Je trap bekleden: dit zijn de opties en kosten

homify Klassieke gangen, hallen & trappenhuizen
Loading admin actions …

Heb je een lelijke oude versleten trap die je wilt opfrissen of ben je het lawaai op je trap zat? De trap bekleden is dan een goede optie. Woon je in een oud huis dan kun je er met een loper of traproeden bovendien ook een prachtig stijlelement van maken. Maar ook in een nieuw huis kun je veel sfeer toevoegen met de juiste trapbekleding. En dat is niet alleen maar vloerbedekking. Je kunt je trap ook bekleden met hout, vinyl of laminaat. 

En tegenwoordig zien we ook allerlei speelse elementen verschijnen zoals geometrische tegels of behang onder de traptreden als eyecatcher. Zo maak je ook van je trap een fraai designelement in je huis. En waarom ook niet? We lopen er immers vele keren per dag omhoog en naar beneden. 

Vandaag zetten we alle mogelijkheden en kosten om je trap te bekleden voor je op een rij.

De trap wel of niet bekleden?

De eerste vraag is natuurlijk kies je wel of niet voor bekleding op je trap? Dit is ook mede afhankelijk van je wensen en de stijl van de rest van je interieur. Soms kan het namelijk heel fraai zijn om je trap gewoon zo te laten. Zeker wanneer je een open trap hebt en je graag wilt dat hij wat wegvalt in het geheel. In dit geval is het aan te raden om de trap in dezelfde kleur te verven of kiezen als je muren

Er bestaan tegenwoordig ook zeer smalle trappen die eigenlijk niet of nauwelijks opvallen. Zo hou je alle ruimte over in je woonkamer om te leven en voor je meubels. Soms is je trap zeer oud en in slechte staat. Dan is bekleden een goede optie om dit te verbergen en jezelf een hoop werk te besparen.

Je trap bekleden : de voordelen

Wanneer je besluit om je trap te bekleden met bijvoorbeeld tapijt dan werkt dit geluiddempend en dat is natuurlijk belangrijk want de trap kan voor veel geluid zorgen in je huis. 

Plaats je er tapijt of sisal op dan wordt het oppervlak ruw, waardoor de trap ook een stuk veiliger is voor rennende kinderen (maar ook voor jezelf uiteraard). Bij een gladde trap kun je ook onzichtbare antislip strips op je traptreden plakken.

Tapijt op je trap zorgt voor voor extra isolatie in je huis en een prachtige nieuwe uitstraling. 

Een klassieke trap

Woon je in een oud huis of is je huis in klassieke stijl ingericht? Dan kan het heel fraai zijn om een mooie trapleuning van houtsnijwerk plus bijbehorende railing te plaatsen. Deze schilder je met hoogglans lak in helder wit of roomkleur en op je trap zelf plaats je een mooi hoogpolig tapijt. 

Ook een loper met roedes kan een prachtige toevoeging zijn aan een oude trap. Het voordeel van vloerbedekking op je trap is dat het geluiddempend werkt (en hoe fijn is het om niet de hele dag al die voetstappen te horen op je trap!) en er ook zeer slijtvaste soorten zijn die tientallen jaren meegaan.

Trap bekleden: de opties

Voor het bekleden van je trap zijn er grofweg twee opties: het plaatsen van overzettreden of het laten bekleden van je trap. 

Qua materialen kun je kiezen voor laminaat, hout, vinyl, linoleum, tapijt of sisal. Laminaat is daarbij de meest gekozen optie. En het is natuurlijk ook heel mooi om je trap met dezelfde laminaatsoort te bekleden als je vloer. Zo ontstaat er een mooi harmonisch geheel en valt de trap ook weg in het geheel.

Trendy is ook om juist van je trap een blikvanger te maken door er wat opvallende accenten te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een boomstamleuning, gekleurde tegels, behang of PVC strips met patroon onder je traptreden. Of schilder ze elk in een andere frisse kleur. Zo geef je je trap een leuk accent en word je elke keer blij wanneer je naar boven loopt.

Trap bekleden kosten

De kosten van je nieuwe trapbekleding liggen tussen de 200 en 1000 euro. Afhankelijk van de complexiteit van de trap (open treden, tussenbordes maakt het bijvoorbeeld moeilijker en dus duurder) worden de kosten hoger. Ook de bekleding zelf is natuurlijk van invloed op de prijs van de trap bekleden. Hoe luxere stof je kiest, des te duurder deze is. 

