Een wijnkelder bouwen in je huis? Dit zijn de optimale condities!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Stockhaus im Berner Oberland, Dr. Schmitz-Riol Planungsgesellschaft mbH Dr. Schmitz-Riol Planungsgesellschaft mbH Rustieke wijnkelders
Loading admin actions …

Ben je een wijnliefhebber? Dan bezoek je op vakantie vast een paar wijnhuizen en kom je thuis tot de ontdekking dat je onvoldoende ruimte hebt voor al die mooie flessen wijn. Want ja, die moeten wel bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid bewaard worden, wil je er optimaal van kunnen genieten. Misschien is een kleine wijnkelder of klimaatkast dan een oplossing. Die zien er niet alleen fraai uit, maar zo liggen je wijnen er ook optimaal bij om te kunnen rijpen en kun je zelfs je eigen wijnproeverij organiseren. En je hebt er echt geen grote kelder voor nodig. Een onbenutte plek zoals onder de trap is al prima geschikt als locatie. 

Vandaag vertellen we je wat de optimale condities voor je wijnen zijn en hoe je zelf zo'n wijnkelder maakt plus de kosten.

De hoeveelheid ruimte

Classic wijnrek van steen. Exaro Klassieke wijnkelders Steen Wit wijnrek,wijnkelder,wijn,Wijnkelder

De mogelijkheden voor een wijnkelder hangen eigenlijk vooral af van de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt en je wensen. Heb je een ruime kelder dan kun je die natuurlijk inrichten tot complete cava met bar of tafel. Heb je weinig ruimte dan moet je op zoek gaan naar een onbenutte ruimte in je huis zoals onder de trap of in een nis of kast. 

Belangrijk is natuurlijk ook of je de wijnen graag in het zicht wilt hebben of niet. Is de zichtbaarheid minder belangrijk dan kun je in een lange, smalle schuifkast al flink wat flessen kwijt. Een andere praktische oplossing zijn de zogenaamde klimaatkasten. Die kun je overal plaatsen en bieden de optimale condities voor je wijnen.

Eisen voor je wijnkelder

Je wijnkelder of de plek waar je je wijnen wilt bewaren moet aan een aantal eisen voldoen:

* De ruimte moet vrij van trilling zijn (niet naast het spoor dus).

* Er zijn geen andere overheersende geuren (dus niet in je voorraadkast!) want deze kunnen de smaak beïnvloeden. 

* De ruimte heeft de juiste luchtvochtigheid, verrlichting en ventilatie.

* De ruimte is bij voorkeur donker.

In een goede wijnkelder ligt de temperatuur tussen de tussen de 10 en 14°C en de luchtvochtigheidsgraad tussen de 60 en 80%. De ruimte is verder dus vrij van geuren en voldoende geventileerd, donker en vrij van trillingen. Meestal voldoet de locatie waar je je wijnen wilt plaatsen niet aan deze eisen. In dat geval kun je ruimte aanpassen om de condities te verbeteren. Dit beschrijven we hieronder.

De juiste temperatuur

De ontwikkeling van een goede wijn hangt voor een groot deel af van de stabiliteit van de temperatuur. De wijn moet goed kunnen rijpen bij een temperatuur van tussen de 10 en 14 graden. In veel ruimtes is de temperatuur te hoog of te laag of wisselt teveel. Dit kun je verbeteren door de ruimte goed te isoleren met isolatieplaten of glaswol. Is dit niet mogelijk dan ben je aangewezen op een klimaatbeheersingssysteem. Ook stenen wijnrekken kunnen de temperatuur beter stabiel houden en zijn dus een goede keuze.

Luchtvochtigheid

De beste luchtvochtigheid voor je wijnen ligt tussen de 60% en 80%. Is deze lager dan kunnen de kurken krimpen en bij teveel vocht gaan je etiketten schimmelen. Is de ruimte te vochtig? Zorg dan voor betere ventilatie of plaats apparaat dat de luchtvochtigheid vermindert

Je kunt ook rekken van steen maken want deze stabiliseren de luchtvochtigheid enigszins doordat deze vocht opnemen. 

