Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

De frambozenstruik snoeien: zo doe je dit simpel en snel

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moestuin:  Tuin door Carla Wilhelm
Loading admin actions …

Er is natuurlijk niet heerlijker dan fruit uit je eigen tuin en de framboos is daar de ideale struik voor. Hij is makkelijk in het onderhoud en geeft kilo's frambozen wanneer hij goed in het zonnetje staat. Heb je weinig ruimte? Dan kun je van de framboos ook prima als klimplant plaatsen tegen een ijzeren rek en hem zo als afscheiding gebruiken. Maar om je struiken elk jaar vol met grote sappige frambozen te houden, moet je hem af en toe wel even snoeien op de juiste manier. 

Het is niet moeilijk maar je moet even de fijne kneepjes weten. Vandaag zetten we deze even overzichtelijk voor je op een rij.  

Zomerframbozen

Moestuin:  Tuin door Carla Wilhelm

Er zijn twee soorten frambozen: zomer- en herfstframbozen. Deze beide frambozensoorten geven, zoals de naam al aangeeft, frambozen in de zomer of in de herfst. Voor een rijke oogst met manden vol frambozen moet je ze allebei op een andere manier snoeien. Zomerframbozen kun je al volop plukken in juni en juli. Herfstframbozen rijjpen pas later in het najaar.

Goede zomerframbozen zijn bijvoorbeeld 'Malling Promise’ of‘Tulameen’. Deze beide rassen hebben heerlijke zoete, grote vruchten.

Wil je graag weten welke framboos het meest geschikt is voor jouw tuin? Laat je dan adviseren door een expert.

Herfstframbozen

Stoere achtertuin:  Tuin door Mocking Hoveniers
Mocking Hoveniers

Stoere achtertuin

Mocking Hoveniers

Herfstframbozen oogst je van juli tot en met september. Beide soorten frambozen groeien met lange uitschieters en deze takken moet je ondersteunen. Ze zijn daarom ideaal om tegen een schutting te plaatsen of je kunt ook draden spannen waar ze langs groeien.

Herfstframbozen kun je herkennen omdat de frambozen daar aan het einde van een tak in een tros groeien en zomerframbozen vind je aan de uitschieters van de hoofdtak. 

En wist je dat er ook gele en zwarte frambozen zijn? Deze varianten smaken hetzelfde als de roze variant.

Tip: plaats beide soorten en geniet de hele zomer door van frambozen!

Zomerframbozenstruik snoeien en opbinden

Zomerframbozen plant je bij voorkeur in een voedingsrijke bodem die goed is omgespit en die ook is voorzien van compost. 

De zomerframboos maakt lange uitschieters. Plaats een paar palen tussen de framboos waar je draden tussen spant. Aan deze draden kun je de lange takken opbinden.

Wanneer frambozenstruik snoeien?

Voorjaar: Snoei je de zwakkere takken weg tot vlak boven de grond zodat er meer ruimte is voor de sterke takken. Aan de hoofdtakken groeien zijtakken waar later de bloemen en frambozen aan komen. De nieuwe takken die uit de grond groeien laat je staan. Daar komen volgend jaar frambozen aan.

Najaar: Knip de takken waar frambozen aan gezeten hebben laag bij de grond af. Deze takken sterven af nadat je de frambozen hebt geplukt en groeien het jaar erna weer aan

Herfstframbozenstruik snoeien

Herfstframbozen krijgen trosjes met frambozen aan het uiteinde van de tak die diezelfde zomer is gegroeid.

Voorjaar: Knip alle takken laag af. In de loop van het voorjaar komen er nieuwe takken uit de grond.Als ze ongeveer 20 centimeter hoog zijn dan kies je de 10 beste takken uit. De andere takken knip je weg. De overgebleven takken bind je aan de draden of aan gaas dat je tussen palen spant.

De trosjes met frambozen groeien in de loop van de zomer aan het einde van de takken en worden ongeveer 1,25 m hoog.

De struik mooi vol houden

Natuurlijk wil je een mooie volle frambozenstruik. Zorg er daarom voor dat de rij met struiken niet meer dan een meter breed is. Anders heeft de struik onvoldoende ruimte om te groeien en kun je er ook niet bij. Een frambozenstruik heeft 1-jarige en 2-jarige takken. Aan de 2-jarige takken komen de frambozen (dit geldt niet voor de herstframboos) Zijn de nieuwe takken erg lang? Knipt deze dan wat bij, maar haal maximaal een kwart van de tak af.

Oude takken weghalen

Wanneer je een oude tak afknipt dan zie je dat er geen leven meer zit in deze tak. Zo weet je dat je de juiste tak hebt verwijderd. Knip alle oude takken laag bij de grond af.

De oude takken gooi je weg in de groencontainer want ze composteren niet.

Eenjarige takken uitdunnen

De dikke takken met een goede hoogte laat je staan. De kleine en dunne takken haal je weg zodat je de beste en dikste takken overhoudt. Wanneer je de struik goed uitdunt dan is er ruimte voor nieuwe takken en de zon om de frambozen mooi sappig en zoet te maken. Ook zullen je frambozen zo minder snel rotten.

Nieuwe scheuten aftoppen in de zomer

Moestuinieren op de m2:  Tuin door Carla Wilhelm
Carla Wilhelm

Moestuinieren op de m2

Carla Wilhelm

Gedurende het voorjaar groeien er weer nieuwe scheuten die je kunt herkennen aan hun groene stam. Wanneer je deze begin juli aftopt op circa een meter hoogte, zullen er diezelfde zomer nog 4 tot 5 zij-scheuten ontstaan. Door de groei van deze extra zijscheuten produceert deze tak het volgende jaar 5 keer zoveel frambozen.

Eet de frambozen op de dag dat je ze oogst

Frambozen zijn geen goedkope vruchten en zijn ook erg kwetsbaar. Een goed idee dus om ze zelf te kweken. Pluk ze dus voorzichtig tussen duim en wijsvinger of met een schaartje en alleen wanneer ze echt rijp zijn. De framboos laat alleen los wanneer hij echt rijp is. 

Was je frambozen in een vergiet en eet ze de dezelfde dag op. Heb je heel veel oogst dan kun je ze na de oogst wassen even laten drogen in een vergiet en erna in speciale diepvrieszakjes invriezen. Zo heb je ook in de winter heerlijke frambozen in je smoothie. Ook kun je er jam van maken die je lang kunt bewaren in de voorraadkast.

Wil je ook graag weten hoe je een vlinderstruik, hortensia of roos snoeit. Hier kun je lezen hoe je dit doet:

Wil je een vlinderstruik snoeien? Wij helpen je op weg!

Rozen snoeien: zo doe je dit makkelijk en snel

De hortensia snoeien: zo doe je dat!

En ben je overtuigd? Heb je al een framboos?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!