Zo creëer je die prachtige rustieke landelijke sfeer in huis! | homify

Zo creëer je die prachtige rustieke landelijke sfeer in huis!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
homify Landelijke balkons, veranda's en terrassen
Loading admin actions …

Grote rustieke balken van ruw hout afgewisseld met neutraal gestuukte muren en ruwe onbewerkte bakstenen muren. Dit zijn de belangrijkste karakteristieken van de rustieke landelijke inrichting. Een inrichting die zich kenmerkt door warmte, behaaglijkheid en een huiselijke sfeer die doet denken aan een knusse houten blokhut in het bos. Soms denken we bij een rustieke inrichting aan traditionele ouderwetse huizen met veel donker eiken en dito tapijten. De rustieke landelijke inrichting is echter een nieuwe weg ingeslagen met een prachtige luxueuze en eigentijdse uitstraling. In dit artikel nemen we graag een aantal van de bestaande vooroordelen over de rustieke inrichting weg en laten we zien uit welke elementen de landelijke inrichting anno 2016 is opgebouwd en hoe prachtig deze er uit kan zien. Een warme serene huiselijke stijl die veel kan toevoegen.

De rustieke stijl is alleen geschikt voor oudere huizen

Main 17th Century Barn Space Beech Architects Landelijke woonkamers
Beech Architects

Main 17th Century Barn Space

Beech Architects

Bij een strakke vierkanten witte villa zou je wellicht denken dat deze zich niet zo leent voor de rustieke stijl. Niets is minder waar. De rustieke stijl kenmerkt zich juist door strakke witte elementen afgewisseld met ruw en onbewerkt hout. Moderne elementen zoals betonnen vloeren, strakke natuurstenen tegels combineren dan ook prachtig met ruw hout, grote raampartijen en witte strakke elementen. Het is juist deze combinatie die de landelijke stijl anno 2016 die unieke en eigentijdse uitstraling geeft. De rustieke stijl biedt de mogelijkheid om ook in het moderne strakke interieur elementen aan te brengen die zorgen voor een warme, rustige en huiselijke sfeer.

De rustieke stijl gebruikt alleen hout

Zeker; in de rustieke en landelijke stijl zien we veel gebruik van hout. Hout voegt immers ook dat prachtige natuurlijke en warme accent toe aan ruimtes. Echter, de rustieke stijl kenmerkt zich juist door de afwisseling van mooie strakke stucmuren in wit of zachte aardetinten met hout. Door deze combinatie ontstaat er rust, ruimte en balans in het interieur. Het uitstralen van rust staat ook centraal in de landelijke inrichting. Je huis als rustpunt waardoor je alle stress en spanningen van het leven van alledag kunt achterlaten en even helemaal kunt terugkomen bij jezelf. De vloer is een belangrijk onderdeel in deze stijl. Je kunt op eenvoudige wijze een rustieke sfeer aan huis toevoegen door bijvoorbeeld een ruwe houten planken vloer in je woonkamer te leggen. Je kunt ook kiezen voor een verouderde, vergrijsde of whitewash vloer die het rustieke nog meer naar voren brengt. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van ruw en onbewerkt hout.

De rustieke stijl is niet elegant

Wanneer we denken aan de rustieke houten blokhut in het bos en veel hout dan kan het idee ontstaan van een wat simpele, niet zo stijlvolle inrichting. Dit is een andere misvatting over de landelijke stijl. Deze is juist ook smaakvol en elegant. Elementen als kroonluchters, een chique chaise longue, mooie schouw met hertengewei en bontkleed zijn typische rustieke accessoires van de landelijke stijl waarmee je een chique en elegante sfeer kunt toevoegen. Samen met de ruwe houten vloer en strakke stuc wanden ontstaat zo een sfeervol geheel.

De rustieke keuken is oncomfortabel

Renovatie appartement te Amsterdam Kodde Architecten bna Rustieke keukens
Kodde Architecten bna

Renovatie appartement te Amsterdam

Kodde Architecten bna

Nee hoor, de rustieke keuken bestaat niet uit afgetimmerde muren met grenen planken en een oncomfortabele boeren picknicktafel. Rustiek landelijk wonen betekent zeker eenvoud. Maar wel comfortabel, modern en behaaglijk. De rust en sfeer van het platteland is in huis voelbaar. Robuuste houten meubels worden gecombineerd met moderne design elementen. We zien veel gebruik van natuurlijke materialen en de inrichting is simpel en strak, gecombineerd met neutrale kleuren. Maar ondanks deze eenvoud is de uitstraling toch luxueus en modern. Zoals te zien is in deze keuken. De ruwe houten eethoek in combinatie met de verschillende houtsoorten op de vloer, de strakke moderne witte lampen en muren maken deze keuken tot een gebalanceerd geheel met een warme en comfortabele sfeer.

De rustieke badkamer is oncomfortabel

Denk aan een prachtig landhuis met oprijlaan in de groene heuvels van het zonnige Toscane. In deze streek wordt de landelijke stijl veel toegepast in de huizen en komt er ook prachtig tot zijn recht. De muren blijven ruw en onbewerkt en aan de inrichting worden mooie strakke of robuuste houten meubels toegevoegd. En ook al is deze badkamer simpel en sober ingericht. De prachtige details zoals het houten wastafelmeubel met vierkante wasbak, de kaarsen, de nis in de muur met plant en het eenvoudige vensterraam met daglicht zorgen voor een luxueuze en moderne uitstraling. Een plek om even heerlijk bij te komen en op te frissen na een lange dag.

Een rustiek huis kopen is kostbaar

De rustieke landelijke stijl kun je toevoegen aan elk soort huis. Je hoeft dus niet perse dat dure dertiger jarenhuis te kopen om rustiek te wonen. Een rustieke inrichting kun je ook creëren in een rijtjeshuis of strakke moderne villa. Is je liefde voor rustiek heel groot? Dan kun je er ook voor kiezen om een volledig houten huis te bouwen. Dit is vaak goedkoper en sneller ook om te bouwen. Bovendien zijn er ook veel voordelige prefab modellen beschikbaar. Een houten woning biedt veel voordelen. Het leefklimaat is er beter, de uitstraling is sfeervol en een houten woning is milieuvriendelijk en duurzaam. Wil je graag meer weten over welke natuurlijke materialen er beschikbaar zijn om mee te bouwen? Dan kun je ook dit artikel lezen met een overzicht van deze materialen.

Modern huis met rustieke uitstraling
Arrow navigation 3b3136b1
Hoe ziet jouw favoriete landelijke inrichting eruit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!