Een zwembad aanleggen, wat kost het eigenlijk? | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een zwembad aanleggen, wat kost het eigenlijk?

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
modern  door Polytherm GmbH., Modern
Loading admin actions …

Het is natuurlijk een super-de-luxe droom voor iedere huisbezitter, een eigen zwembad in de achtertuin of gewoon een indoor swimmingpool in je eigen huis. We dromen in ieder geval bij voorbaat in gedachten al weg, dobberend op een opblaaskrokodil terwijl je geniet van elk zonnestraaltje en de dag afsluit met een vers bereide cocktail. Het is een vakantie in eigen huis, en wat wil je nog meer?

Maar eerst even terug naar de meer aardse zaken: wat kost zo'n zwembad eigenlijk? En waar moet je rekening mee houden wanneer je zo'n zwembad aan wilt leggen. Wij nemen je mee in een aantal van de overwegingen die vooraf gaan aan het laten aanleggen van een eigen droomzwembad. Lees even mee en verwonder je over de mogelijkheden. Want 'bigger is better' geldt zeker waar het op zwembaden aankomt.. of is 'less' ook hier 'more'?

Welk soort zwembad wil je?

Wellnesstuin verbonden met het omliggende landschap Moderne zwembaden van Studio REDD exclusieve tuinen Modern
Studio REDD exclusieve tuinen

Wellnesstuin verbonden met het omliggende landschap

Studio REDD exclusieve tuinen

De mogelijkheden voor het soort zwembaden zijn zo ruim als het soort mensen dat ze aanschaft. Van het opblaasbadje waar ook jij ongetwijfeld vroeger in hebt gespeeld tot de luxe zwembaden voorzien van whirlpool en waterval. Breng eerst dus eens goed de wensen in kaart. Er zijn twee manieren om dit te doen: manier 1: begin maar gewoon met dromen. Waar een wil is (en een passend budget), is een weg. Wanneer budget dus voor jou geen optie is, kan je gewoon een lijst met wensen maken. Driedubbel jetstreams om lekker tegen de stroom in te kunnen trainen? Check. Springplank van het beste materiaal? Geen probleem. In te stellen verwarming en ook nog een extra whirlpool? Ga er gewoon voor. Ben jij een van de ongelukkigen die wel degelijk gebonden is aan een bepaald financieel aspect, dan is het goed om vanuit je prijsklasse te redeneren. Vraag vervolgens voor de volledigheid ook eens wat verschillende offertes op, er is veel meer mogelijk dan je denkt!

Kies je techniek en materiaal

Behalve door het soort zwembad dat je voor ogen hebt als uitgangspunt te nemen, kan je ook een andere ingang kiezen om te komen tot jouw perfecte zwembad. Door de verschillende technieken en mogelijkheden te bekijken die er bestaan voor zwembaden, kom je er wellicht een tegen waar je direct verliefd op bent. Zo haalden we al eventjes, maar meer voor de grap, de welbekende opblaasbadjes van vroeger aan. Een emmer water of twee was voldoende om een middag plezier te hebben. Hoewel we je ongetwijfeld geen plezier meer doen met zo'n klein badje, is de opblaasbad-techniek ook toe te passen op zwembaden voor de volwassenen onder ons. Ben je op zoek naar een zwembad waar je niet je hele tuin voor op hoeft te offeren, dan is zo'n volwassen versie van een zwembad misschien nog wel een idee. Kies je toch liever voor de vaste versie? Dan is het van belang om eens goed naar de verschillende materialen te kijken. Een zwembad kan je, we noemden het al, zo chique maken als je het zelf wilt. Dat zit 'm in de verschillende features, maar zeker ook in de gebruikte materialen. Natuursteen langs de randen, we zien het hier op de foto, is een bijzondere manier om het een strakke look te geven. Wel met een prijskaartje natuurlijk. Op diezelfde manier kan je ook kiezen voor bijzondere tegels op de bodem, of voor een 'normale' gietvloer. En zo is er voor elk aspect van je zwembad een versie te vinden voor bij elke prijsklasse. Laat je informeren over de mogelijkheden!

