Slakken bestrijden: hoe doe je dat? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Slakken bestrijden: hoe doe je dat?

Johan van Dijk Johan van Dijk
Bosbeek - patio voor gesloten afdeling dementie Moderne gezondheidscentra van Bureau Fonkel Modern
Loading admin actions …

Met de mooie nazomerdagen heb je vast nog wel heerlijk van je tuin kunnen genieten. Maar zeker in een periode als het najaar is er vast iets wat je ontzettend stoort, zeker als er net een regenbui is geweest. We hebben het dan over slakken! En slakken bestrijden is iets wat je vooral doet om er voor te zorgen dat je tuin er niet als een kaalgeslagen slagveld uit komt te zien. 

Er zijn heel wat verschillende opties mogelijk en sommige zijn best wel verrassend! We hebben onze beste professionals even gevraagd wat je het beste kunt doen en we hebben die oplossingen op praktische wijze voor je op een rijtje gezet!

Slakken

Witte tuin Moderne tuinen van Biesot Modern

Slakken zijn erg nuttige diertjes die in sommige gevallen ook nog eens eetbaar zijn. Daarnaast zijn ze een belangrijk onderdeel in de voedselketen. Maar het voedsel van de slakken zelf is iets waar jij juist van wilt genieten en dat betreft de planten en bloemen in je tuin. Slakken bestrijden is dus eigenlijk onvermijdelijk. 

Ga maar eerst eens even rondkijken in je tuin, bijvoorbeeld na een regenbui, en observeer dan waar de grootste concentratie slakken te vinden is. Juist op die plekken zul je dus aan de slag moeten gaan om slakken te bestrijden.

Natuurlijke middelen

verhoogde bak met voelplanten en kruiden Moderne gezondheidscentra van Bureau Fonkel Modern

Kwaad moet je met kwaad bestrijden denk je misschien wel bij jezelf, maar waarom zou je niet eerst met natuurlijke en milieuvriendelijke oplossingen gaan beginnen? We hebben hier niet voor niets een afbeelding van een kruidentuintje geplaatst! Het is namelijk zo dat slakken een hekel hebben aan verschillende kruiden en de planten daarvan. Denk bijvoorbeeld aan knoflook, tijm en bieslook. 

Als je deze kruiden in de buurt van planten poot die wel bevattelijk zijn voor slakken, dan is de kans zeer groot dat ze vanwege de geur van de kruiden alleen al weg gaan blijven. Datzelfde effect kun je ook bereiken door varens en siergrassen te planten. Ook daar houden slakken over het algemeen niet van!

Zelf verplaatsen

Strakke tuin tegen groene achtergrond Moderne tuinen van Stoop Tuinen Modern

Ben jij iemand die het liefste voor de meest vriendelijke oplossing kiest en toch al veel in de tuin bezig is? Dan kan de slakken zelf verplaatsen ook een goede manier van slakken verplaatsen zijn. Je kunt het ook zo doen dat je er voor zorgt dat je ze allemaal naar één punt lokt

Rabarberbladeren en afrikaantjes zijn voorbeelden van planten waar slakken verzot op zijn. Reken maar dat ze hier in grote getale op af gaan komen en jij kunt ze dan zeer eenvoudig naar een andere plek dan jouw tuin gaan verplaatsen.

Koper!!

Troon 'Autumn' van Corderee Eclectisch

Een andere oplossing waar je misschien nooit bij stilgestaan hebt, is het gebruik van koper als middel om slakken te bestrijden. Slakken houden namelijk niet van koper omdat ze een klein schokje krijgen als ze in aanraking komen met dit materiaal. Een koperen kunstwerk zoals op de foto zou dus een ideale oplossing kunnen zijn als je die in de buurt van je planten plaatst. 

Maar ook koperen muntjes of koperdraad kunnen een barrière gaan vormen tussen de slakken en jouw dierbare planten.

Slakkenkorrels

Tuin met karakter Moderne tuinen van De Rooy Hoveniers Modern

Er zijn nog meer oplossingen te bedenken om met slakken bestrijden aan de gang te gaan. Slakkenkorrels kun je in de tuin strooien om er voor te zorgen dat slakken geen kans meer maken. Zorg er wel altijd voor dat je producten in huis haalt die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. En daarbij moet je er vooral rekening mee houden dat andere dieren, zoals bijvoorbeeld je eigen huisdieren, er geen last van hebben. Je moet er toch niet aan denken dat je trouwe viervoeter ziek wordt na het eten van een bestrijdingsmiddel. 

Informeer even bij een tuincentrum of ga op het internet even op jacht naar het juiste product om te gebruiken.

Groenten en fruit

Natuurlijke tuin van Terrecotte Europe Mediterraan Aardewerk

Oude groente en fruit over die je niet zelf meer gebruikt? Ook daar kun je prima mee slakken bestrijden! Haal de rotte aardbeien uit je plantjes en leg ze maar op een andere plek om lekker slakken te vangen!

Andere oplossingen

Lange tuin Moderne tuinen van Bladgoud-tuinen Modern

De oplossingen die je allemaal kunt bedenken om slakken bestrijden in de praktijk te brengen zijn erg divers zoals je wel hebt gezien. En heb je nog wat andere oplossingen nodig? Zo kun je kiezen voor een heuse slakkenval. Die kun je kant en klaar kopen, maar ook zelf van een oud plastic bakje. Wat zout op de bodem of een beetje bier kan helpen. Wel is het zo dat zeker zout de slakken dood maakt. De vraag is of jij dat erg vindt of niet! Het blijft een oud middeltje om slakken door middel van zout te bestrijden: je legt immers niet voor niets op alle slakken zout! 

Toch zouden wij voor bier kiezen: zout is gewoon een beetje gruwelijk. En met al die andere oplossingen die ook voor handen zijn kun je vast wel de juiste vinden! 

En wil je nog verder aan de slag in de tuin? Kijk dan ook hier even!

Heb jij nog andere oplossingen? Daar horen we natuurlijk graag meer over!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!