Een plantenbak maken van pallets: zo pak je dat aan!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Verlichte plantenbakken, Verlichtmeubilair | Viper Handelmaatschappij BV Verlichtmeubilair | Viper Handelmaatschappij BV Tuin
Loading admin actions …

Het einde van de winter is in zicht. Nog even en de dagen worden weer veel langer, de temperatuur gaat weer omhoog en de nachtvorst behoort tot het verleden. De lente laat niet lang meer op zich wachten en de plantjes in de tuin komen langzaam weer in bloei. Het begin van de lente betekent ook dat we de tuin weer op orde kunnen gaan maken. Voor je het weet kun je de tuinmeubels alweer uit de schuur halen en weer lekker buiten zitten. Er zijn nu al dagen waarop het in het zonnetje best goed toeven is.

Omdat het wel zo gezellig is als er in je tuin wat plantjes staan, hebben we dit Ideabook voor je geschreven. Hierin leggen we je uit hoe je zelf één of meerdere mooie plantenbakken kunt maken. Uiteraard kiezen we niet voor een simpel bouwpakket van een tuincentrum of bouwmarkt, maar gaan we het helemaal zelf doen. Hiervoor maken we gebruik van pallets, omdat die een mooi robuust uiterlijk hebben. Als je nog wat ruimte in je tuin over hebt, dan is het toch hartstikke leuk om er een zelfgemaakte plantenbak neer te zetten. Lees snel verder en ga binnenkort nog aan de slag!

Stap 1: scoor gratis pallets

homify Moderne tuinen Planten & bloemen

Om zelf je eigen plantenbakken te kunnen maken heb je allereerst een aantal materialen nodig. We willen de bakken gaan maken van pallets en zullen die dus ergens moet scoren. Het leuke aan pallets is dat je deze meestal niet hoeft te kopen, omdat ze na gebruik wordt afgedankt en gratis op te halen zijn. Op het internet kun je op zoek gaan naar bedrijven die pallets gratis weggeven. De simpele zoekopdracht ‘gratis pallets scoren’ levert al meer dan genoeg resultaten op. Je kunt ook een kijkje gaan nemen bij de grofvuil in jouw woonplaats. Grote kans dat je ook daar pallets aantreft die je gratis mee naar huis kunt nemen. Ga altijd op zoek naar pallets met de grootste hoeveelheid bruikbaar hout.

Stap 2: haal de pallets uit elkaar

Als je de pallets eenmaal in huis hebt is het tijd om ze uit elkaar te halen. Hiervoor kun je best wat tijd uittrekken, omdat het een veelomvattend klusje is. Begin met het afzagen van de uiteinden van de pallets. Vervolgens wrik je de houten planken van de pallets los. Meestal zitten de planken met aan elkaar vast. Gemiddeld kun je van een pallet zo’n acht tot veertien planken halen. Nadat je de planken hebt losgewrikt, verwijder je de spijkers uit de planken. Lelijke of kapotte planken gooi je weg. De rest stapel je op, zodat je er later gemakkelijk mee aan de slag kunt.

Stap 3: kies het beste hout uit, zaag op het maat en schuur het

Uit de stapel planken die je hebt verzameld kies je het beste hout uit. Voordat je het hout op maat gaat zagen, bepaal je welke delen van de planken het beste zijn. Vervolgens kun je de planken op maat gaan zagen. Voor de boven- en onderkant van je plantenbak heb je steeds vier planken van dezelfde lengte nodig. Voor de bodem van de bak zaag je nog eens plank of vier op maat. Voor de zijkanten heb je waarschijnlijk een plank of vijf van dezelfde maat nodig. De grootte en hoeveelheid planken hangt af van de grootte van je plantenbak. Zorg er dus voor dat je voor het zagen weet hoe groot je de plantenbak wilt hebben. Als alle planken zijn gezaagd, kun je ze gaan schuren. Dit kun je met de hand doen, maar uiteraard kun je er ook een schuurapparaat voor gebruiken.

Stap 4: timmer de boven- en onderkant in elkaar

Decoratie, Saffrane Saffrane Eclectische tuinen Bloempotten & vazen

Als je alle planken op maat hebt gezaagd en hebt geschuurd, kun je plantenbak langzaam aan in elkaar gaan zetten. Je begint met de boven- en onderkant van de bak. Voor ieder heb je vier planken van dezelfde lengte gezaagd. Deze vier planken moeten samen een vierkant frame worden. Je maakt ze aan elkaar vast met houtlijm en schroeven. Zo weet je zeker dat ze goed vastzitten. De onderkant kan natuurlijk niet open blijven. Met houtlijm en schroeven bevestig je aan het onderste frame een aantal planken die als bodem kunnen fungeren. Als goed is heb je hiervoor een stuk of vier planken op maat gezaagd.

Stap 5: maak de zijkanten vast

Als je de onder- en bovenkant in elkaar hebt gezet, kun je verdergaan met de zijkanten van je plantenbak. Je bevestigt de planken voor de zijkanten op het frame dat je voor de boven- en onderkant van de bak hebt gemaakt. Hiervoor smeer je de bovenkant van de planken in met houtlijm. Als je planken hebt vastgeplakt schroef je ze voor de zekerheid nog extra vast. Het is mooi om aan de bovenkant van je plantenbak over de breedte nog een extra plank te bevestigen. Dan krijgt je plantenbak rondom een mooie houten rand. Ook bovenop je plantenbak is het mooi om vier smalle plankjes te bevestigen. Als je voor een dergelijke afwerking kiest, moet je daar bij het zagen en schuren van je planken alvast rekening mee houden.

Stap 6: schilder je plantenbank in je favoriete kleur

homify Moderne tuinen Planten & bloemen

De laatste stap betreft de afwerking van je plantenbak. Als je plantenbak helemaal in elkaar zit, kun je een mooie kleur uitkiezen waarin je de bak kunt gaan schilderen Bedenk goed welke kleur goed past bij de rest van je tuin. Het is ook verstandig om alvast na te denken over de plantjes die je in de bak gaat zetten. Een gele bak met veelal gele bloemetjes is misschien een beetje veel van het goede. Je kunt je plantenbak ook lakken. Dan blijft de houten look veel meer behouden, maar ziet het geheel er toch net wat mooier uit. Een donkerbruine lak is wat ons betreft zeker een aanrader. Na het schilderen of lakken laat je de plantenbak goed drogen en ga je alvast op zoek naar leuke plantjes die er in kunt zetten.

Wil je meer weten over plantenbakken? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip om je zelf je eigen plantenbak te maken? Laat hieronder je reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine