wordt op basis van een verkennend gesprek een moodboard opgesteld waarin inzicht wordt gegeven in de te gebruiken kleuren en materialen. Jij bent natuurlijk bij elke stap betrokken en het is volledig aan jou om bij te sturen waar nodig. Zorg er dus ook voor dat jij heel duidelijk hebt wat je wilt. Het gevaar is namelijk dat je anders al snel zegt dat je het prima vindt.. en voor je het weet zit je wel  met de afgesproken kleuren (’je hield toch zo van geel?’), maar dan op alle muren in plaats van als subtiel accent. Wanneer je goed contact houdt met je interieurarchitect kan je dit euvel makkelijk verhelpen. Vraag bijvoorbeeld om een meer gedettailleerd kleurenpalet zodat je weet waar in je huis welke kleur gebruikt gaat worden. Voorkom daarbij trouwens wel dat je gaat 'micro-managen', je huurt natuurlijk wel een professional in om jezelf werk uit handen te nemen. Sta dat vervolgens dan ook toe!

Ik wil iemand anders!

Of het nu de sterren zijn, jullie verschillende horoscopen of het feit dat je een volledig andere achtergrond hebt dan iemand anders, soms mag je iemand gewoon echt niet. Een professionele interieurdesigner zal zijn persoonlijke voorkeuren, zowel in zwarte humor als in hang naar gitzwarte muren, zo veel mogelijk voor zich houden. Of de persoon je vervolgens al dan niet ligt, doet dan ook niet direct ter zake. Maar soms, soms kom je er gewoon niet uit met zijn tweeën. Ga hierover dan een goed gesprek aan, als je interieurontwerper een beetje slim is, vraagt hij of zij in de loop van het proces ook een aantal keer om feedback. Kleine problemen kunnen daarmee ondervangen worden. Lukt het nu echt niet om er met je designer uit te komen? Wees dan eerlijk. Jij bent per slot van rekening de opdrachtgever. Bedank je interieurarchitect vriendelijk en maak goede afspraken over afronding en overdracht. Volgende punt op je agenda: op zoek naar een volgende professional!

Mijn designer negeert mijn smaak compleet!

Al in het begin van jullie samenwerking hebben je interieurarchitect en jij goede afspraken gemaakt over kleurenschema's en stijl. Tenminste, als het goed is. En zelfs als dat goed is gegaan dan bestaat de mogelijkheid alsnog dat jullie beide een iets andere interpretatie van deze afspraken in je hoofd hebben. Enerzijds is dat natuurlijk prima, je huurt een interieurontwerper in om nieuw licht op je eigen ideeen te schijnen, anders had je het natuurlijk net zo goed allemaal zelf kunnen doen. Enige dichterlijke vrijheid spreekt natuurlijk voor zich, het is niet voor niets dat een interieurarchitect een creatief persoon is. Die hebben wat ruimte nodig om tot een mooi concept te komen. Toch is de scheidslijn tussen creatieve vrijheid en het volledig overschrijden van jouw wensen en smaak een dunne. Ook hier geldt de gouden regel voor samenwerking met een creatieve professional: hou een vinger aan de pols! Wanneer jij een voorkeur uitspreekt voor 'natuurlijke materialen' zijn, kan de interieurontwerper uitleggen in een woonkamer zoals we hier zien of als een keur aan verschillende kamerplanten.. Blijf met elkaar communiceren!

Extra kosten

Toegegeven, niet elke interieurarchitect zal een Porsche (of is het een Ferrari?) in je woonkamer neerzetten zoals we in deze ruimte terugzien. Laat staan zonder dat even met jou als opdrachtgever te checken. Toch zit de kans dat er extra kosten gemaakt worden er dik in wanneer je niet, zoals we al eerder bespraken, een waterdicht budget afspreekt. Worden er toch extra kosten gemaakt, ga dan eens na wat je ervoor terugkrijgt. Wat extra uren zodat de interieurdesigner zijn werk bijvoorbeeld netjes af kan maken zijn nog best te betalen. Zijn het echter kosten voor zaken waar je helemaal geen brood in ziet, wees dan niet bang om nee te zeggen. Een mooi voorbeeld is misschien het afstylen van een ruimte. Wellicht vind je het wel heel leuk om zelf eens te gaan struinen en op zoek te gaan naar kussens, accessoires en mooie frutsels. Ook hiervoor geldt weer, en excuses dat we in herhaling vallen, overleg met je interieurontwerper om miscommunicatie te voorkomen!

Blijf vriendelijk

Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen. Dat advies geldt zeker voor je samenwerking met je interieurarchitect. Zelfs als jullie niet op een lijn zitten of zelfs al gaat het geld er als een malle doorheen. Zelfs als je je inmiddels bevindt in een interieur waar je eigenlijk helemaal niet op zat te wachten: blijf vriendelijk. Het siert de mens om anderen met een glimlach tegemoet te treden en bovendien zorg je hiermee dat een situatie niet escaleert. Kies je woorden dan ook voorzichtig wanneer je niet geheel tevreden bent over het proces of de manier van werken. Een goede professionele relatie is veel waard en met de juiste omgangsvormen hou je een prettige verstandhouding. Wil je toch iets zeggen over de manier van werken of het eindresultaat? Zorg dat je het professioneel houdt en geef ook mogelijkheden hoe jij een oplossing vormgegeven zou willen zien.

Wat is jouw ervaring met het inhuren van een interieurontwerper? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!