Wat je moet weten voordat je een aquarium aanschaft | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Wat je moet weten voordat je een aquarium aanschaft

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
van ROBERS-LEUCHTEN GmbH & Co. KG Industrieel
Loading admin actions …

Weinig objecten in huis werken zo kalmerend als de zachte kleuren en subtiele bewegingen van de vissen in een aquarium. Het kabbelende water, het rustige voortbewegen van de kleuren en het schuiven van de onderwaterplanten: een aquarium is een aanwinst voor wie zijn huis 'zen' wil inrichten. Daarnaast is een aquarium ook een prachtig interieur statement. Ideaal als je al groot fan bent van natuurlijke tinten in huis. Maar wist je dat er een aantal punten zijn waar je rekening mee moet houden voordat je tot de aanschaf van een aquarium overgaat? Zo is het van belang eerst eens na te gaan of een aquarium überhaupt wel mag in jouw huis. En als een aquarium toegestaan is, voor welke vissen kies je dan en wat kosten ze, hoe onderhoud je eigenlijk een aquarium en welke planten staan er het beste in? homify helpt. Wij beantwoorden deze veelgestelde vragen over het aquarium in huis en geven je tips over aanschaf en onderhoud. Duik met ons mee en verdiep je in deze waterige materie.

Een huurcontract en een aquarium

Through Wall Kitchen Splashback Aquarium Moderne keukens van AquariumGroup Modern
AquariumGroup

Through Wall Kitchen Splashback Aquarium

AquariumGroup

De basis is er: je hebt besloten dat je een aquarium wilt. En als jij je zinnen ergens op zet, dan kunnen we er donder op zeggen dat je niet van je pad te brengen bent. Maar laten we eerst eens beginnen met de basis. Want mag je wel een aquarium waar jij woont? Als je een koophuis hebt, is de keuze snel gemaakt. Je bent baas in eigen huis en als jij een aquarium wilt, dan zal er een aquarium komen. Maar wat als je een huurhuis hebt? Wij raden aan je huurcontract er even op na te slaan. Vaak staat er een clausule in over huisdieren. Nu zijn vissen natuurlijk ook beesten, maar zo lang je geen vissen hebt die er een hobby van maken aan muren of interieur te knagen, en er zullen weinig soorten zijn die dat doen, zijn we er vrij zeker van dat je 'good to go' bent. Wil je extra zeker zijn? Neem dan even contact op met je huurbaas. De kans is groot dat hij of zij je verteld dat de vissen het probleem niet zijn, zo lang je maar geen 'vast' aquarium inbouwt. Het aanpassen van wanden is in een huurhuis over het algemeen niet aan te raden.

De kosten van het aquarium

Als regel voor het aanschaffen van een aquarium geldt: hoe groter, hoe duurder. Dat de prijs in verhouding is met de grootte ligt aan een aantal factoren. Zuurstof in het water is een belangrijk aspect, dikte van het glas is de andere factor die zwaar meeweegt. Zuurstof in het water is van belang omdat vissen nou eenmaal geen happen lucht kunnen nemen. Zij zijn volledig afhankelijk van de zuurstofrijkheid van het water zelf. Enerzijds kan je de zuurstof in het water verhogen door planten te plaatsen, bij een klein aquarium is dat vaak een afdoende en goedkope oplossing. Kies je echter voor een groter aquarium, dan zal er een pomp geplaatst moeten worden. Deze is duurder in aanschaf en vergt bovendien veel onderhoud.

Naast de zuurstofrijkheid van het water door het plaatsen van een pomp is de dikte van je aquarium ook een belangrijk deel van de kosten. Een groot aquarium vraagt om dikke glazen platen om de druk van het water voldoende op te vangen. Deze aquaria zijn nou eenmaal duurder dan een 'gewone' vissenkom. Kies je ten slotte voor een inbouwaquarium, dan moet je nog eens extra diep in de buidel tasten. Een dergelijk aquarium kan je waarschijnlijk niet zelf plaatsen, schoonmaken of vervangen. Hiervoor heb je een professional nodig, en zoals dat gaat met professionals zijn ze kostbaar.

