De trap opknappen: zo doe je dat!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Z-trap, Joyce Flendrie | Interieur & Design Joyce Flendrie | Interieur & Design Moderne gangen, hallen & trappenhuizen IJzer / Staal
Loading admin actions …

Heb jij een lijstje liggen van alle klusjes die in jouw huis eigenlijk nog steeds moeten gebeuren? Het zou natuurlijk zo maar kunnen zijn dat de trap opknappen daar ook op staat. En we begrijpen goed dat zoiets echt niet jouw hoogste prioriteit heeft. Toch vinden we het erg leuk om hier even iets meer over te vertellen. Want misschien lijkt de trap opknappen wel lastig, dat valt bij nader inzien best mee! Er zijn heel wat verschillende opties mogelijk en we laten je daar dan ook graag wat meer over weten. 

En kom je er toch niet helemaal uit? Zoals je van ons gewend bent kunnen wij er voor zorgen dat de juiste professional jou verder op weg gaat helpen.

Welke opties heb je allemaal op het gebied van de trap opknappen?

Kwartslag trappen homify Klassieke gangen, hallen & trappenhuizen

Het is natuurlijk wel handig om te weten welke opties je allemaal hebt als het op de trap opknappen aan gaat komen. Hieronder gaan we uitgebreid op al die verschillende klussen in, maar we geven hier alvast even een kort overzicht. Je kunt de trap namelijk met stof gaan bekleden of kiest juist voor het beplakken met bijvoorbeeld PVC. Uiteraard kun je er ook altijd voor kiezen om de trap te gaan verven. Wil jij graag een houten trap houden maar ziet de trap er te lelijk uit om nog representatief te zijn? Dan kun je ook voor overzettreden kiezen. Mogelijkheden genoeg dus om mee aan de slag te gaan!

Tapijt leggen?

Tapijt leggen op de trap kan er voor zorgen dat jij ook met blote voeten naar boven of beneden kunt lopen zonder koude voeten te krijgen. Daarnaast dempt het heel goed geluid en ziet er gezellig en huiselijk uit. Uitglijden op de trap is met vloerbedekking of tapijt ook vrijwel onmogelijk. Wel is een trap minder geschikt voor huisdieren: de haren kunnen jouw beklede trap behoorlijk smerig maken. 

We geven hieronder nog wat meer informatie over deze vorm van trap opknappen.

Aan de slag!

De trap opknappen door middel van tapijt is wel een precisiewerkje, dus doe dit alleen als je een handige klusser bent. Anders zou het zonde van alle moeite zijn! Van het grootste belang is voor je begint, dat de trap goed schoon en stofvrij is. Daarna kan het inmeten en op maat snijden van het tapijt plaats gaan vinden. Heb je al het juiste tapijt gevonden? Denk er eventueel ook over na om een ondervloer te halen: zo kun jij de trap nog beter bekleden. 

Gebruik goede gereedschappen en zoek op het internet bijvoorbeeld een instructiefilmpje zodat je precies weet wat je allemaal moet doen.

De trap verven

De trap verven of lakken is een erg leuk klusje voor een regenachtige dag. Deze manier van trap opknappen dient ook zorgvuldig te worden uitgevoerd en de voorbereidingen van schuren en stofvrij maken zijn van groot belang. Ook hier moet een grondverf als ondergrond worden gebruikt voor de echte laag wordt aangebracht. Wil je hier wel wat meer over weten? We hebben een interessant artikel gemaakt dat je er nog veel meer over kan vertellen.

Overzettreden plaatsen

Een hele andere manier van de trap opknappen en bekleden is door middel van overzettreden plaatsen. Een klus waarmee je het uiterlijk van je trap helemaal kunt veranderen en ook een manier om een trap die te lelijk is om nog te verven weer fris en fruitig te maken. 

Qua overzettreden zijn er heel veel verschillende varianten te bedenken. Kijk gewoon even bij een speciaalzaak of op internet om te kijken welke variant het beste bij jouw trap en woning gaat passen.

PVC

We hebben nog niet alle opties gehad die er mogelijk zijn op het gebied van de trap opknappen. Wist je dat ook PVC heel goed als trapbekleding kan dienen? Het materiaal is relatief goedkoop en ook helemaal niet zo moeilijk om aan te brengen. Ook is weer van belang dat de trap goed schoon is en dat je een primer als onderlaag aan gaat brengen zodat de PVC beter op de traptreden hecht. 

En uiteraard geldt ook hier weer: werk zorgvuldig en nauwkeurig, zeker als het op het opmeten aan gaat komen.

Meer tips en ideeën

Er is van alles en nog wat te bedenken op het gebied van de trap opknappen. Zet alle opties maar op een rijtje en neem er rustig de tijd voor om een keuze te maken. Kies iets wat goed past bij de stijl en sfeer van jouw huis. En denk er bijvoorbeeld ook over na om de trapleuningen op te knappen of te vervangen. Zo kun je er voor zorgen dat het straks weer een fraai geheel is. 

Bij ons vind je altijd wel wat leuks, of het nu om stijlideeën of juist om praktische aanwijzingen gaat.

Voor welke manier van de trap opknappen zou jij kiezen? We zijn benieuwd! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine