Je vijver schoonmaken: zo doe je het! | homify

Je vijver schoonmaken: zo doe je het!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Kirchner Garten & Teich GmbH Moderne tuinen
Loading admin actions …

Er is niets dat zoveel rust en sereniteit uitstraalt als een mooie vijver zoals deze. In landen als Japan vind je daarom in vrijwel elke tuin een waterelement. Stromend water zorgt voor die perfecte balans en aangename frisse sfeer. Toch kiezen we in Nederland niet zo vaak voor een vijver. We denken dat het heel veel werk is en zeker als je tijdens je het schoonmaken van je vijver algen moet verwijderen. Maar met de juiste waterplanten kun je dat prima voorkomen. En het werk valt verder best mee wanneer je het bijhoudt tijdens je tuinonderhoud. Het gaat eigenlijk vooral ook om de slimme aanleg van je vijver. Dat bespaart je een hoop werk achteraf. Vandaag vertellen we je alles over hoe je je vijver slim aanlegt en wanneer en hoe je hem het beste kunt schoonmaken. Deze vijver schoonmaken tips helpen je ook ongetwijfeld als je een van deze leuke tuinen gaat aanleggen, inclusief een vijver.

Wanneer vijver schoonmaken en hoe vaak?

Alhoewel je dit misschien niet zou verwachten hoef je een vijver maar een of twee keer per jaar echt goed schoon te maken. Er zwemmen vaak vissen in en er groeien planten in. Een grote schoonmaakbeurt verstoort de natuurlijke balans in je vijver en de vissen worden er onrustig van. En wanneer die balans verstoord raakt dan kan het zomaar gebeuren dat je planten afsterven of de vissen ziek worden. Geen goed idee dus. Doe het in het voorjaar een keer en eventueel nog een keer in het najaar.

Vijver schoonmaken tips – Deel 1

In het voorjaar begint alles weer te groeien en dus is dit het ideale moment om je vijver even onder handen te nemen. Zo staat je vijver er straks in de zomer mooi bij. Wat doe je tijdens deze grote onderhoudsbeurt van je vijver in het voorjaar?

 • Je snoeit de waterplanten terug. Je knipt de dode delen weg en verwijdert ook het dode blad uit de vijver. Je kunt hiervoor een speciale  vijversnoeischaar kopen. Deze heeft een lange steel waardoor je niet over het water heen hoeft te hangen.
 • Reinig je filter. Sommige filters hebben een afvaldeel dat je kunt legen. Doe dit wekelijks. Reinig je filter met alleen water en een zachte borstel onder de kraan. Haal het filter daarbij zoveel mogelijk uit elkaar.

Vijver schoonmaken tips – Deel 2

Strakke vijver met waterspel Stoop Tuinen Moderne tuinen
Stoop Tuinen

Strakke vijver met waterspel

Stoop Tuinen

We geven maar al te graag nog wat tips mee voor het schoonmaken van je vijver:

 • Begin met de bodem van de vijver te reinigen. Dit kun je doen door de hele vijver leeg te maken of met een schepnet over de bodem. Nadeel van dit laatste is dat de vissen er onrustig van worden en ook het afval juist weer door de vijver wordt verspreid. De beste manier is eigenlijk met een vijverstofzuiger. 
 • Nadat het schoonmaken van de bodem van de vijver, verwijder je de algen uit je vijver met een schepnet. Draadalgen (die groene lange draden) zijn niet schadelijk maar kunnen wel in je filter terecht komen en zien er niet altijd mooi uit in je vijver. Zweefalgen moet je zo snel mogelijk verwijderen, want deze zijn schadelijk.

Schoonmaakbeurt vijver najaar

In het najaar herhaal je ditzelfde proces nog een keer alleen verwijder je dan ook dode bladeren en haal je planten die niet tegen vorst kunnen uit je vijver. Heb je een stenen vijver? Dan moet je deze bij vorst helemaal leeghalen zodat hij niet breekt. Je kunt in het najaar eventueel ook de hele vijver leeghalen en grondig schoonmaken maar bedenk je wel dat dit een grote impact heeft op de biologische balans en het leven in je vijver. Doe dit daarom maar een keer in de vijf jaar bij een kleine vijver. Bij een grotere vijver kun zelfs tien jaar wachten. Hieronder beschrijven we het stappenplan.