De grootte van het aquarium

L-Shaped Bar Aquarium Moderne eetkamers van AquariumGroup Modern
AquariumGroup

L-Shaped Bar Aquarium

AquariumGroup

Een groot aquarium is natuurlijk een prachtig statement in de ruimte, maar soms kan je ook met een kleiner aquarium voor enkel je favoriete vis toe. Wanneer je kiest voor een groot aquarium moet je met een aantal zaken rekening houden. Dat je kiest voor een enorm statement in huis noemden we al. Een aquarium is een enorme blikvanger in bijvoorbeeld de eetkamer en daar moet je dan vervolgens ook echt in kunnen investeren. Tijd, energie maar zeker ook de kosten zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Kies je echter voor een klein aquarium dan hoef je er minder mee bezig te zijn. Een klein aquarium is daarbij ook nog makkelijker te verplaatsen. Is je lievelingsvis uitgekeken in de keuken? Dan verplaats je 'm met hetzelfde gemak naar de vensterbank of naast je bed.

Vissen

De goudvis is het prototype vis waar wij bij homify aan denken wanneer we een aquarium in zouden moeten richten. Wanneer we echter dieper in de materie duiken, zien we dat dit de mogelijkheden zoveel groter zijn dan we dachten. Wist je dat je zelfs haaien kan houden wanneer je je aquarium goed uitrust? Dat de kosten rechtevenredig oplopen wanneer je vissen exotischer worden, spreekt daarbij voor zich. De meer exotische vissen hebben nou eenmaal meer liefde, onderhoud en speciale zorg nodig dan de huis-tuin-en-keuken stekelbaarsjes. Dit maakt het soort vissen dat je houdt tot een soort status-symbool. Ga je voor jezelf eens na wat je wilt met je aquarium. Wil je er veel energie in steken en een statement neerzetten of ben je meer op zoek naar een 'low maintenance' hobby aquarium. Afhankelijk van je budget en de tijd die je er in wilt steken, kies je vervolgens het soort vissen dat je houden wilt. 

Planten in het aquarium

Al eerder in dit Ideabook haalden we aan dat planten van levensbelang zijn in een aquarium. Zij zorgen er namelijk voor dat het zuurstofgehalte op pijl blijft. Behalve voor de zuurstof zijn planten ook onmisbaar voor visjes omdat ze er tussen kunnen schuilen. Het geeft ze een veilig gevoel en bootst de natuurlijk leefomgeving enigszins na. Ten slotte zijn sommige vissen afhankelijk van planten omdat er voedsel op groeit. 

Zoals dat gaat met aquaria zijn er ook voor wat betreft de beplanting enorm veel mogelijkheden. Wij raden je enorm aan om even contact op te nemen met professionals alvorens je tot aankoop van de beplanting overgaat. Sommige waterplanten zijn namelijk meer geschikt voor bepaalde vissoorten dan andere. Om bovendien tot een mooie mix te komen, het oog wil natuurlijk ook wat, is het verstandig even wat extra info in te winnen.

Verzorging van planten en vissen

Tot nu toe hebben we je in dit ideabook meegenomen langs de verschillende aspecten die van belang zijn voordat je een aquarium aanschaft. Maar als je eenmaal een aquarium met bijpassende vissen en de juiste planten in huis hebt, wat dan? Verzorging is een belangrijke taak voor elke aquariumliefhebber. Het is een vak apart, vooral wanneer je keus is gevallen op tropische vissen. Het uitbesteden van de verzorging is natuurlijk een optie. Maar wil je toch het liefst zelf verantwoordelijk zijn voor je zwemmende vrienden, dan zijn deze tips van groot belang:

Pas de verzorging aan aan het soort vissen dat je hebt aangeschaft. Het soort voedsel, de hoeveelheid ervan en de frequentie waarmee je het geeft, verschillen per vissoort. Lees je hierover vooral goed in, een hongerige vis is namelijk erg vatbaar voor ziektes en voor je het weet heb je een prachtig aquarium.. met enkel wuivende onderwaterplanten..

Heb ook oog voor je waterplantjes. Eigenlijk is het altijd verstandig een solide waterpomp aan te schaffen. 

Ten slotte raden we je aan het aquarium zelf een keer in de zoveel tijd een goede onderhoudsbeurt te geven. Een keer per week is hierbij een goed uitgangspunt.

Welke aquariumtip hebben we nog gemist in dit Ideabook? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!