Een fontein in je tuin aanleggen. Met deze 7 simpele stappen kun je het zelf

TILL BEHNE TILL BEHNE
Meersalzwasser-Tauchbecken: Minipool mit Wow-Effekt, design@garten GmbH & Co. KG design@garten GmbH & Co. KG Moderne tuinen
Loading admin actions …

Water is geweldig! Fijn om in te zwemmen, mooi om naar te kijken en ook nog eens rustgevend om naar te luisteren. Water is dan ook een absolute toevoeging aan iedere tuin. Een vijver is natuurlijk al geweldig. Maar vijvers kunnen soms wat statisch zijn. Dus hou je van wat meer dynamiek in je tuin, kun je overwegen een fontein toe te voegen aan je vijver of er één los te plaatsen. Je kan dat laten aanleggen door een professional. Maar in dit Ideabook vertellen we je in zeven simpele stappen hoe je het ook zelf kan doen. En zo kan je van je vijver een spectaculair water schouwspel maken dat zowel een feest is voor het oog, maar ook zalig is voor je oren. Want geef nou toe, wat is er nou meer rustgevend dan het gekletter van water?

Kies de perfecte plek

Om te beginnen moet je natuurlijk een goede plek voor je fontein kiezen. Heb je al een vijver, is het logisch om de fontein te combineren met de vijver. Maar heb je geen vijver, kan je natuurlijk altijd een fontein los ergens neerzetten. Bij het kiezen van de perfecte plek, moet je nagaan waar de fontein het best zichtbaar is. In de tuin, maar ook vanuit het huis. Want je wil de fontein natuurlijk uit zoveel mogelijk hoeken en standen kunnen bewonderen. Ook moet je rekening houden met watertoevoer, de elektriciteit voor eventuele verlichting en de pomp en of de vijver bestaande elementen uit de tuin niet in de weg staat.

Koop alles in een set

Om het geheel een beetje overzichtelijk te houden en zo werkbaar mogelijk, is het aan te raden om alles in één set te kopen. Dan weet je zeker dat er niets ontbreekt en dat je fontein helemaal klopt en ook zal werken. Ben je handig, en een koopjesjager, kun je natuurlijk het geheel bij elkaar sprokkelen. Maar het is maar net wat je wil. Een ander voordeel van het kopen van een fontein in één set is dat je dan meestal garantie krijgt over het hele pakket. Dus als er iets niet klopt of werkt, weet je zeker dat het vergoed of gerepareerd zal worden.

Egaliseer de grond

Als je de perfecte plek voor je fontein hebt gevonden, en je hebt alle benodigdheden bij elkaar, kan het werk beginnen. Net als met alle dingen die je gaat bouwen, moet ook bij het aanleggen van een fontein de grond zo egaal mogelijk zijn. Voor het optimaal werken van de fontein, en een duurzaam bestaan is het dus handig om de grond egaal te maken. Dat kan natuurlijk op een aantal manieren. In het geval van een gemiddelde fontein, gaat het waarschijnlijk om een redelijk stukje grond, dus is het aan te raden om daar een wals of andere machine voor te huren. Je kan de grond het beste helemaal vrij maken van stenen en onkruid. En de grond moeten natuurlijk zo waterpas mogelijk zijn.

Graaf het gat

Als de grond waterpas en egaal is, is het tijd om een gat te graven. Allereerst moet natuurlijk de pomp die het water door de fontein gaat pompen een plek krijgen. Vervolgens moet je bepalen hoe diep de fontein komt te liggen. Wil je hem bijvoorbeeld zoveel mogelijk verzinken, zodat je zoveel mogelijk water ziet, dan moet je logischerwijs een wat dieper gat graven. Wordt het een fontein die vooral boven de grond staat, hoef je uiteindelijk niet zo heel veel te graven. Wel moet je je natuurlijk houden aan de afmetingen die de fontein heeft.

Waterpomp

De pomp van een fontein ligt uiteraard in de vijver zodat deze het water kan pompen naar de fontein. Je kan de pomp het beste op een kleine verhoging zo diep mogelijk in de vijver leggen. De verhoging zorgt ervoor dat er zo min mogelijk aarde of andere dingen van de bodem wordt opgezogen. Het is handig om een slang te gebruiken met een zo groot mogelijke diameter, dit komt het pompvermogen ten goede. Uiteraard draait de pomp op elektriciteit. Zorg dus dat die toevoer mooi is weggewerkt zodat je daar geen last van hebt.

Installeer de fontein

Hoe het installeren van een fontein in zijn werk gaat, hangt natuurlijk helemaal af van het soort fontein dat je voor ogen hebt. Als de grond egaal is, en je gat voor de fontein gegraven is, kan je de fontein vaak in zijn geheel plaatsen. Uiteraard moet je zorgen dat de fontein stevig staat, wellicht moet je hem op een of andere manier bevestigen. Vervolgens moet je zorgen dat er genoeg water voorhanden is, en eventueel watertoevoer verzorgen. Zoals al beschreven draait de pomp op elektriciteit en moet je ook die toevoer verzorgen. En als het goed is, is je fontein dan zo goed als klaar voor gebruik.

Afwerking

Je fontein is nu dus bijna klaar voor gebruik. Maar omdat het oog ook wat wil, is het wel leuk om nog een aantal kleine extra's toe te passen. Je kan de fontein op verschillende manieren versieren, met leuke accessoires. En je kan er ook nog licht aan toevoegen. Dan ziet de fontein er in het donker nog eens extra spectaculair uit.

Helemaal overtuigd en wil je nu zelf ook een fontein in je tuin? Doe hier eens wat inspiratie op. Deze professionals helpen je graag bij het aanleggen en in dit Ideabook lees je hoe je op nog andere manieren water kan integreren in je tuin.

Extraatje

Wil je een fontein in jouw tuin, misschien met een vijver, maar iets excentrieker dan de standaard sculptuur van een bekende tuinwinkel? Denk er dan over na wat bij jouw tuin zou kunnen passen of spreek met een landschapsarchitect. Denk hierbij aan de maat, het materiaal maar ook de stijl. Welk waterfontein – beeld past in jouw tuin? Wil je een oude, stalen machine of iets van steen? Moet het een fonteintje zijn of borrelt het water er gewoon omheen? Mijn absoluut favoriete plek voor dit soort brainstorming/ zoektochten zijn vlooienmarkten. Hier kun je heel veel ideeën op doen. Vrij naar “de een zijn afval is de ander zijn goud”. Aangezien vlooienmarkten dit jaar misschien wat lastiger zijn, kijk misschien eens op een tweedehands verkoop pagina. Ook hier kun je heel veel leuke dingen tegenkomen die je in de vijver van jouw fontein kunt zetten.

Wil je nog meer leuke tips voor jouw tuin? Lees dan hier direct verder over verhoogde plantenborder.

Zou jij wel een fontein in je tuin willen? Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine