Ruimte te kort? Een mezzanine biedt uitkomst! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Ruimte te kort? Een mezzanine biedt uitkomst!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
van IMAGO DESIGN Industrieel
Loading admin actions …

Mezzanines – De ideale manier om meer ruimte in huis te creëren. Mezzanines zijn buitengewoon functioneel en vormen een prachtige multifunctionele toevoeging aan de moderne eigentijdse woning. En daarnaast bieden ze nog veel meer voordelen. Ze geven een prachtige uitstraling aan je huis en kunnen voor veel doeleinden worden ingezet. Vooral voor kleine woonruimtes vormen mezzanines een ideale oplossing. Zowel voor extra slaapruimte, leefruimte als opslagruimte. Daarnaast stralen mezzanines warmte, knusheid en gezelligheid uit en toveren ze de ruimte om tot een uitnodigende en fijne plek. We leggen uit waar je rekening mee moet houden wanneer je een mezzanine wilt toevoegen aan je huis en welke mogelijkheden er zijn. Ook laten we een aantal bijzondere designs zien.

Voorwaarden

Op de bovenstaande foto is een prachtige mezzanine te zien die gebruikt wordt als gang en trap naar de etage erboven. De stalen constructie met ruw hout vormen een prachtige toevoeging aan het industriële design van de woonkamer. Onder de mezzanine ontstaat een knusse zithoek. Een etagevloer of mezzanine doet denken aan de studentenkamers van vroeger en is de makkelijkste, meest flexibele en tevens goedkoopste oplossing om meer ruimte te creëren in huis. Wanneer je kiest voor een prefab mezzanine dan kun je deze bovendien vaak ook mee verhuizen naar je volgende huis. Om een mezzanine te kunnen bouwen in huis, dient deze aan een aantal voorwaarden te voldoen. Deze zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en hebben te maken met veiligheid en stevigheid. Er zijn eisen ten aanzien van de hoogte en draagconstructie ven deze zijn afhankelijk van het soort mezzanine en gebruik. Ga dus voordat je aan de slag gaat met bouwen na welke specificaties gelden ten aanzien van de mezzanine die je wilt bouwen of schakel een expert in voor advies. Je kunt ook kiezen voor een prefab constructie die je laat installeren door een professional. Zo weet je zeker dat aan alle voorwaarden is voldaan. 

Check de vereiste hoogte vanuit de regelgeving

Hoogte is uiteraard de belangrijkste voorwaarde om een mezzanine te kunnen bouwen. In oudere huizen of lofts is deze vaak voldoende aanwezig. Voor een verdiepingsvloer moet deze rond de vijf meter of hoger zijn. Dit heeft te maken met de regelgeving. Daarnaast is er soms ruimte nodig om onder de mezzanine door te kunnen lopen. De hoogte van een verdiepingsvloer is ongeveer 35 centimeter, zodat er bij een ruimte van vijf meter hoog, nog ruim twee meter (Bouwbesluit) overblijft. De vereiste afmetingen hangen af van het soort mezzanine. Voor een bed gelden weer andere afmetingen. Hierboven is een voorbeeld te zien van een mezzanine als slaapruimte. Voordeel van zo'n hoog bed is dat alle ruimte beneden beschikbaar blijft en de ruimte dus optimaal gebruikt kan worden. Ook hier geldt: minder is meer. De mezzanine creëert rust en balans in de ruimte doordat niet alle meubels boven op elkaar staan. De mezzanine is ook een zeer handige oplossing in kinderkamers waardoor er voldoende speel- en opbergruimte over blijft voor de kinderen.

Soorten materialen voor mezzanines (ijzer, beton, hout)

De mezzanine vormt meestal een extra verdiepingsvloer en dient dus gemaakt te worden van stevige materialen die zorgen voor voldoende draagkracht. Meestal is dit hout, staal metaal, beton of glas en soms worden er ook frames gemaakt van hout of metaal. Het materiaal bepaalt uiteraard in grote mate de uitstraling die de mezzanine aan de ruimte geeft. In een industriële inrichting is een mezzanine van staal en hout of beton een mooie toevoeging. In een rustieke inrichting kan gekozen worden voor grote rustieke mahonie houten balken en houtwerk. In het moderne interieur kan gekozen worden voor materialen als staal, metalen frames of glas. Ook een strak wit gelakte houten mezzanine komt hier mooi tot zijn recht. Denk dus van te voren na over de gewenste stijl die past bij jouw smaak en inrichting.

Wat toe te voegen: reling of trap en vergeet ook de schakelaars en stopcontacten niet

Zorg er bij het ontwerp van de mezzanine voor dat deze op eenvoudige en veilige wijze kan worden bereikt. Wanneer je de ruimte of kleine kinderen hebt, kun je kiezen voor een grotere trap met een bijzonder design of van glas. In kleinere ruimtes is een spiraalvorm of rechte trap beter omdat deze weinig ruimte inneemt. Denk ook aan goede verlichting en ventilatie op de mezzanine. En als laatste is natuurlijk ook belangrijk om stroom en verlichting door te trekken naar de mezzanine inclusief schakelaars en stopcontacten. Het is handig zijn om zowel op als onder de mezzanine lichtschakelaars te plaatsen waarmee de verlichting op beide plaatsen kan worden bediend.

Soorten ruimtes die je kunt creëren (woonruimte, studeerkamer, slaapruimte)

Penthouse TEMW Utrecht Moderne woonkamers van 2architecten Modern
2architecten

Penthouse TEMW Utrecht

2architecten

De mezzanine wint aan populariteit in de meeste interieur designs. En dat is niet zonder reden. De mezzanine biedt een enorm scala aan mogelijkheden. Niet alleen voor extra woonruimte of functionaliteit maar ook voor een extra ruimtelijk effect, meer openheid in de structuur van de woning of om een grote hoeveelheid extra daglicht te creëren. In dit laatste geval wordt de eerste verdieping vaak deels opengebroken en wordt de mezzanine ingezet als hal met trap en een extra raampartij. In de woonkamer zien we de mezzanine vaak gesitueerd boven de zithoek met een bibliotheek of extra zithoek met open haard annex werkplek. In de slaapkamer wordt de mezzanine ingezet als slaapplek zodat beneden extra ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld spelende kinderen, garderobekast of werkplek. Voordeel van de mezzanine als slaapplek is dat deze niet zoveel ruimte vraagt in de hoogte. In sommige designs wordt de mezzanine met ladder in een verscholen hoek van het huis gebruikt als extra logeerplek voor gasten. Voor de creatieve geest zijn de mogelijkheden oneindig.

Alternatieven voor de mezzanine

Heb je geen ruimte voor een mezzanine? Dan zijn er ook nog andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de hoogslaper of semi hoogslaper als bed. Ook kun je onder het plafond tegen de muur een aantal kasten bouwen met een ladder die je als opslagruimte gebruikt. Zo gebruik je de hoogte op een nuttige manier. Stuc of verf deze kasten in dezelfde kleur als de muur en ze zien ze eruit als een nis in het plafond. In de slaapkamer zien we als variant op de mezzanine ook het verhoogde bed met bergruimte eronder. Buitengewoon praktisch wanneer je weinig ruimte hebt. Wil je graag een mezzanine bouwen van natuurlijke materialen? Lees dan ook dit artikel met een overzicht van alle beschikbare natuurlijke bouwmaterialen.

Hoe ziet jouw ideale mezzanine eruit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!