De kosten van het laten plaatsen van je trapbekleding zijn afhankelijk van het soort trap: rechte trap, trap met een kwart of twee kwarten. Bij een nieuwe trap is het meer werk en moet je rekenen op twee dagen maar een renovatie van een bestaande trap daarentegen kan binnen een dag worden uitgevoerd. Kies je voor een eenvoudig materiaal dan kan het twee keer zo snel.

Wil je je trap goedkoop laten renoveren denk dan eens aan coupons vloerbedekking of het schilderen van je trap.  Kies wel altijd voor speciale voor de trap geschikte vloerbedekking i.v.m. slijtvastheid.

Trap bekleden zelf doen

Je trap bekleden kun je ook zelf doen maar het vraagt natuurlijk wel wat tijd en inzet. Je begint met de meest lastige klus: het verwijderen van het oude tapijt. Om dit eenvoudig te kunnen doen moet je weten welke soort lijm er is gebruikt, Lijm op waterbasis kun je verwijderen met warm water. Lijm op oplosmiddelbasis moet je verwijderen met een speciale lijmverwijderaar of wanneer dit niet werkt met Cola. Ook schuren en bikken met een plamuurmes kan helpen in dit geval. 

Om het tapijt op de juiste maat te snijden maak je eerst mallen van bakpapier. Vouw deze mal nadat je hem hebt gemaakt ook even om je trap heen om te kijken of hij exact passend is. Nummer de delen zodat je de volgorde weet. De mallen leggen je op het tapijt en met een breekmes snijd je de vloerbedekking op maat. Hou voor de zekerheid wel een centimeter ruimte over. Daarna leg je het tapijt op de traptrede en snijd je de overtollige randjes weg.

Met een lijmkam breng je de lijm aan en plaats je de stukken tapijt op hun plaats. Eventueel kun je het tapijt tijdelijk even vastzetten met een nietje. Rafels knip je weg met een schaar. 

Je trap bekleden met hout of laminaat

Laminaat is het meestgebruikte materiaal bij de bekleding van trappen. Het lijkt op hout, maar is van kunststof gemaakt. Laminaat overzettreden zijn voordelig en makkelijk in het onderhoud.

Hout staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en fraaie warme uitstraling. Er zijn vele soorten bewerkingen met wax en lak mogelijk. Zo kun je hout kopen in vrijwel elke stijl passend bij je interieur. Het vraagt wel enig onderhoud natuurlijk. Eens in de zoveel jaar moet je het licht opschuren en lakken of waxen. 

Tip: lak je houten trap met Glitsa. Dat is zeer sterk en duurzaam waardoor je de trap jarenlang niet hoeft te lakken.

Je trap bekleden met tapijt of PVC

Tapijt is een goedkope manier om je trap te laten bekleden en zorgt ook voor extra isolatie. Met tapijt op je trap heb je veel meer grip en het werkt bovendien geluiddempend (niet onbelangrijk). Daarnaast is tapijt ook zeer kindvriendelijk. Tapijt is beschikbaar in vele kleuren en soorten.

PVC / vinyl is perfect geschikt als materiaal voor een traprenovatie. PVC is goedkoop, duurzaam, makkelijk in het onderhoud en beschikbaar in veel soorten. Je kunt voor een moderne uitstraling kiezen maar PVC is er bijvoorbeeld ook in houtlook en daarmee een goede budgetoptie. Zo heb je toch de uitstraling van hout maar voor een vriendelijke prijs.

Een ander type trap

Je kunt er ook voor kiezen om een heel ander soort bekleding voor jouw trap te zoeken. Zoals je eerder al hebt gezien verschillen de kosten en mogelijkheden van elkaar. Als je erg nog over nadenkt of je wel of niet een bekleedde trap wilt, dan bedenk eens deze mogelijkheid: je kunt ook op andere manieren voor een gekleurde, vrolijke trap zorgen. Het hoeft geen vloerkleed of iets dergelijks te zijn. Wie ooit in Portugal is geweest, zal de mooie trappen kennen. Deze zijn wel gesloten maar betegeld met tegels in alle kleuren, traditioneel met een blauwe rand. Spreek eens met een tegellegger om te zien wat de mogelijkheden zijn. Wil je meer ideeën en bovendien voor een laag budget? Lees dan dit ideabook!

En doe jij het zelf of besteed je het liever uit?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine