Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Eenvoudig zelf je klimroos snoeien!

Johan van Dijk Johan van Dijk
 Tuin door Massive Wohnbau GmbH und Co. KG
Loading admin actions …

Het voorjaar mag dan misschien nog wel heel ver weg zijn, je kunt je natuurlijk nooit vroeg genoeg voorbereiden! En in het geval van een klimroos snoeien is het dan ook zeker zo dat we je daar het een en ander over willen vertellen. Je wilt immers toch wel dat die net zo mooi gaat bloeien als afgelopen zomer? 

En we zouden homify niet zijn als we je ook niet nog wat andere leuke tips en aanwijzingen voor de tuin aan jou mee kunnen geven. Ga er maar even lekker voor zitten en laat je goed inspireren. 

Het je nog geen klimroos in de tuin? Zorg dan dat die er gaat komen!

De roos

 Tuin door Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire
Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

My Cheshire Garden – Rose New Dawn – Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

De roos is misschien wel de meest romantische bloem die er is. Wie heeft er nou nog nooit op Valentijnsdag een roos gekregen? Net zoals met veel bloemensoorten is het met de roos ook zo dat er heel veel verschillende soorten zijn. Er zijn wereldwijd alleen al zo’n 300 verschillende soorten wilde rozen en gekweekte varianten zijn er des te meer. In elke soort, maat én kleur is er wel een roos te vinden! 

De roos wordt als snijbloem gebruikt voor een prachtig boeket in huis, maar uiteraard is die ook heel goed als plant in de tuin te gebruiken.

De klimroos

Je hoeft geen hovenier te zijn als het op klimroos snoeien en alles wat daarbij komt kijken aan gaat komen. De klimroos (rosa indigoletta in het Latijn) is een plant die met een hoogte van maximaal 2,5 meter een prachtige versiering in je tuin kan vormen. Voor überhaupt aan het klimroos snoeien toe gaat komen, is het wel handig om te weten op wat voor bodem de plant het beste kan worden geplant. 

De klimroos groeit prima op zandgrond, maar de bodem moet dan wel goed gedraineerd zijn en bij voorkeur kalkrijk zijn. Je zou daarom ook kunnen kiezen voor kalkvoeding om er voor te zorgen dat je roos extra mooi gaat bloeien.

Klimroos snoeien

 Evenementenlocaties door Royal Stuart Garden Trust
Royal Stuart Garden Trust

Kingswell Garden, Yamanashi Japan – The Rose Walk

Royal Stuart Garden Trust

Is het geen plaatje zo’n prachtige poort of pergola die helemaal met klimrozen is begroeid? Uiteraard wil je daar ieder jaar opnieuw van kunnen genieten. De klimroos snoeien is dan ook iets wat je niet zo maar op elk moment kunt doen. Traditioneel is maart de beste maand voor het klimroos snoeien. 

En dan ga je uiteraard niet zo maar in het wilde weg aan het knippen. Wij geven hieronder precies aan hoe je dat het beste kunt doen!

Aan de slag!

Zandbak en zitbank/ vlonderterrasje ineen:  Tuin door Buro Floris
Buro Floris

Zandbak en zitbank/ vlonderterrasje ineen

Buro Floris

Het is maart en het moet nu echt aankomen op het klimroos snoeien. Dit geldt met name voor doorbloeiende klimroos (die meerdere maanden per jaar bloeit) mag echt alleen maar dan gesnoeid worden. Een kortbloeiend exemplaar mag je namelijk ook in de nazomer gerust wat bijknippen. Uiteraard is het juiste gereedschap van groot belang. Gebruik een scherpe snoeischaar die ook goed is schoongemaakt. 

En vergeet niet goede tuinhandschoenen te gebruiken: rozen zijn erg mooi maar die doorns kunnen je lelijk bezeren! Knip alle dode en zijtakken weg zodat het geheel weer in model komt. De hoofdtakken laat je in principe ongemoeid!

Algemeen tuinonderhoud

Witte tuin:  Tuin door Biesot
Biesot

Witte tuin

Biesot

Ben je lekker met klimrozen snoeien bezig? Zorg dan uiteraard ook dat de rest van je tuin er een beetje fatsoenlijk bij komt te liggen! Dat is trouwens ook een beetje afhankelijk van het seizoen. Mocht je in het najaar aan de slag gaan, dan kun je in dit artikel nog even wat handige tips op gaan zoeken! 

Verder is het natuurlijk altijd een kwestie van vegen. Doe het tuinafval in de groene afvalbak of maak gewoon je eigen composthoop!

Andere tips voor klimrozen

 Fitnessruimte door Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire
Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

My Cheshire Garden – Foxgloves And Roses – Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

Naast klimroos snoeien hebben we je eerder al gezegd dat je ook goed om de bodem moet denken. Verder is een goede bemesting van belang. Hier is speciale rozenvoeding voor te verkrijgen. Informeer eens bij een tuincentrum bij jou in de buurt! Verder moet je in de zomer er altijd om denken dat de planten (en dat geldt uiteraard voor alle planten in je tuin!) voldoende water krijgen. Geef ze bij droog weer dus regelmatig extra water: (klim)rozen houden wel van een beetje vocht! 

En moet je nieuwe klimrozen gaan kopen? Ga dan naar een van de betere tuincentra of ga rechtstreeks naar een kweker: die kan je vaak de beste en mooiste exemplaren verkopen!

Genieten… !

 Tuin door Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire
Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

My Cheshire Garden – Rose New Dawn – Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

Caroline Benedict Smith Garden Design Cheshire

Zit het onderhoud er allemaal op? Als je het op de juiste manier hebt uitgevoerd, dan kun je weer heerlijk gaan genieten van je tuin! Rozen zijn delicate bloemen, maar als ze eenmaal goed bloeien dan kun je er heerlijk van gaan genieten. En als je nou nog geen plek in je tuin hebt met klimrozen zorg dan dat je een muur, een schutting of een rozenboog daarvoor gaat gebruiken. 

Het zal je tuin nog veel meer gaan verfraaien en we hopen dat je daar erg lang van mag genieten.

Heb jij nog meer tips voor het onderhoud van een klimroos? We houden ons aanbevolen! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!