Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Lekker aan de slag: een Japanse tuin aanleggen

Johan van Dijk Johan van Dijk
 Tuin door Kirchner Garten + Teich GmbH
Loading admin actions …

Je hebt ze vast wel regelmatig voorbij zien komen van die prachtige tuinen met een oosterse invalshoek, prachtige waterpartijen en schitterende planten en bloemen. Vaak gaat het in zo’n geval dan om een Japanse tuin. En zo’n Japanse tuin aanleggen is misschien wel iets voor jou! Zoals je van ons gewend bent geven wij je graag de eerste tips en inspiratie die er voor kan gaan zorgen dat jij heerlijk met een dergelijke tuin aan de slag gaat. Ga er even lekker voor zitten en laat je heerlijk inspireren. Het kan jou misschien wel net over de streep trekken om lekker met een Japanse tuin aanleggen aan de slag te gaan.

De principes van een Japanse tuin

Om heel eerlijk te zijn is een Japanse tuin aanleggen net zoiets als sushi maken: in Japan zelf kun je zoiets eigenlijk pas doen na vele jaren ervaring te hebben opgedaan. Je zou dus direct een professional in kunnen schakelen, maar wij zijn de mening toegedaan dat een Japanse tuin aanleggen ook wel door jou zelf gedaan kan worden. De achterliggende grondplannen en principes van een Japanse tuin zijn dan misschien niet helemaal zoals het zou moeten zijn, je kunt een dergelijke tuin op z’n minst benaderen!

Water!

Wij weten natuurlijk niet hoe jouw tuin er precies uitziet en zeker qua grootte kan het zo zijn dat jouw tuin niet zoveel oppervlakte heeft. Daarnaast is het de vraag of een Japanse tuin aanleggen in de voortuin of in de achtertuin (of misschien wel allebei!) plaats gaat vinden. Op zich maakt dat ook niet zo heel veel uit: ook met een beperkte ruimte kun je prima aan de slag gaan. Wel kunnen we je adviseren om in ieder geval te kiezen voor een fraaie waterpartij in je tuin. Een mooie slingerende vijver is namelijk het eerste begin van een Japanse tuin.

Slingerpaden

Een Japanse tuin aanleggen houdt ook in dat je na moet denken over het aanbrengen van slingerpaden in je tuin. Vaak wordt er in een dergelijk geval gekozen voor grind, maar een houten vlonder met een fraai houten bruggetje en houten looppaden mag je ook zeker als optie in je achterhoofd houden. Je zou zelfs nog voor houtsnippers kunnen kiezen als je een iets meer rustieke benadering van het geheel wilt. Dat bruggetje trekt trouwens onze specifieke aandacht: als de ruimte en het budget dat in jouw tuin toelaten, kunnen we dat zeer zeker aanbevelen!

De beplanting

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Japanse Watertuin:  Tuin door Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Japanse Watertuin

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Welke beplanting moet je kiezen bij een Japanse tuin aanleggen? Uiteraard is dit ook weer aan jou om daar een keuze in te maken. Allereerst kun je kiezen voor bomen in de tuin: in menig Japanse tuin zijn die namelijk te vinden. Japanse esdoorns en de prunus (ook wel Japanse kers genoemd) kunnen een prima basis gaan vormen. Op het gebied van planten en struiken kunnen we het gebruik van bodembedekkers zeer zeker aanbevelen. Een plant als de buxus is in een Japanse tuin trouwens ook prima te gebruiken. Denk verder ook aan planten als varens en vergeet zeker niet om wat bamboe in de tuin te plaatsen.

Kleur

Kleur is iets dat op het gebied van planten en bloemen bij een Japanse tuin aanleggen zeer zeker niet mag ontbreken. Vooral kleuren als rode en roze zijn vaak veel tussen het groen te vinden. Maar uiteraard is dit een keuze die jij kunt maken. De een houdt nou eenmaal wat meer van kleuren als roze dan de ander! Op de foto zie je verder zo’n leuk verhoogd looppad: ook weer iets om even over na te denken!

Koikarpers

We hebben al heel wat verschillende elementen benoemd die voor jou van belang kunnen zijn bij een Japanse tuin aanleggen. De vijver of waterpartij is daarbij ook ter sprake gekomen. En wat is er dan fraaier dan Japanse koikarpers plaatsen in de vijver? Dit zorgt voor een prachtig levend element in je tuin. Wel zijn dit vrij prijzige vissen: zorg dus dat ze goed beschermd zijn, bijvoorbeeld door het plaatsen van een nepvogel die de echte vogels op afstand houdt. Verder kun je bij je waterpartij nog aan andere leuke elementen denken. Wat dacht je van een kleine rustieke waterval die je helemaal in Japanse sferen brengt?

Moderne variant

Zoals al veel vaker gezegd, en dat geldt zowel bij een Japanse tuin aanleggen als in het algemeen bij tuinen en interieurs, jouw smaak, je wensen en je budget (al dan niet in overleg met je partner en/of gezin) zijn natuurlijk doorslaggevend. Wil je een iets meer moderne variant van een Japanse tuin aanleggen? Op de foto zie je dat ook dit prima mogelijk is! Ga vooral ook nog even verder rondneuzen voor je echt aan de slag gaat. Ook bij ons vind je op dit gebied nog wat meer inspiratie, bekijk dit artikel dan ook zeker even.

Wat vind jij het leukste van een Japanse tuin? We horen het graag! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!