Haal de lente in huis en plant deze buitenplanten binnen! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Haal de lente in huis en plant deze buitenplanten binnen!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Begeleiden verbouwing,  interieur-voorstel en levering van de meubels: modern  door Mood Interieur, Modern
Loading admin actions …

De eerste stralen van de voorjaarszon breken door en de lichtgroene knoppen zitten in de bomen. Tijd dus om de tuin in te gaan! In de meeste tuinen vinden we een overvloed aan planten – van bloeiende tot groenblijvende, heesters en bodembedekkers. Vaak worden het grote pollen die je zo nu en dan moet uitdunnen. Je hoeft de restanten van deze planten echter niet weg te gooien. Want heb je er wel eens aan gedacht om met deze planten je woonkamer op te fleuren? Plaats wat overgebleven lavendel in twee hoge grijze potten en voeg een uniek accent toe aan je woonkamer! Niet alle buitenplanten zijn hiervoor geschikt maar er zijn zeker een aantal bekende soorten die het prima naar hun zin hebben binnenshuis. We geven een overzicht van deze planten en leggen uit hoe je ze naar binnen brengt en verzorgt. Ook presenteren we een aantal creatieve ideeen om deze planten tot een echte blikvanger te maken in je woonkamer.

Deel de ruimte anders in

Voordat je de planten laat acclimatiseren in de woonkamer is het allereerst van belang om de juiste locatie te bepalen. Daarbij moet je nagaan wat de plant van jouw keuze aan licht, warmte en zonlicht nodig heeft. En niet alleen dat. Het is ook belangrijk om onderzoeken hoe je ze op een creatieve manier plaatst zodat het een mooi accent toevoegt aan de unieke stijl van jouw woonkamer. Kies je voor een hoge smalle antraciet bak met lavendel voor achter de bank. Of plaats je een grote rozenboom in een terracotta pot tussen beide bankstellen? Een paar mooie ovalen hoge potten voor de tuindeuren met de felgekleurde blauwpaarse irissen voegen ook een prachtig kleuraccent toe.

Stel de temperatuur niet te hoog in

Begeleiden verbouwing,  interieur-voorstel en levering van de meubels: modern  door Mood Interieur, Modern
Mood Interieur

Begeleiden verbouwing, interieur-voorstel en levering van de meubels

Mood Interieur

Ook al stonden deze planten hiervoor buiten vaak in de zon. Toch kunnen ze niet goed tegen te hoge temperaturen binnen. Buiten is het immers altijd kouder dan binnen. Bovendien wordt de ruimte binnen verwarmd met centrale verwarming. Een totaal andere vorm van warmte. Wil je planten van binnen naar buiten plaatsen of andersom dan moeten de planten eerst acclimatiseren – oftewel langzaamaan wennen aan hun nieuwe omgevingstemperatuur. Een buitenplant plaats je eerst dicht tegen de gevel van je huis op een beschutte plek. Vervolgens haal je hem bij voorkeur in het voorjaar naar binnen en plaats je hem daar op een wat koelere lichte plek. Zo is de overgang qua temperatuur gefaseerd en heeft de plant de meeste kans op een succesvolle overplaatsing.

Lavendel

Lavendel is prachtig gekleurde en een aangenaam geurende plant die in geen enkele tuin misstaat. Het roept een beeld op van een zonovergoten vakantie in de Provence.Het is niet alleen een sierlijke plant maar ook een praktische plant: met de lavendelolie die je uit de plant kunt winnen kun. Lavendel kan is een voorbeeld van een kruid dat je ook in huis kunt plaatsen want deze plant kan goed tegen de droge lucht in huis. Ook de temperatuur boven de 20 graden is voor lavendel geen probleem. We moeten we wel de kanttekening bij plaatsen dat lavendel veel wordt doorgekweekt en de meeste soorten hybride zijn en niet meer zo sterk als vroeger. Bij het naar binnen halen van planten is er sowieso altijd een risico dat de plant het toch niet redt. Wanneer je resten uit de tuin gebruikt en er dus geen enorme bedragen in investeert dan is het het proberen waard.

De tulp

Flora's Hof in Utrecht Klassieke tuinen van groenpartners Klassiek
groenpartners

Flora's Hof in Utrecht

groenpartners

De tulp – de voorjaarsplant bij uitstek met zijn prachtige vrolijke kleuren. Ze zijn er in vele kleuren, van lichtroze, lila, donkerpaars tot rood, geel en oranje. We kennen de bekende bossen tulpen natuurlijk als snijbloem in het voorjaar. Maar de tulp kan ook als plant in de woonkamer een prachtig kleurenpalet toevoegen. Plaats tulpenbollen in alle kleuren in een lage grote vierkanten stenen bak met violen of kleine varens eronder. Zo combineer je frisgroen en veelkleurigheid op een smaakvolle manier. Of plaats in twee lange smalle cilindervazen een lichtroze tulpenbol met wat aarde, water en mos onderin voor op tafel. Nu is het alleen nog wachten tot de bollen uitkomen en gaan bloeien. Daar haal je de lente zeker mee in huis!

De roos

De potroos vind je in verschillende varianten, op stam, als grotere struik met grotere bloemen maar ook als kleine plant met miniroosjes. Hij is geschikt voor zowel binnen als buiten. deze roos is het hele jaar door te koop en staat voor liefde, passie, eenheid en vriendschap. Hij houdt van volop licht en staat liever niet bij de verwarming. Zorg dat de kluit altijd vochtig is en verwijder dode bloemen en dood blad. Plaats in de winter twee grote struiken met lichtroze rozen in een hoge witten vierkante pot. Zodra de lente doorbreekt kun je deze op je terras buiten in de zon plaatsen en fleuren ze de tuin op. Het is een winterharde plant die het jaar erna weer opnieuw bloeit.

De iris

patiotuin Industriële tuinen van Buro Floris Industrieel
Buro Floris

patiotuin

Buro Floris

Lange ranke met prachtige felpaarse met gele bloemen in unieke vorm. De Iris is een prachtige bloem die niet  zal misstaan in de woonkamer. Evenals de tulp groeit hij uit een bol die je in wat aarde plaatst die je vochtig houdt. Plaats er een paar in een grote glazen cilindervaas met wat aarde en gedroogd mos onderin en plaats er los en lukraak wat kronkeltakken doorheen. Wil je meer lezen over hoe je highlights in de tuin kunt toevoegen met bloemen en planten? Dan vind je in dit artikel meer informatie.

Hoe heb jij jouw woonkamer opgefleurd met de planten uit de achtertuin?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!