Een zwemvijver maken: wij vertellen alles! Van mogelijkheden tot kosten..

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
​Natuurlijke zwemvijvertuin met buitenverblijf en sauna, Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen Landelijke tuinen
Loading admin actions …

Een zwemvijver is een verrijking van je tuin. Allereerst zorgt zo'n vijver natuurlijk voor een prachtige groene oase in je tuin. Zo'n vijver met helder water, rotsblokken en kleurige bloemen eromheen geven je het idee dat je in Zuid-Frankrijk woont, zeker als het uitgeeft op je keuken (vraag dit gerust aan je keukenplanner). Ook vormt de zwemvijver natuurlijk een prachtige aanblik vanuit je woonkamer en terras. Het is ook een trend om je tuin er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien en de zwemvijver past daar natuurlijk perfect bij. Het element water zorgt bovendien voor rust en balans in je tuin. En als kers op de taart kun je er ook nog in zwemmen! Heb je daar een supergrote tuin voor nodig? Nee hoor, ook in een minder grote tuin kun je een kleine zwemvijver aanleggen. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Zwemvijver: de voordelen

Je zou het misschien niet verwachten maar een zwemvijver is een stuk voordeliger dan een zwembad en ziet er bovendien uit als een prachtig bergmeer. Ook de kosten voor het onderhoud zijn lager omdat de vijver zichzelf in balans houdt. Bovendien hoef je er niet bang te zijn voor een chloorallergie: het water is immers puur en zuiver natuurlijk water. Op warme dagen kun je even lekker afkoelen in je zwemvijver. Ten slotte geniet je natuurlijk het hele jaar door van het prachtige uitzicht op je vijver. Dat is al een reden op zich!

Zwemvijver: de nadelen

Trekt een meertje of rivier in de omgeving jou niet zo aan om in te zwemmen dan zal een zwemvijver dat waarschijnlijk ook niet doen. Er zitten natuurlijk planten, algen, insecten en vissen in. Net als met een gewone vijver moet je er wat tijd in steken om de balans in je vijver goed te houden. Maar met de juiste waterplanten (vraag ernaar bij de speciaalzaak) kun je hier al een hoop aan doen. Een ander kwetsbaar punt is het waterfiltersysteem. Je kunt de watertemperatuur niet zo eenvoudig reguleren en dat is natuurlijk wel belangrijk in ons wisselende klimaat. Belangrijk is dus om je zwemvijver op een plek te maken waar voldoende zon is in je tuin.

Kenmerken van de zwemvijver

De zwemvijver is eigenlijk bijna hetzelfde als de gewone vijver met als enig verschil dat een zwemvijver meestal groter en dieper is. Een zwemvijver heeft in het algemeen een diepte van 140-160 cm. Dit is voldoende om te kunnen zwemmen zonder met de bodem in aanraking te komen. Een zwemvijver kent verder ook weinig tot geen beplanting en dus hoef je ook geen rekening te houden met zaken als de verschillende plantdieptes. Wanneer de vijver intensief wordt gebruikt, dan is het ook aan te raden om een filter te plaatsen. Dit is meestal in de vorm van een pomp die zorgt voor circulatie van het water tussen het deel van de vijver met waterplanten en het zwemgedeelte van de vijver. Tip: maak wel een deel van 60-80 cm diep met zuurstofplanten omdat deze zorgen voor een goede waterkwaliteit. 

Zelf een zwemvijver maken – Deel 1

Een zwemvijver maken kun je ook zelf doen. Het komt in feite op hetzelfde neer als een vijver maken. Je hebt er wel iets meer ruimte voor nodig. Een zwemvijver begint vanaf een dimensie van 4 x 10 meter. Je kunt grofweg kiezen voor een natuurlijk ogende zwemvijver die je aanlegt met behulp van vijverfolie. Hou je van een strakker design dan kun je ook kiezen voor een betonnen variant. Er zijn tegenwoordig voorgevormde kunststof vijverbakken te koop die zeer duurzaam ziin. Ook zijn er sinds kort bouwpakketten op de markt maar die vragen toch wel flink wat kluservaring.

Zelf een zwemvijver maken – Deel 2

 Belangrijk is natuurlijk om je zwemvijver goed waterdicht te maken. Dit kun je doen door beton te storten of door een dubbele laag worteldoek met zand erover. Daaroverheen plaats je het speciale vijverfolie. Om te zorgen voor de goede balans met fris helder zwemwater maak je een apart moerasfilter. Dit is een apart deel van de vijver waar je filterende waterplanten in plaatst. Een soort natuurlijke plantenfilter. Dit kun je aan de vijver zelf plaatsen maar je kunt er ook voor kiezen om dit filterdeel in een ander deel van je tuin te plaatsen omdat het niet past in het beeld. Als je dan toch bezig bent met het ontwerpen van je eigen zwemvijver, dan moet je zeker ook eens deze ideeën in het achterhoofd houden.

Zwemvijver maken kosten

Maar wat zijn nu de kosten van een zwemvijver? Wel, een kleine zwemvijver begint vanaf zo'n 10 x 4 meter. Deze natuurlijke zwemvijver van zo’n 40 vierkante meter kost rond de 16.000 euro. Ben je zelf handig, dan kun je er voor rond de 4.000 euro ook zelf één bouwen. Op internet vind je allerlei praktische filmpjes en stappenplannen van hoe je zo'n zwemvijver aanlegt. Het onderhoud van je natuurlijke vijver is stukken voordeliger en eenvoudiger dan van een zwembad. Wanneer de ecologische balans goed is dan hoef je alleen maar het waterfilter schoon te houden en toe de blaadjes uit het water te vissen

Wat is de juiste locatie voor je zwemvijver?

De beste plek voor je zwemvijver is in de zon. Zo wordt het water op natuurlijke wijze verwarmd en kun je er optimaal gebruik van maken. Ook plaats je in de zwemvijver minder planten waardoor deze leger is en je er vrij in kunt zwemmen. Dit grote lege deel van je zwemvijver kan soms verontreinigd raken met algen. En ook al heb je een plantenfilter geplaatst in je vijver toch kan het natuurlijk evenwicht flink uit balans raken.

De look van je zwemvijver

Wat de zwemvijver zo mooi maakt is dat deze er volledig natuurlijk uitziet. Als basis wordt vaak gekozen voor steen of beton afgewisseld met rotsblokken, kiezelstranden, waterplanten en een rijke begroeiing van de oevers met fraaie (bloeiende) planten. Het ontwerp van je vijver is natuurlijk een kwestie van jouw eigen smaak en stijl. Het kan mooi zijn om de vijver qua stijl aan te passen aan de bestaande natuurlijke omgeving maar ook om juist een zwemvijver in een totaal andere stijl te maken zoals een Oosterse vijver met mos, wilgen en Japanse Acers eromheen. Denk qua decoratie aan grote stukken oud hout, waterlelies, leisteen of een zwevend vlonderterras. Het is ook mooi om je terras een stuk hoger te maken dan je vijver zodat je erop uitkijkt.

Kleine zwemvijver maken

Tja, je hebt er natuurlijk wel wat ruimte voor nodig. Maar vind je zwemmen niet belangrijk, dan kun je een mini diepe vijver maken in hot tub of jacuzzi formaat. Daar kun je dan in ieder geval even lekker in afkoelen in de zomer of aan het einde van een warme dag even lekker in zitten met een glas wijn. Wil je er echt in kunnen zwemmen, tja dan heb je toch wel zo minimaal 4 x 10 meter nodig. Maar goed, het is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw wensen dus je kunt de vijver uiteindelijk net zo groot maken als je zelf wilt. Zorg er wel voor dat je hem dan aanlegt op de juiste diepte en met weinig beplanting in het zwemdeel en een apart filterdeel met waterplanten.

Heb jij al zo'n prachtige zwemvijver? Laat het ons zien via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine