Vinyl op de vloer; het kan weer! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Vinyl op de vloer; het kan weer!

TILL BEHNE TILL BEHNE
Moderne badkamers van Studio MK27 Modern
Loading admin actions …

Vinyl op de vloer was een lange tijd een zwaktebod. Het was een goedkoop materiaal en dat straalde het in het verleden ook wel uit. Als je vinyl (vroeger heette het ook wel zeil) op de vloer had liggen, had je het niet breed. Maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Vinyl is kwalitatief erg vooruit gegaan en doet in veel gevallen niet onder voor een andere vloer. Vinyl heb je in verschillende soorten, dus voor ieder interieur en voor iedere kamer is er wel een variant te krijgen. Het is nog steeds betaalbaar, het is slijtvast en ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Dus wij durven met recht te zeggen: vinyl op de vloer; het kan weer!

Wat is vinyl eigenlijk?

Een vloer van vinyl wordt gemaakt van kunststof. Het product bestaat uit meerdere lagen waarbij de bovenste laag hard en daardoor slijtvast is. De andere lagen zijn juist wat zachter waardoor de vloer veert en geluiddempend is. Vinyl is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende dessins. Denk daarbij aan de hout, marmer, steen of wat niet al meer. De meeste rollen vinyl zijn 4 meter breed, waardoor het leggen vrij snel gaat en je maar weinig kieren en naden hebt.

Voordelen

Er zijn een aantal belangrijke voordelen waarom je voor vinyl zou kunnen kiezen. Een daarvan is de lange levensduur. Ongeveer 20 tot 30 jaar en daarmee dus langer dan bijna alle andere vloeren. Een vloer van vinyl voelt niet koud aan in tegenstelling tot bijvoorbeeld tegels en is daarnaast ook geschikt voor vloerverwarming. Een ander voordeel is de prijs. Zeker als je alle voordelen naast elkaar legt, is de aanschaf relatief goedkoop vergeleken met andere vloeren. Eerder al even genoemd, maar het onderhoud van een vinylen vloer is eenvoudig en snel. Hij is makkelijk schoon te krijgen en omdat er weinig kieren en naden in zitten, blijft er ook niet veel vuil achter. Hierdoor is het ook een erg hygiënische vloer. Verder kan deze vloer tegen een stootje en is hij geluiddempend.

Nadelen

Er zit soms een groot verschil in kwaliteit tussen verschillende vloeren van vinyl. Kijk dus altijd of je de goeie te pakken hebt. Is dat niet de geval kan een vloer van vinyl er alsnog wat goedkoop uitzien. Vinyl vloeren kunnen statische elektriciteit voortbrengen, maar ze kunnen hiertegen geaard worden. Bij verbranding komen giftige chloorwaterstoffen vrij. Vinylvloeren kunnen niet altijd even gemakkelijk hergebruikt worden. In veel gevallen kan een vinyl vloer na verwijdering moeilijk gescheiden worden van de ondergrond omdat deze wordt vastgekleefd.

In de keuken

Gezien de eerder beschreven voordelen van een vloer van vinyl, is deze uitermate geschikt om in de keuken te gebruiken. In de keuken wordt gewerkt en wordt het nog wel eens vies. Omdat vinyl wel tegen een stootje kan en zeker hygiënisch is en goed schoon te krijgen, is het bij uitstek geschikt voor de keuken. Omdat er zoveel dessins mogelijk zijn, vind je ook altijd de juiste vloer die goed bij je keuken past. 

Hoe een vloer van vinyl in de keuken eruit ziet, kan je hier bekijken. Deze professionals leggen graag vloeren en in dit Ideabook lees je meer over de perfecte vloer.

In de badkamer

En zeker ook voor de badkamer is een vloer van vinyl geschikt. Vaak zijn badkamers betegeld en dat voelt een stuk kouder aan je voeten dan een vloer van de vinyl. Daarnaast kunnen tegels in combinatie met water nog wel eens glad zijn. Een vloer van vinyl is een stuk minder glad. Daarnaast blijft in de voegen van de tegels ook altijd vuil zitten. Kies je voor een vloer van vinyl, heb je bijna geen naden of kieren, en dus is schoonmaken een stuk makkelijker. Wederom kan je ook in de badkamer kiezen voor elke gewenste stijl, waardoor het altijd perfect match met de rest van de badkamer.

Vinyl op de muur

Peinture XXIX Dutchoiserie - hand-painted wallpaper Klassieke eetkamers van Snijder&CO Klassiek
Snijder&CO

Peinture XXIX Dutchoiserie – hand-painted wallpaper

Snijder&CO

Dat vinyl een geweldig product is, blijkt ook wel uit het feit dat het niet alleen op de vloer wordt gelegd. Nee, vinyl kent meerdere toepassingen. Zo bestaat er bijvoorbeeld vinyl behang. Dit is een behang waarvan de toplaag of het geheel bestaat uit vinyl. Hierdoor is het behang tot op een bepaalde hoogte waterafstotend, en dus meer dan geschikt voor de keuken, waar nogal eens gespetterd wordt of dingen vies kunnen worden. Of in de badkamer, waar het natuurlijk vochtig is, en er door het douchen condens op de muur ontstaat. Maar een vinyl behang kan daar dus tegen.

Onderhoud

Om je vloer van vinyl zo lang mogelijk mooi te houden, is goed onderhoud wel zo belangrijk. Let bijvoorbeeld op met scherpe objecten. Denk daarbij aan naaldhakken of meubels met scherpe randen. Aan te raden is om regelmatig te vegen. Zo blijft je huis mooi schoon maar wordt de kans op krassen ook verkleind. In sommige gevallen is overbelichting een probleem. Waar mogelijk kan je dus je vloer beschermen tegen al te felle zon. Uiteraard moet je ook oppassen met hete objecten zoals lucifers, sigaretten, pannen en hete olie. Als je vloer daarmee in contact komt, raakt deze zeker beschadigd. Verder kan je op je meubilair vloerbeschermers aanbrengen. Hierdoor raakt de vloer minder beschadigd als je gaat schuiven met stoelen of tafels. Als laatste is het aan te raden om de vloeren zo nu en dan met een speciaal schoonmaakmiddel te reinigen. Hierdoor wordt de vloer niet alleen mooi schoon, maar krijgt deze meteen ook een nieuw beschermlaagje.

Zou jij kiezen voor een vloer van vinyl? En zo ja, in welke kamer en met welk dessin? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!