6 tips voor het opknappen van je gevel

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 tips voor het opknappen van je gevel

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Gezinshuis De Glind:  Huizen door Archivice Architektenburo
Loading admin actions …

Ben jij op zoek naar manieren om je gevel een make-over te geven? Dan ben je bij dit Ideabook helemaal aan het juiste adres! De gevel is een onderschat onderdeel van het onderhoud aan je woning, hoe vaak zien we wel niet gevels die vervallen en verwaarloosd zijn? Door het onderhoud van je gevel bij te houden en hem eens in de zoveel tijd eens op te knappen kun je schade voorkomen en daarmee dus heel wat geld besparen. 

Hoe je je gevel dan bij kunt houden of op kunt knappen? Dat lees je in dit artikel. In dit Ideabook hebben we namelijk een aantal slimme mogelijkheden voor je op een rij gezet. Afhankelijk van de huidige staat van je gevel kun je beslissen welke oplossing voor jou het meest geschikt is. 

Kijk met ons mee en laat je vooral inspireren door onderstaande foto's! 

Het kiezen van een stijl en look

Villa te Voerendaal:  Huizen door FWP architectuur BV
FWP architectuur BV

Villa te Voerendaal

FWP architectuur BV

Wil je het groots aanpakken of kun je in verband met het bouwen van je woning nog bepalen wat de stijl van je gevel wordt? Perfect! Er zijn echter wel enorm veel mogelijkheden voor het creëren van een aantrekkelijke gevel. Niet alleen vormen, materialen en kleuren spelen een rol, ook bestaan er nog heel wat keuzemogelijkheden wanneer het aankomt op stijlen. 

Ben jij helemaal weg van de minimalistische en moderne look? Kies dan voor strakke lijnen en contrasterende kleuren zoals zwart en wit. Liever de authentieke stijl? Bekijk dan eens wat voorbeelden van landelijke gevels of authentieke herenhuizen of boerderijen. Wanneer je een keuze voor de stijl en look van je gevel gemaakt hebt, wordt het oriënteren op de juiste kleuren en materialen ook een stuk makkelijker. 

Hier vind je trouwens nog meer voorbeelden van gevels, voortuinen en huizen. Je kunt gebruik maken van het filter om gemakkelijk en snel uit te komen bij foto's die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak. 

Het restaureren van je gevel

 Huizen door Nic  Antony Architects Ltd
Nic  Antony Architects Ltd

Clifton Road – Period Refurbishment

Nic Antony Architects Ltd

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je redelijk tevreden bent over de huidige staat en uitstraling van je gevel, misschien zijn er in dat geval maar enkele kleine aanpassingen nodig. Veel mensen denken dat ze meteen aan de slag moeten met verf, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Bekijk eens wat je al kunt bereiken met een goede stoomreiniger. Gebruik hem om de tegels en de stenen schoon te spuiten, de ramen te reinigen en je je kozijnen schoon te maken. Je zult versteld staan wat een verschil een schoonmaakbeurt al kan maken! 

Ben jij de gelukkige eigenaar van een woning met een authentieke uitstraling? Dan kan het zijn dat je de bestaande elementen graag in hun oorspronkelijke staat wilt behouden. Het restaureren van deze elementen zou dan een goede oplossing kunnen zijn. Monumentaal pand? Ga dan eerste van tevoren na wat wel en niet kan en mag. 

Het moderniseren en renoveren van je gevel

Het renoveren van je gevel kan op veel verschillende manieren en is bovendien net afhankelijk van je wensen en behoeften. Denk bijvoorbeeld aan het uithakken en vernieuwen van de voegen, het vinden van oplossingen van eventuele scheuren in je gevel, betonreparatie of het vernieuwen van de kozijnen. Elke gevel en situatie kan namelijk anders zijn. Je zult zien dat het helemaal niet perse nodig is om je hele gevel in één keer compleet te veranderen, kleine aanpassingen kunnen namelijk al een groots effect hebben. Je kunt er ook voor kiezen om stap voor stap kleine aanpassingen en veranderingen door te voeren en kijken wat dat doet met de uitstraling van je gevel. Daarover lees je hieronder meer. 

Het toevoegen of veranderen van belangrijke elementen

transformatie naar  een ingetogen luxe villa te Heiloo:   door Heleen Rombout interieurarchitect BNI
Heleen Rombout interieurarchitect BNI

transformatie naar een ingetogen luxe villa te Heiloo

Heleen Rombout interieurarchitect BNI

Er zijn een aantal elementen die de uitstraling van je gevel sterk beïnvloeden. Waar je zoal aan kunt denken? De ramen, de kozijnen, de voordeur en de eventuele garagedeuren. Kleuren zijn daarnaast erg belangrijk en ook de oprit en de tuin maken deel uit van de eerste indruk van je woning. Een goede schilderbeurt kan dan ook al veel verandering teweeg brengen, maar ook het vervangen van je kozijnen, ramen en deuren kan zorgen voor een geheel nieuwe uitstraling. Vergeet ook niet te kijken naar het plaatsen van sfeervolle gevelverlichting, het vernieuwen van de dakgoot, de dakpannen of zelfs het vervangen van je raamdecoratie en bekleding. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kijk eens wat er mogelijk is bij jouw huis! 

Onlangs schreven we ook dit Ideabook waar we meer tips delen of het realiseren van de perfecte entrance voor je woning. Neem zeker even een kijkje! 

Het verwijderen van bepaalde elementen

Je kunt een gevel ook opknappen door juist elementen te verwijderen in plaats van toe te voegen. Less kan namelijk echt more zijn! Waar je dan aan zou kunnen denken? Het verbeteren van je tuin door onkruid en dode planten weg te halen, maar ook het verbergen of verplaatsen van je auto en/of eventuele vuilnisbakken en containers. Deze twee laatstgenoemden kunnen namelijk makkelijk verborgen worden achter wat groen. Een houten frame of carport met groene planten is ideaal voor de auto en je oprit. Een schutting, heg of steenkorf kan prima dienst doen als afscheiding of muur om je vuilnisbakken achter te verbergen. Hiermee zorg je dat je gevel een verzorgde en nette uitstraling krijgt. 

Het aanpassen van je tuin

Gastenverblijf:  Huizen door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Gastenverblijf

Lab32 architecten

Je (voor)tuin is een belangrijk onderdeel van de uitstraling van je woning. En hierbij gaat het vooral om overtuiging, je kunt vaak meteen zien of een tuin behandeld is, en wordt, met passie en trots. Er zijn enorm veel mogelijkheden wanneer het aankomt op de inrichting van je tuin. Probeer te kiezen voor een uitstraling die goed past bij de rest van je gevel en je woning. Ga voor een landelijke stijl of kies juist voor strak en minimalistisch. Werk met voldoende contrast en een afweging tussen tegels, grint en beplanting. 

Vind je het lastig om de aanleg van je tuin zelf te doen? Dan kun je ook nog de hulp van een professional inschakelen. Zij kunnen je niet alleen helpen bij het in kaart brengen van je wensen en behoeften, je zou zelfs de gehele uitvoering aan hen over kunnen laten! 

Heb jij genoeg inspiratie opgedaan om thuis aan de slag te gaan?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!