Ventilatie

Toscane, dmesure dmesure Industriële wijnkelders

Belangrijk is ook dat je wijnkelder een goede ventilatie heeft. Zo niet, dan loop je het risico op schimmels en dan kun je je wijnen direct weggooien. Plaats verschillende ventilatieroosters in de ruimte of een ventilatiesysteem. Wanneer je de rekken gaat plaatsen dan is het belangrijk dat er lucht rondom het rek kan stromen. Zo kan de wijn echt optimaal rijpen. De wijn kun je niet bewaren naast levensmiddelen of schoonmaakmiddelen. 

Donker

Knokke , ligne V ligne V Moderne wijnkelders

Wijnen zijn gevoelig voor elke vorm van licht en UV-straling en moeten daarom altijd in het donker worden bewaard. Zorg dus voor een compleet donkere ruimte en brandt er alleen een simpele lamp met laag wattage die zelden aan is. De wijnen moeten ook liggen om optimaal te kunnen rijpen.

Wijnkelder laten bouwen en de kosten

Wijnkasten homify Moderne wijnkelders

Vind je dit alles wat omslachtig en ingewikkeld? Laat dan een wijnkelder bouwen door een expert of koop een klimaatkast. Dan ben je in een keer verzekerd van de optimale condities voor je wijnen. 

Laat je je wijnkelder bouwen dan zijn daar natuurlijk wel wat kosten aan verbonden. Voor de bouw van een kelder inclusief inrichting moet je rekenen op een bedrag van tussen de 10.000 en 30.000 euro.  Heb je twee rechterhanden? Dan is het dus een stuk voordeliger om zelf een wijnkelder te bouwen. Of koop een betonnen prefab wijnkelder voor rond de 8.000 euro.

Een wijnklimaatkast koop je al voor rond de 200 euro. Nadeel daarvan is natuurlijk wel dat daar maar een beperkt aantal wijnen in passen. Niet geschikt voor de wijnliefhebber met honderden flessen.

Kleine wijnkelder bouwen

Heb je niet zoveel ruimte of wijnen? Dan kun je ook een kleine wijnkelder bouwen in je schuur, in de kruipruimte, onder een nis of onder de trap. Populair zijn ook de zogenaamde circulaire wijnkelders in spiraalvorm die je onder je huis kunt laten bouwen. Maar goed daar hangt wel een prijskaartje van ongeveer 25.000 euro aan.

Belangrijk is ook weer dat deze ruimtes voldoen aan de klimaateisen zoals we die hierboven beschreven hebben. De wijnkelder onder de trap zoals we deze hier zien, ziet er leuk uit, maar voldoet natuurlijk niet aan de eisen om je wijnen optimaal te laten rijpen. Vind je dat niet erg of drink je ze snel op? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor deze optie of de wijnen in je woonkamer plaatsen.

Wijnkelder inspiratie

Van een wijnkelder kun je natuurlijk een prachtige designruimte maken en zo extra waarde toevoegen aan je huis. We hebben nog wat voorbeelden voor je verzameld ook met circulaire wijnkelders!

Massief eiken wijnrek. Exaro Landelijke wijnkelders Hout Bruin wijn,wijnrek,wijnkelder,Wijnkelder

Vinicase wijnrek Exaro Klassieke wijnkelders Steen Wit Wijnkelder

homify Moderne wijnkelders

Esigo 8 eco-friendly wine rack Esigo SRL Moderne wijnkelders design wine rack,modern wine rack,wine rack,eco-friendly,cardboard,wine cellar

Cocina rústica decorada con Decopierre, LuisyAnacb LuisyAnacb Rustieke wijnkelders Kalksteen Beige
Welke wijnkelder vind jij het mooist? Wij gaan voor de circulaire!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!