Grote schoonmaak vijver najaar stappenplan – Deel 1

Patiogarden with steel pond and water feature Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Moderne tuinen
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Patiogarden with steel pond and water feature

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Een grote onderhoudsbeurt van je vijver waarbij je al het water en de vissen eruit haalt doe je als volgt:

 • Als eerste haal je de vissen en het water eruit. Plaats de vissen in ruime bakken of emmers met vijverwater (nooit met kraanwater!). 
 • Plaats je vijverwater in emmers en bakken voor hergebruik. Behalve natuurlijk wanneer de kwaliteit niet goed is. Je kunt het water er ook uit pompen met een vijverpomp. Er zijn ook vijverstofzuigers te koop die als pomp functioneren, handig dus!
 • Ook je waterplanten plaats je in deze bakken met het vijverwater. 


Grote schoonmaak vijver najaar stappenplan – Deel 2

Compacte vijver in groene achtertuin Buro Buitenom exterieurontwerpers Landelijke tuinen
Buro Buitenom exterieurontwerpers

Compacte vijver in groene achtertuin

Buro Buitenom exterieurontwerpers

Nadat je de waterplanten geplaatst hebt in de bakken met het vijverwater, volg dan deze stappen:

 • Nu de vijver leeg is start je met het schoonmaken van de bodem van je vijver met een borstel of hogedrukspuit. Je gebruikt absoluut geen schoonmaakmiddelen! 
 • Wanneer de vijver schoon is plaats je het water, de planten en vissen er direct weer in. Wanneer je er nieuw water in plaatst dan wacht je 24 uur zodat het water op de goede temperatuur kan komen. Daarna moeten de vissen nog wennen aan het nieuwe water. Voeg daarom steeds wat van het nieuwe water aan de bakken met je vissen toe zodat ze langzaam kunnen wennen.
 • Voor een goede balans in je vijver kun je eventueel wat bacterieën toevoegen aan je vijver.

Dagelijks onderhoud van je vijver

Moderne tuin met vijver en waterspel Stoop Tuinen Moderne tuinen
Stoop Tuinen

Moderne tuin met vijver en waterspel

Stoop Tuinen

Het dagelijks onderhoud van je vijver is eigenlijk vrij eenvoudig:

 • Verwijder al het dode blad regelmatig uit je vijver.
 • Verwijder de schadelijke zweefalgen direct uit je vijver. Je doet dit met een bestrijdingsmiddel of met een UV lamp.
 • Heeft je filter een afvalkamer? Reinig deze dan wekelijks.
 • Het wordt nog eenvoudiger als je het laat uitvoeren door onze professionals.

Je vijver schoonmaken van algen met waterplanten

Voorkomen is beter dan genezen. Er bestaan vijverplanten die algen opeten of tegengaan doordat ze veel zuurstof toevoegen. Wanneer je deze in je vijver plaatst dan heb je dus veel minder snel problemen met teveel of verkeerde algen. Plaats deze daarom altijd in je vijver.

Zuurstofplanten zoals glanzend fonteinkruid en aarvederkruid kunnen een vijver perfect helder houden. Daarnaast is ook de juiste waterhardheid oftewel voldoende voedingszouten in het vijverwater belangrijk. Bij een diepte circa 40-50 cm kun je op de bodem zuurstofplanten plaatsen. Zo wordt de waterkwaliteit stukken beter. Je voorkomt daarmee veel algen in je vijver. Als je van plan bent om vissen in je vijver te houden, dan is het ook noodzakelijk om zuurstofplanten plaatsen. Verder kun je een grote vijver in je tuin makkelijker helder en algvrij houden dan een kleine vijver. In een grotere hoeveelheid water ontstaat sneller de juiste balans.

Hebben deze stappen geholpen bij het schoonmaken van je vijver? Laat het ons weten via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!