Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een strakke vijver aanleggen: wat komt daar allemaal bij kijken?

Johan van Dijk Johan van Dijk
Stakke vijver aan terras:  Tuin door Biesot
Loading admin actions …

Vijvers zijn er in allerlei soorten en maten: van een grote waterbak op je balkon tot een klein meer in een grote tuin. Bij elke soort tuin past weer een ander soort vijver en uiteraard staan jouw wensen en budget daarbij centraal. Heb je wel eens over een strakke vijver aanleggen nagedacht? Ideaal voor de moderne tuin, over het algemeen niet zo groot en daarnaast ook ondiep. 

Een ideale vijver als versiering en verfraaiing van je tuin. Wij helpen je natuurlijk aan de hand van het zeer fraaie werk van onze experts een endje op weg om er voor te zorgen dat een strakke vijver aanleggen voor jou geen enkel probleem is.

Spiegelvijver

Moderne villa:   door Bureau AAP
Bureau AAP

Moderne villa

Bureau AAP

Een strakke vijver aanleggen is iets wat je waarschijnlijk niet zo heel erg vaak doet, dus het kan zeker geen kwaad om even wat meer achtergrondinformatie te hebben. Een strakke vijver wordt doorgaans ook wel een spiegelvijver genoemd. Kijk maar naar deze foto en je snapt direct waarom een dergelijke vijver zo genoemd wordt! En zorgt dat er bij jou voor dat een strakke vijver aanleggen niet snel genoeg kan beginnen? 

Lees dan snel verder voor meer leuke en handige tips en daarnaast de mooiste vijvers die als voorbeeld voor jouw spiegelvijver kunnen dienen.

Onder of boven de grond?

Zoals al gezegd: een strakke vijver aanleggen is eigenlijk niet zo moeilijk, zeker omdat er vaak niet diep hoeft te worden gegraven en omdat de vijver daardoor dus ondiep is. Maar de vraag aan jou is natuurlijk wel of je het geheel boven de grond wilt plaatsen of dat je toch gaat kiezen voor een verdiepte vijver

Op de foto zie je een voorbeeld van een bovengrondse vijver. Deze past heel goed bij de stijl van het huis: modern met een verwijzing naar de meer klassieke jaren 30 stijl. En zo’n kunstwerk in de vorm van een fontein die zich uit de vijver verheft, maakt het geheel natuurlijk helemaal compleet!

Met of zonder vissen?

Achteraanzicht vijver:  Eengezinswoning door BB architecten
BB architecten

Achteraanzicht vijver

BB architecten

We kunnen gelijk melden dat een echte spiegelvijver geen vissen bevat, dus daar hoef je bij een strakke vijver aanleggen dus geen rekening mee te houden. Maar zo zwart/wit is het nou ook weer niet helemaal! Het idee achter een spiegelvijver is helder water dat als een soort van spiegel de tuin, je huis en de lucht reflecteert. Juist vissen zorgen voor beweging in het water en verstoren daarom dat beeld. Maar dat neemt dus zeker niet weg dat het niet mogelijk is om in een strakke vijver vissen te plaatsen: die keuze blijft uiteindelijk geheel de jouwe.

De waterkwaliteit

Stakke vijver aan terras:  Tuin door Biesot
Biesot

Stakke vijver aan terras

Biesot

De waterkwaliteit is in elke vijver van belang en bij een strakke vijver aanleggen moet je daar dus ook zeker even over na gaan denken. Een strakke vijver of een spiegelvijver heeft over het algemeen geen zware pomp nodig. Het enige waar je voor moet zorgen is dat algen geen kans krijgen. 

Zorg er dan ook voor dat je de vijver regelmatig schoonmaakt en daarbij het water ververst. Zo blijft het een plaatje om naar te kijken.

Ideaal eclectisch

Bijzondere materialen sluiten aan bij lichte atmosfeer aan de kust:  Tuin door Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap)
Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap)

Bijzondere materialen sluiten aan bij lichte atmosfeer aan de kust

Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap)

Heb je nog inspiratie en ideeën nodig voor je eclectische tuin? Dit ideale geheel kan je dan zeker op weg gaan helpen en zoals je begrijpt is een strakke vijver aanleggen dan zeker een must. Kijk maar hoe schitterend hier de balans is tussen de prachtige natuurlijke begroeiing en het strakke aangelegde terras. 

De vijver, die prachtige mozaïektegeltjes als bekleding heeft, brengt hier letterlijk en figuurlijk nog meer diepte aan in het geheel. Wij zien onszelf al helemaal genieten op die ligstoel: de kleine jongen op de foto heeft het al even voor ons uitgeprobeerd!

In de winter

prieel met vijver:  Tuin door Studio Kuin BNI
Studio Kuin BNI

prieel met vijver

Studio Kuin BNI

Een strakke vijver aanleggen doe je waarschijnlijk vooral met het doel om er in de zomer lekker van te kunnen genieten. Maar in de winter kan een tuin natuurlijk ook een plaatje zijn en een bevroren spiegelvijver is dat ook ontzettend leuk. Schaatsen is bij de meeste exemplaren misschien geen optie, maar wie weet laat jij hier je kind of kleinkind zijn of haar eerste stapjes op het ijs zetten! 

En ook al ben je misschien wel een zomermens: met een foto als deze krijg je toch wel een beetje zin in de winter.

Planten

De vijver als verbinding:   door Mocking Hoveniers
Mocking Hoveniers

De vijver als verbinding

Mocking Hoveniers

Een strakke vijver aanleggen is een kwestie van keuzes maken: dat is je in dit artikel vast al wel opgevallen. De laatste keuze is het al dan niet aanbrengen van planten. Een nadeel is namelijk dat planten het water vaak troebel maken en dat werkt bij een spiegelvijver dus eigenlijk een beetje averechts. Toch kan het zoals hier op de foto wel een ontzettend mooi plaatje opleveren! 

Denk er dus maar even goed over na wat voor jouw situatie het beste van toepassing is. Je kunt ook in de winter er nog even over nadenken en dan zodra het weer warmer wordt direct aan de slag gaan met een strakke vijver aanleggen.

Enthousiast geworden? We vernemen je reactie graag!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!