7 x belangrijke design elementen voor een verzorgingshuis voor ouderen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

7 x belangrijke design elementen voor een verzorgingshuis voor ouderen

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Woon-zorgcomplex Huize Het Oosten Bilthoven:  Gezondheidscentra door TenBrasWestinga ARCHITECTUUR / INTERIEUR en STEDENBOUW
Loading admin actions …

Wanneer het thuis niet langer meer gaat en een verzorgingshuis onvermijdelijk wordt, moeten er heel wat zaken geregeld worden. Of je nu op zoek bent voor jezelf of voor familieleden, een goede oriëntatie is van groot belang. Elk verzorgingshuis heeft bijvoorbeeld zijn eigen sfeer en karakter, het is dan ook heel belangrijk dat je één vindt waar je je prettig bij voelt. Je kunt je vast en zeker voorstellen dat er dan ook meer bij kijken komt dan alleen de ligging vlakbij de oude woonplaats. Waar kun je verder aan kunt denken? Dat hebben we in dit Ideabook voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan comfortabele voorzieningen, kleuren en ruimte. 

Hopelijk kunnen we je een eindje op weg helpen bij het maken van de uiteindelijke keuze. 

Kijk je met ons mee? 

Een makkelijke toegang tot de verschillende vertrekken

Ouder worden brengt helaas ook kwaaltjes met zich mee, hierdoor kan het gebeuren dat je je niet meer even fit voelt als jaren geleden. Het is daarom belangrijk om te kijken of je nieuwe woning genoeg ruimte biedt om er eventueel met een rollator of rolstoel langs te kunnen. Een gemakkelijke en ruimtelijke toegang tot de verschillende vertrekken is hierbij dan ook fijn. Bovendien zorgt een ruimtelijke accommodatie ook voor meer vrijheid en een open gevoel. 

Let goed op de manier waarop deuren en ramen open gaan, de breedte van de deurposten en of je niet te maken hebt met lastige drempels en trappetjes. Worden er bijvoorbeeld veel (elektrische) schuifdeuren gebruikt? Zijn er speciale opgangen voor rolstoelen en kijk bijvoorbeeld ook naar de hoeveelheid liften. 

Een comfortabele badkamer

De praktische douchekamer:  Badkamer door wedi
wedi

De praktische douchekamer

wedi

Wat geldt voor de overige ruimtes, geldt natuurlijk ook voor de badkamer. De beste en meest veilige optie? Een badkamer met een gelijkvloerse douchecabine. Wist je dat veel ongelukken gebeuren in een onhandig ingedeelde, natte badkamer? Het is dan ook van belang om eens te kijken naar de indeling en de inrichting. 

Zo zijn extra handgrepen bij het toilet, de wastafel en de douchecabine altijd goed. Voor extra zekerheid is een (uitklapbaar) stoeltje of krukje in de douchecabine ook handig. Dit kan het proces in de badkamer in ieder geval iets vergemakkelijken. Ook niet geheel onbelangrijk: het toilet. We weten allemaal dat het, naarmate we ouder worden, lastiger wordt om vanuit lage posities op te staan. Kijk daarom eens naar de mogelijkheden van een verhoogd toilet! Ook niet vergeten: vlakke vloeren, weinig drempels en geen gekke opstapjes. 

Een buitenruimte voor frisse lucht en beweging

Wellness tuin verbonden met het landschap:  Tuin door Studio REDD exclusieve tuinen
Studio REDD exclusieve tuinen

Wellness tuin verbonden met het landschap

Studio REDD exclusieve tuinen

Thuis ben je misschien gewend geweest om lekker te kunnen genieten op het balkon of in je tuin, dan is het logisch dat je dat in het verzorgingshuis ook graag wilt. Hoe ziet de buitenruimte bij de betreffende locatie er uit? Is deze makkelijk te bereiken? En welke voorzieningen vind je buiten? 