Grootte, diepte & plaats

Hotel Villa Honegg Scandinavische hotels van Jestico + Whiles Scandinavisch
Jestico + Whiles

Hotel Villa Honegg

Jestico + Whiles

Wat een zwembad kost begint bij jouw wensen en de eisen die je aan je zwembad stelt. Een eerste factor van belang wanneer we het over kosten hebben is de grootte van het zwembad van je dromen. Hoe groter, hoe duurder is een goede regel om te onthouden. Naast de grootte is de diepte van een zwembad een belangrijk aspect dat de prijs bepaalt. Dit heeft enerzijds te maken met de inhoud en het water dat verwarmd moet worden. Anderzijds is het in aanleg een stuk kostbaarder om een groot en diep zwembad aan te leggen. Het is dus even afhankelijk wat je met je zwembad wilt. Wil je lekker ronddobberen of ook echt baantjes trekken? Behalve grootte en diepte is ook de plaats van je zwembad van belang. Wanneer je flexibel bent in de plaatsing ervan, zijn de kosten mogelijk minder. Wanneer je echter perse je zwembad op een bepaald uitkijkpunt of precies achter je huis wilt hebben, dan zijn er wellicht extra kosten in aanleg. Maar zeg nou zelf, zo'n plaatje als hier zou toch iedereen willen?

Planten & styling

Patiotuin stadshart Maastricht Moderne zwembaden van Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Modern
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Patiotuin stadshart Maastricht

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Je hebt je zwembad gekozen, je hebt het inmiddels zelfs al laten plaatsen en je geniet er natuurlijk met volle teugen van. Maar af is het nog niet. Voor een totaalbeleving om echt van te genieten moet je iets verder kijken dan je zwembadneus lang is. Naar de planten die er omheen staan bijvoorbeeld, en naar de rest van de styling zodat het ook echt een geheel wordt. Op de foto die we hier zien, is dat echt geweldig netjes gedaan. Hier is in combinatie met de beplanting een geweldig luxe plaatje neergezet. Door voor extra groene planten te kiezen, met een accent in het paars, is dit een vakantiebestemming in eigen huis. Laat je vooral, ook waar het op beplanting aankomt, eens goed adviseren door een tuinarchitect. Zij kunnen prachtig met je meedenken om een totaalplaatje neer te zetten waar je echt van kunt genieten.

En dan de accessoires nog

Op deze foto zien we perfect terug wat er nog zou missen als we enkel zouden investeren in zwembad, styling en beplanting: een totaalbeleving. Op dit zonnige vlonder zien wij ons wel een middagje doorbrengen, zelfs aan de luxe versnapering is hier al gedacht. Hou dit in je achterhoofd als je zelf de stap zet een zwembad aan te laten leggen. Het gaat niet alleen om het zwembad zelf, het gaat om alles er omheen en de luxe die het geheel ademt. Het zit 'm in de kleine aanpassingen zoals hier, een dagbed, maar het kan ook gaan om een mooie overkapping om juist even in de schaduw te kunnen bijkomen. Denk ook eens aan de mogelijkheden voor wanneer de avond valt. Belichting bijvoorbeeld of luxe warmtelampen om ook tot in de avonduren van jouw kleine paradijs te kunnen genieten.

De kosten van onderhoud & reparatie

Een laatste woord van wijsheid: een zwembad heeft best wat onderhoud nodig om er lang (en hygiënisch) van te kunnen genieten. Van de warmtepomp tot de verschillende filters en de aanslag die onherroepelijk op de wanden neerstrijkt: er komt best wat werk kijken bij het onderhoud ervan. Gelukkig is de oplossing van dit euvel vrij simpel: er zijn talrijke onderhoudsbedrijven die verschillend onderhoudspakketten aanbieden om je zwembad fris en fruitig te houden. Van kwartaal-onderhoudsbeurten tot de meer dagelijkse werkzaamheden zoals de blaadjes uit je zwembad vissen. Een 'poolboy', een jongeman of jongedame natuurlijk, die het dagelijks onderhoud uitvoert staat aan de ene kant van het spectrum en is daarmee het meest kostbaar. Ben je zelf eigenlijk best een handige Harry, dan is het aan te raden om een minder kostbaar onderhoudspakket aan te schaffen. 

Hoe ziet jouw droomzwembad eruit? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!