Zo leg je een stuk muur of de originele vloer bloot | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo leg je een stuk muur of de originele vloer bloot

TILL BEHNE TILL BEHNE
Eclectische woonkamers van Tiago Patricio Rodrigues, Arquitectura e Interiores Eclectisch
Loading admin actions …

Een glad gestuukte muur is in veel huizen de standaard. Het wordt gezien als mooi en hoe het hoort. Maar daar tegen ingaan kan juist soms ook heel fraai en verrassend zijn. Hetzelfde geldt voor een vloer. Mooie egale vloerdelen van eikenhout of ander kwalitatief hoogstaand hout is de norm. Maar ook bij de vloer kan je van de gebaande paden afwijken en voor iets ruigers, meer robuust kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld de houten ondervloer blootleggen. En door deze goed te behandelen, heb je een hele stoere houten vloer die naast minder prijzig (omdat hij er al ligt en je hem dus niet hoef te kopen) je huis ook nog eens een unieke uitstraling geeft.

Bakstenen muur – benodigdheden

Laten we beginnen bij het blootleggen van een bakstenen muur. Je kan ervoor kiezen om de hele muur bloot te leggen, of slechts een deel ervan. De hele muur blootleggen geeft de ruimte een industriële en stoere uitstraling. Als je het iets kleiner en subtieler wil houden, kan je dus ook voor kiezen om slechts een klein gedeelte bloot te leggen. Wat heb je allemaal nodig? Allereerst moet je bepalen hoe dik het stucwerk op de muur zit. Is dat maar een klein dun laagje kom je een heel eind met een hamer en een beitel of zelfs met een plamuurmes. Zit er wat meer stuc op de muur, is het aan te raden om bij de bouwmarkt een klopboor of een vergelijkbaar apparaat te huren zodat je zonder al te veel spierkracht het stuc van de muur krijgt.

Bakstenen muur – kosten en resultaat

woonkamer, de drie decoratieve muurankers vormen een constructief onderdeel voor het buurpand! Mediterrane woonkamers van Architectenbureau Vroom Mediterraan
Architectenbureau Vroom

woonkamer, de drie decoratieve muurankers vormen een constructief onderdeel voor het buurpand!

Architectenbureau Vroom

De kosten voor dit project zijn afhankelijk van wat je allemaal aan klusspullen hebt. Het huren van de bepaalde apparaten kost natuurlijk geld. Je moet het stucwerk dat je van de muur haalt in puinzakken naar de vuilstort brengen. Daar moet je meestal een kleine verwijderingsbijdrage voor betalen. Als je niet zoveel gereedschap hebt, moet je dat natuurlijk ook kopen en dat kost ook geld. Kies je ervoor om slechts een klein deel van de muur bloot te leggen, moet je ook materiaal hebben om het geheel af te kaderen. Dat kunnen bijvoorbeeld houten latten zijn, die je in de muur schroeft. Dit soort benodigdheden moet je ook in het kostenplaatje meenemen.

Origineel stucwerk – benodigdheden

Een andere speelse manier om je muur op te vrolijken is in plaats van de bakstenen van de muur bloot te leggen, een gedeelte van het oude stucwerk vrij te laten. Een originele, onbehandelde muur heeft bepaalde karakteristieke eigenschappen. Het ziet er meestal een beetje gelig en verweerd uit. Zeker als er hiervoor bijvoorbeeld behang op de muur heeft gezeten. Het kan heel fraai werken om dat deels zichtbaar te laten in een verder glad gestuukte en geschilderde muur. Wat heb je daarvoor nodig? Als er inderdaad behang op de muur zit, heb je een stoomapparaat nodig om het behang eraf te krijgen. Of je kan het met warm water en een plamuurmes doen. Dit duurt alleen wel iets langer. Verder heb je natuurlijk verf nodig voor de rest van de muur. Het gedeelte dat je vrij wil laten, moet je afkaderen met schilderstape. En om te schilderen heb je natuurlijk een kwast en een muurverfroller nodig.

Origineel stucwerk – kosten en resultaat

Loft Amsterdam Minimalistische eetkamers van De Ontwerpdivisie Minimalistisch
De Ontwerpdivisie

Loft Amsterdam

De Ontwerpdivisie

De kosten zijn wederom afhankelijk van het aantal spullen dat je wel of niet in je bezit hebt. Een stoomapparaat huren kost natuurlijk geld. En als je geen plamuurmes, kwast, verfroller en schilderstape hebt, moet je dat aanschaffen. En verder heb je verf nodig om de muur te schilderen. Het resultaat hebben we net al een beetje beschreven. Door de muur te schilderen en een stuk onbehandeld te laten, creëer je een spannend effect. Je zou het kunnen zien als een soort kunstwerk, of schilderij aan de muur. Het is een elk geval een bijzondere invulling van de muur die jezelf en je visite soms minimaal twee keer naar de muur laten kijken.

Oude houten vloer – benodigdheden

Om de originele houten vloer bloot te leggen heb je een aantal dingen nodig. Allereerst moet je de vloer die er eventueel overheen ligt verwijderen. Daarbij kan je een koevoet gebruiken en een zaag en een klauwhamer om uitstekende spijkers er uit te trekken. Als de originele voer eenmaal blootligt, moet je deze behandelen zodat deze weer mooi is en veilig om op te lopen. Allereerst moet je dus zorgen dat er geen spijkers meer uitsteken. Vervolgens moet je het geheel goed schuren zodat je ook geen splinters in je voet krijgt. Verder is het aan te raden om oneffenheden dicht te plamuren. En als laatste moet je de vloer behandelen met een beits of een lak om hem mooi en stoot- en kras vast te maken.

Oude houten vloer – kosten en resultaat

Moderne woonkamers van Monstros Modern

De kosten voor dit project liggen hem vooral in de manuren. Het is best wel veel werk om een houten ondervloer zo mooi te maken dat hij als gewone vloer kan dienen. Uiteraard moet je de juiste gereedschappen hebben. Heb je die niet, moet je ze kopen. Verder moet je de beits of lak kopen om je vloer te behandelen. Maar zoals gezegd, gaan er vooral veel uren zitten in het mooi maken van deze vloer. Maar als dat gelukt is, heb je een prachtige stoere en originele vloer die verder helemaal gratis is, puur om de reden dat hij er al die tijd al lag.

Bekijk hier hoe mooi een blootgelegde bakstenen muur kan zijn. Deze professionals weten alles over vloeren. En in dit Ideabook lees je hoe je zelf een bakstenen muur kan metselen.

Zou jij een bakstenen muur in je huis willen? Of ga je liever voor een stukje origineel stucwerk? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!