De trap lakken: ga zelf aan de slag!

Johan van Dijk Johan van Dijk
homify Moderne gangen, hallen & trappenhuizen
Loading admin actions …

De trap in je huis is zo’n onderdeel van de woning dat voornamelijk een praktisch doel dient en waar jij waarschijnlijk meerdere keren per dag gebruik van maakt. En juist die gebruikersfunctie zorgt er voor dat een trap, of beter gezegd de verf- of laklaag van de trap, aan slijtage onderhevig is. 

Op een gegeven moment is de trap lakken dan ook iets wat aan de orde komt. Ga je dit dan uitbesteden aan een professional of kies er voor om zelf aan de slag te gaan? 

Het laatste is een leuke klus voor de doe-het-zelver die ook nog eens ontzettend veel voldoening geeft. Wij helpen je een handje op weg!

Welke trap heb jij in huis?

Trap en kastmeubel bovenwoning Gunneweg & Burg Moderne gangen, hallen & trappenhuizen
Gunneweg & Burg

Trap en kastmeubel bovenwoning

Gunneweg & Burg

Voor we ons verder gaan toespitsen op het trap lakken zelf, is het uiteraard wel even handig om er bij stil te staan wat voor trap jij in huis hebt. Allereerst: betreft het een houten of een metalen trap? Voor het verven of lakken is dat uiteraard van belang omdat je voor een metalen trap andere verf moet gebruiken dan voor een houten trap. 

Daarnaast is het aantal trappen in jouw huis misschien ook wel relevant om even naar te informeren: moet jij meerdere trappen verven? Doe er dan uiteraard één per keer: je wilt jezelf immers ook niet teveel werk op de hals halen.

Trapbekleding

Een trap lakken is niet aan de orde als de trap van een stoffen bekleding is voorzien. Aan de andere kant zou het zo maar kunnen zijn dat die bekleding vies of versleten is en dat jij bij een opknapbeurt van je huis de optie van trap lakken open wilt houden. Maar voor het zover is moet je wel aan de nodige grondige voorbereiding doen. Verwijder je eerst de oude bekleding en wordt je daarna geconfronteerd met van die akelige lijmresten en andere oneffenheden op je trap? Doe het dan even net iets anders! Waarschijnlijk is er een lijm op basis van waterkit gebruikt. De truc is dan om de bekleding met een sopje van water en zeep in te smeren. 

Na een paar uur doe je dat nogmaals tot de trap drijfnat is. Zorg wel dan je de vloer daaronder dan met een zeil af gaat dekken! Als de stoffen bekleding helemaal doordrenkt is kun je het voorzichtig los maken. Het tapijt zal nu met het meeste van de lijm als sneeuw van je trap verdwijnen. De overige lijmresten verwijder je met een plamuurmes. 

Blijft er wel heel veel lijm achter? Dan zou het kunnen zijn dat er een ander soort lijm is gebruikt. Vaak kun je dit met cola inborstelen en dan alsnog verwijderen.

Ontvetten

Moderne trap homify Moderne gangen, hallen & trappenhuizen
homify

Moderne trap

homify

Voordat je een trap kunt lakken zijn er nog meer stappen nodig. Ontvetten is een belangrijke eerste stap (na het eventuele verwijderen van stoffen bekleding en lijm). Gebruik een sopje met een ontvetter of gewoon ‘good old’ ammoniak. Sla geen hoekje over: dus denk goed om de treden, de stootborden en de zijkanten!

Schuren en afplakken

Een trap lakken doe je doorgaans met een goed geprepareerde ondergrond: schuren is dus de volgende stap. Houdt er rekening mee dat dit met heel wat stof gepaard gaat en zorg daarom dat je de ruimte zoveel mogelijk afsluit van de rest van je huis: je zit er waarschijnlijk niet op te wachten dat je complete woning in een stoffige bende gaat veranderen…  

Na het schuren kun je het beste direct gaan stofzuigen of vegen en zorg je met een vochtige doek (al dan niet met een klein beetje ammoniak) dat alles stofvrij is. Dan is het een kwestie van alle hoekjes die niet moeten worden geverfd afplakken met afplaktape en daarna kan het trap lakken beginnen. 

Zitten er beschadigingen op de trap? Zorg dan dat deze met plamuur worden bijgewerkt!

Grondverf

1m2 by EeStairs® - Ruimtebesparende trap EeStairs | Stairs and balustrades Gang, hal & trappenhuisTrappen
EeStairs | Stairs and balustrades

1m2 by EeStairs® – Ruimtebesparende trap

EeStairs | Stairs and balustrades

De trap lakken doe je doorgaans in meerdere stappen: eerst ga je dan ook met een grondverf of primer aan de slag. Voor je eigen gemak is het zeker aan te bevelen om de treden om en om te schilderen. Zo kun je er ook gewoon gebruik van blijven maken! 

Na circa vijf uur is de verf of lak dermate droog dat je er op je werksokken voorzichtig over kunt lopen. Als de gehele trap in de grondverf staat schuur je hem eventueel licht op en maak je het weer met een vochtig doekje schoon.

Lakken!

Stalen trap Zuidas homify Industriële gangen, hallen & trappenhuizen
homify

Stalen trap Zuidas

homify

Gewapend met kwast en roller ga jij vervolgens aan de slag om de ‘echte laklaag’ aan te brengen. Een trap lakken vergt wat nadenkwerk: oriënteer je van tevoren op de juiste kleur die past bij de sfeer en stijl van jouw interieur. 

Blanke lak op een houten trap kan voor een schitterend rustiek of landelijk effect zorgen!

Genieten

Is het trap lakken achter de rug? Dan is het natuurlijk vooral een kwestie van genieten van het eindresultaat! 

En wil jij naast het lakken van de trap nog wat meer leuke en creatieve ideeën op het gebied van trappen tot je nemen? Bekijk dan ook even dit interessante artikel!

Ben jij een ervaringsdeskundige op het gebied van een trap lakken? We vernemen jouw ervaringen graag!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!