Zo doe je het: het creëren van een huisdiervriendelijke tuin

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zo doe je het: het creëren van een huisdiervriendelijke tuin

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Tuin door Aralia,
Loading admin actions …

Is het mogelijk om een tuin in te richten die niet alleen mooi, maar ook huisdiervriendelijk is? Zeker! Nu zul je je vast en zeker afvragen hoe je dit doet en met wat voor zaken je rekening dient te houden. Bij dit Ideabook ben je dan ook aan het juiste adres want wij hebben een paar slimme tips voor je op een rij gezet, puur om je een eindje op weg te helpen. 

Houd bijvoorbeeld rekening met bepaalde plantensoorten, de omheining van je tuin en andere veilige materialen. Voldoende bewegingsruimte en een eigen plekje voor je dier is ook een absolute must! We hopen dat je na het lezen van dit artikel genoeg inspiratie op hebt gedaan om thuis lekker aan de slag te gaan! 

Kijk je met ons mee? 

Creëer een plek voor je huisdier

Douglas hout:  Tuin door NuBuiten.nl,
NuBuiten.nl

Douglas hout

NuBuiten.nl

Laten we meteen maar bij het begin beginnen: het creëren van een plek voor je huisdier. Misschien heeft je hond of kat in huis al een eigen plekje gekregen, probeer hetzelfde te realiseren voor de tuin. Een plek waar je huisdier kan zonnen, kan rusten of kan spelen, de keuze is aan jou! Soms kan een lekker kussen of mandje al voldoen, maar soms moet je het wat groter aanpakken door een afgeschermde speelzone te creëren. 

Beloon je dier wanneer hij op zijn plek speelt of ligt, zodat hij weet dat hij het goed doet. Daarnaast is het belangrijk om voldoende speelgoed buiten te hebben liggen zodat je huisdier zich niet richt op je tuinmeubilair, je planten of je decoratie. 

Het kiezen van de juiste materialen

Brug (convectorstyle):  Tuin door Vormad - Sittingimage,
Vormad – Sittingimage

Brug (convectorstyle)

Vormad - Sittingimage

Bij het ontwerpen en (her)indelen van je tuin is het belangrijk om te kijken naar geschikte materialen en elementen. Gras en aarde is natuurlijk ideaal voor bloemen en planten, maar graven blijft – met name bij honden – vaak een probleem. Een combinatie met tegels is bijna altijd haalbaar en een prima alternatief. Bovendien zorgen tegels ervoor dat de nagels van je huisdier op een natuurlijke manier slijten, zodat je ze minder vaak hoeft te knippen. 

Let ook op met (diepe) vijvers en andere waterelementen. Zit je er over na te denken om een vijver met vissen te plaatsen? Span er dan een net overheen zodat je kat de vijver niet leegvist, voor honden geldt eigenlijk hetzelfde. Je wilt natuurlijk niet dat je hond zo nu en dan een frisse duik in je vijver neemt. Liever geen vijver in je tuin maar houd je wel van het geluid van stromend water? Bekijk dan ook nog even dit Ideabook waar we een aantal leuke voorbeelden van alternatieve mogelijkheden geven! 

Kies de juiste, veilige beplanting voor je tuin

Tuinhuis op maat:  Tuin door House of Green,
House of Green

Tuinhuis op maat

House of Green

Hoe mooi een diversiteit aan planten in je tuin dan ook mag zijn, wanneer je te maken hebt met huisdieren zijn er een aantal planten die je beter niet in je tuin kunt halen vanwege hun giftige eigenschappen. Taxus is een plant die over het algemeen wel bekend is bij tuineigenaren, maar ook andere soorten zoals de levensboom, kardinaalmuts, goudenregen en het lelietje-van-dalen kunnen je beter vermijden. Pas ook op met planten of bloemen met stekels, zoals rozen en cactussen. Daarnaast kan ook de groei van bepaalde paddestoelen gevaarlijk zijn. Het is al vaker voorgekomen dat huisdieren overleden zijn door het eten van een, in de eerste instantie onschuldig ogende, paddestoel. 

Je zou ervoor kunnen kiezen om een expert in te schakelen voor het kiezen van de juiste, veilige beplanting voor in jouw tuin. Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify. 

Zorg voor een goede omheining van je eventuele moestuintje

Heerlijk uitzicht op moestuin & terras, vanuit de overkapping bij de openslaande deuren van de keuken.:  Tuin door Groene Kikker Tuinontwerp,
Groene Kikker Tuinontwerp

Heerlijk uitzicht op moestuin & terras, vanuit de overkapping bij de openslaande deuren van de keuken.

Groene Kikker Tuinontwerp

Zijn er bepaalde delen in de tuin waar je je huisdier liever niet wilt hebben? Baken deze dan af met behulp van een hekje, heg of andere soort omheining. Daarbij geldt wel de volgende kanttekening: het afbakenen van bepaalde delen van je tuin heeft vrij weinig zin als je je huisdier niet van het begin af aanleert dat hij/zij hier niet mag komen. Begin hier dan ook vanaf dag één mee. Gaat dit op termijn goed? Dan kun je er eventueel voor kiezen om deze omheiningen weer te verwijderen. 

Een andere optie zou kunnen zijn om gebruik te maken van verhoogde bedden voor je groenten en kruiden. Het is natuurlijk niet fris wanneer je huisdier zijn behoeftes in je moestuin doet wanneer je even niet oplet. Heb je trouwens ook wel eens nagedacht over een verticale moestuin? 

Creëer een robuuste zone in je tuin

Huisdieren vinden het heerlijk om te spelen, rennen en ravotten en wanneer dat mogelijk is in je tuin is dat natuurlijk mooi meegenomen. Grenst jouw tuin bijvoorbeeld aan een drukke weg? Probeer deze dan af te schermen door middel van een dikke heg of andere planten. Dit voorkomt ook dat je hond tussen je beplanting door heen en weer blijft rennen omdat hij minder snel afgeleid is door wat er aan de andere kant gebeurd. Plekken met bosjes en hoog gras doen het over het algemeen ook erg goed! Hoe zie jij je huisdiervriendelijke tuin voor je? 

Wil je trouwens nog even verder kijken naar inspirerende tuinen? Neem dan ook nog even een kijkje tussen deze foto's! Je kunt gebruik maken van het filter om snel en gemakkelijk uit te komen bij foto's die goed passen bij je persoonlijke stijl en smaak. 

Vermijd tuinieren in het bijzijn van je huisdier

 Tuin door Aralia,
Aralia

Little Eden

Aralia

Groene vingers? Probeer tuinieren in het bijzijn van je huisdier, en dan met name de hond, zo veel mogelijk te voorkomen. Een veel voorkomend probleem is namelijk dat honden op hun beurt graag 'meehelpen' wanneer jij het onkruid aan het wieden bent. Vaak beginnen ze dan met het graven van diepe putten, waar jij natuurlijk niet op zit te wachten. 

Ben jij van plan om in je tuin aan het werk te gaan? Doe dit dan zo veel mogelijk wanneer de hond er niet bij is. Je zou ervoor kunnen kiezen om de hond in een afgesloten gedeelte, wellicht zijn/haar eigen plek, te houden wanneer je bezig bent. De hond in huis houden wanneer je in de tuin bezig bent is natuurlijk ook een optie. 

Heb jij nog aanvullende tips voor het creëren van een huisdiervriendelijke tuin?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!