Zelf een kamer verven: 6 bruikbare tips!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zelf een kamer verven: 6 bruikbare tips!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Woonkamer door Tiago Patricio Rodrigues, Arquitectura e Interiores,
Loading admin actions …

Het verven van je huis is eigenlijk een hele leuke klus, de kleur van de wanden bepalen voor een deel de sfeer in je woning en bovendien zie je ook al snel resultaat. Ben je iemand die snel een kleur zat is? Dan kies je heel gemakkelijk een nieuwe kleur en begin je simpelweg weer overnieuw. Ben jij van plan om zelf je muren te verven? Dan zijn er een aantal dingen om op te letten voordat je aan de slag gaat. 

In dit Ideabook hebben we een paar bruikbare tips en ideeën voor je op een rij gezet, puur om je een eindje op weg te helpen. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een goede voorbereiding, dit is tenslotte het halve werk. Daarnaast leggen we je uit hoe je deze klus het beste zelf uit kunt voeren. 

Kijk je met ons mee? 

Het kiezen van een mooie kleur

Wanneer je van plan bent om zelf een kamer te gaan verven, zul je hoogstwaarschijnlijk als eerste nadenken over het bepalen en kiezen van de juiste kleur. We geven je geen ongelijk, maar denk ook zeker aan het kiezen van de juiste soort verf. Over het algemeen kun je voor binnenwanden het beste kiezen voor een verf op waterbasis, denk aan latex of acryl. 

De kleur op je wanden bepaald voor een groot deel de uitstraling van de ruimte. Wil je een lage ruimte optisch hoger doen laten lijken? Kies dan bijvoorbeeld voor een licht plafond en twee donkerkleurige wanden. Kies jij voor een opvallende kleur of ligt je voorkeur bij de naturel kleuren? Mocht je het kiezen van de juiste kleuren nou lastig vinden, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om de hulp van een expert in te schakelen. 

Het voorbereiden van de muur

slaapkamer in het achterhuis:  Slaapkamer door Architectenbureau Vroom,
Architectenbureau Vroom

slaapkamer in het achterhuis

Architectenbureau Vroom

Vanzelfsprekend is het niet handig om aan de slag te gaan in een ruimte die vol staat met spullen. Maak de desbetreffende ruimte daarom zo leeg mogelijk, dit maakt je klus al een stuk makkelijker. Bedek meubels en plak plinten, stopcontacten en kozijnen goed af. 

Daarnaast dien je ook de ondergrond, de muur, voor te bereiden. Elke ondergrond vraagt een andere voorbereiding en een andere manier van verven, maar ze dienen allen goed gereinigd te worden. Hoe je dit doet? Zorg er als eerste voor dat hij droog is en dat er geen oude, losse verfresten op zitten. Maak vervolgens alle (eventuele) scheuren en gaten dicht. In sommige gevallen heeft je muur meer voorbereiding nodig, daarover lees je hieronder meer. 

Het belang van een primer

I and Y residency:  Woonkamer door Diego Alonso designs,
Diego Alonso designs

I and Y residency

Diego Alonso designs

Korrelige of poederige ondergronden behandel je met een fixeermiddel. Zie je roet- of vochtplekken? Gebruik dan een isoleermiddel. Zuigende ondergronden zijn te behandelen met een voorstrijkmiddel. 

In de meeste gevallen zul je bovendien een grondlaag nodig hebben, maar wat is nu eigenlijk het belang van een primer? Een primer zorgt voor een betere hechting van de afwerkingslaag, waardoor het mooiste eindresultaat behaald wordt. Daarnaast zorgt er ervoor dat vlekken op de ondergrond deels gedekt worden. Ook niet geheel onbelangrijk: wanneer je met een primer werkt heb je uiteindelijk minder verf nodig. Met name wanneer je ondergrond onbehandeld is, wanneer je gaten of scheuren gedicht hebt of wanneer de kwaliteit van eerdere verflagen matig is, doe je er goed aan om een primer te gebruiken. Let er op dat je een primer kiest die goed past bij je ondergrond. 

In dit Ideabook dat we onlangs publiceerden vind je meer leuke manieren om van je wand een eyecatcher te maken! 

Probeer niet te veel tegelijkertijd te doen

Wellness :  Spa door CioMé,
CioMé

Wellness

CioMé

Wil je niet alleen de muren maar ook het plafond en/of de grond gaan verven? Houd je dan aan een strikte volgorde om efficiënt te kunnen blijven werken. Begin altijd bij het plafond, werk deze helemaal af met een grondlaag en twee eindlagen en ga vervolgens verder met de wanden. Ben je ook van plan om kozijnen te lakken? Zet dit dan bovenaan je lijstje. 

Ben je van plan om meerdere kamers onder handen te nemen? Werk dan kamer voor kamer en maak deze stuk voor stuk af. Mocht je aan het einde van de dag niet meer voldoende licht hebben, dan ga je gewoon de volgende dag verder met dit nieuwe project. 

Slimme technieken

Na het aanbrengen van de primer kun je beginnen met het 'echte werk', maar voor je aan de slag gaat roer je de verf natuurlijk eerst goed door. Dit doe je met een roerstokje van hout of een speciaal opzet stuk voor je boormachine. Op deze manier zorg je voor een effen kleur. Verf eerste de hoeken en de randen met een (grote) kwast, daarna kun je aan de slag met de verfroller. Zorg altijd voor genoeg verf op je roller, maar voorkom dat het eraf druipt. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts en zorg daarbij dat de denkbeeldige vlakken elkaar goed overlappen. Probeer elke laag er in één keer op te zetten. Moet je toch tussentijds even onderbreken? Maak het betreffende vlak dan af en eindig in een hoek, op deze manier zal een nieuwe aanzet het minst opvallen. 

Het is het beste om bij daglicht te verven, bij kunstmatig licht kan het snel voorkomen dat je vlakken over het hoofd ziet. 

Trends

Wil je eens een keer wat anders? Kies er dan eens voor om je muur een bijzondere finish mee te geven. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor schoolbordverf, deze maakt het mogelijk om met krijt op je muren te tekenen of te schrijven. Erg leuk voor in de hal of in de slaapkamer van de kinderen. Dit zorgt er ongetwijfeld voor dat je van je muur een echte eyecatcher maakt! Of kies eens voor een muur met ombre effect! Hierbij laat je twee of meer kleuren moeiteloos in elkaar over lopen. 

Bij deze zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vond. Sprak bovenstaande foto je wel aan en wil je graag nog even verder kijken naar stijlvolle keukens? Scroll dan ook nog even langs deze foto's. Gebruik het filter om snel en gemakkelijk uit te komen bij voorbeelden die perfect aansluiten bij je persoonlijke smaak. Veel kijkplezier! 

Heb jij genoeg inspiratie opgedaan om thuis aan de slag te gaan? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!