Het buiten kunnen zijn zorgt voor de nodige ontspanning, frisse lucht en natuurlijk beweging! Is het mogelijk om een klein ommetje te maken, en zijn de paden goed toegankelijk? Kun je zowel in de schaduw als in de zon zitten en is er eventueel een zone waar je kunt tuinieren? Misschien heb je een andere hobby die je graag in de frisse lucht wilt kunnen uitvoeren, vraag daarom ook goed naar de mogelijkheden. 

Pas op met gladde vloeren

Lichtobject met gefused glas voor Zorgvila Sluysoort, Maarssen.:  Gezondheidscentra door Kunst & Licht & Glas
Kunst & Licht & Glas

Lichtobject met gefused glas voor Zorgvila Sluysoort, Maarssen.

Kunst & Licht & Glas

Gladde en natte oppervlakken kunnen, vooral wanneer je op leeftijd bent, erg gevaarlijk zijn. Natuurlijk zullen er in verzorgingshuizen geschikte vloeren liggen, maar toch kan het geen kwaad om hier extra goed op te letten. Ook wanneer je zelf je seniorenwoning in wilt gaan richten. Laminaat, parket en tegels kunnen erg glad zijn. Dit geldt ook voor hout en bepaalde soorten vloerbedekking. 

Het helpt bovendien ook wanneer je goede schoenen en sloffen met anti-slip zool aanschaft. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen! 

Een gemeenschappelijke ruimte voor ontspanning

Een verzorgingshuis betekent vaak kleiner wonen dan dat je in de eerste instantie gewend bent. Dit neemt niet weg dat er vaak wel een ruimte is waar je met medebewoners kunt ontspannen en een kopje thee of koffie kunt doen. Deze ruimtes zijn dus erg belangrijk voor de sociale contacten en eventueel het ontvangen van bezoek. Spreekt deze ruimte je aan? Is er entertainment aanwezig? Denk aan een televisie, radio, bord- en kaartspellen of boeken? Worden er activiteiten georganiseerd? Allemaal zaken die je in je achterhoofd kunt houden bij het bezoeken of bekijken van een accomedatie. 

Onlangs publiceerden we ook dit Ideabook, vol inspiratie voor het inrichten van een seniorenwoning. Ideaal voor wanneer je je wel wilt oriënteren maar voor nu nog lekker thuis blijft wonen. Neem zeker even een kijkje!  

Een licht interieur

Genoeg natuurlijk daglicht doet ieder mens goed. Dit heeft deels te maken met de ligging, maar ook met het interieur en de verlichting. Zo zijn lichte wanden en meubels altijd goed. Wanneer het donkerder wordt is het belangrijk om een goed verlichtingsplan te hebben, zorg voor een goede samenhang van functionele verlichting en lampen die de sfeer creëren. Denk aan heldere plafondverlichting, een goede leeslamp en staande lampen voor de sfeer. 

Wil je meer stijlvolle woonkamers zien? Neem dan ook nog even een kijkje tussen deze foto's. Je kunt gebruik maken van het filter om snel en makkelijk uit te komen bij voorbeelden die goed bij je persoonlijke smaak passen. 

Geen deprimerende kleuren op de wanden

Zoals we inmiddels weten speelt kleurgebruik een grote rol bij de algehele uitstraling van een bepaalde ruimte. Probeer bleke en deprimerende kleuren dan ook te vermijden. Ga liever voor frisse, lichte kleuren in combinatie met een natuurlijk kleurenpalet. Je zou er zelfs subtiel wat kleuren aan toe kunnen voegen. Denk aan lavendel, blauw, groen of juist oranje en andere bruintinten. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Maakt het verzorgingshuis veel gebruik van naturel kleuren? Dan is het altijd nog mogelijk om kleurrijke foto's en schilderijen op te hangen. Misschien ben je zelf aardig creatief? Je zou ook eens kunnen kijken tussen de designproducten op onze site, wie weet kom je er wat tegen dat je graag in je woning zou willen plaatsen. 

Zijn er zaken die we volgens jou absoluut niet mogen vergeten in dit rijtje? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!