Keuken van Steigerhout:  Keuken door RestyleXL

Steigerhout behandelen: hoe doe je dat?

Johan van Dijk Johan van Dijk

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Steigerhout is een materiaal dat op vele plekken in en rond het huis wordt gebruikt. Het is een materiaal dat het in de tuin natuurlijk fantastisch doet, maar ook binnenshuis zijn er ontzettend veel toepassingen te bedenken. Inspiratie kun je bij homify sowieso meer dan voldoende vinden. Maar wat nou als het aan gaat komen op steigerhout behandelen? Juist steigerhout behandelen kan er namelijk voor zorgen dat dit materiaal dat toch al heel erg duurzaam is, nog duurzamer wordt. De tussenkomst van een professional is zeer zeker niet nodig als je hier een leuk doe-het-zelf-klusje van gaat maken. We geven je graag de nodige instructies!

Wat is steigerhout?

Badkamermeubel steigerhout :  Badkamer door RestyleXL
RestyleXL

Badkamermeubel steigerhout

RestyleXL

Eigenlijk heeft een product als steigerhout geen introductie meer nodig. De planken die van oorsprong als steigerplanken worden gebruikt hebben vooral de laatste tien jaar een ontzettend grote opmars gemaakt in zowel de interieurs als exterieurs van huizen. Vaak worden vuren planken gebruikt. En waar dunner vurenhout sneller kan gaan rotten, heb je daar met steigerhouten planken over het algemeen geen last van omdat ze over het algemeen in een dikte van minimaal 3 centimeter worden uitgevoerd. 

Aangezien het hout heel snel weer droogt, wordt het vaak in tuinen en op terrassen toegepast en  kan het in principe zonder een beits of een verflaag. Maar om verkleuring (of de invloed van vochtplekken) te verminderen is het wel aan te bevelen een beits te gebruiken. Steigerhout behandelen heeft dus zeer zeker zin: wij laten je zien hoe je dat kunt doen!

In de tuin

Steigerhouten tafels:  Tuin door Trendy met Hout
Trendy met Hout

Steigerhouten tafels

Trendy met Hout

In heel veel gevallen zul je steigerhout behandelen dat in de tuin wordt gebruikt. Kies dan voor een ademende beits en gebruik een stevige kwast om deze aan te brengen. Beits is in allerlei kleuren te verkrijgen. Grondig schuren is over het algemeen niet nodig, maar zorg wel dat je steigerhout behandelen altijd doet als het meubelstuk stofvrij en droog is. Dat zijn erg belangrijke voorwaarden! Om de levensduur nog meer te bevorderen is het zeker aan te bevelen om tijdens de winter het meubilair droog op te slaan. 

Als dat niet mogelijk is dan kan het op zich ook prima, maar zorg dan wel dat je latjes onder het meubelstuk plaatst zodat optrekkend vocht geen kans krijgt. Plaats je steigerhout echter nooit onder een afdekzeil: het gaat dan waarschijnlijk alleen maar broeien en dan is het snel gedaan met het steigerhout.

Binnenshuis

Keuken van Steigerhout:  Keuken door RestyleXL
RestyleXL

Keuken van Steigerhout

RestyleXL

Binnenshuis je steigerhout behandelen? Dat is vooral aan te bevelen als je bijvoorbeeld een tafel van steigerhout hebt of als het in je keuken is verwerkt. Als je op een onbehandelde ondergrond water of een andere vloeistof morst, dan zal het heus wel weer drogen, maar de kans op lelijke vlekken en kringen is groot. Kies hier dus ook voor een beits die goed bij jouw smaak en stijl past. Een transparante beits kan in de meeste gevallen het beste gebruikt worden.

In de badkamer

Werkbank als badmeubel:  Badkamer door Taps&Baths
Taps&Baths

Werkbank als badmeubel

Taps&Baths

Het mooie robuuste steigerhout behandelen is ook zeer zeker een must in de badkamer. Over het algemeen is dit de meest vochtige ruimte in je huis en is het natuurlijk laten drogen van steigerhout vaak niet zo eenvoudig. Het hout moet daarom altijd behandeld worden. En als je goed op de foto kijkt, dan zie je dat het blad waarin de prachtige dubbele wastafel is verwerkt, in hout van een behoorlijke dikte is uitgevoerd. 

Dat is zeer zeker aan te bevelen voor de duurzaamheid! Denk ook eventueel ook na over het gebruik van oude spoorbielzen voor dergelijke toepassingen. Deze zijn ontzettend duurzaam en geven ook nog eens een heel erg stoer rustiek effect!

White wash

 Muren door Woodpecker Flooring
Woodpecker Flooring

Oxwich Whitewash Strand Bamboo

Woodpecker Flooring

White wash verf kan ook gebruikt worden bij steigerhout behandelen. Wel is het zo dat je dan ook het beste voor een ademende verf kunt kiezen, al is dat bij meubelstukken als stoelen misschien niet zo noodzakelijk. Als je twijfels hebt dan kun je ook altijd bij de bouwmarkt of bij een verfspecialist even gaan informeren. Vaak kunnen ze je daar van perfect advies voorzien.

Stoelen

rechtsvoor:  Tuin door m van dijk
m van dijk

rechtsvoor

m van dijk

We hadden het al net even over steigerhout behandelen als het op stoelen aan gaat komen. Maar je kunt natuurlijk ook nog een stapje verder gaan in het hele doe-het-zelf-proces! Wat dacht je er van om zelf een stoel of een ander meubelstuk te gaan maken? Ook weer iets wat ontzettend leuk is om te doen en je ongetwijfeld heel veel plezier en genoegdoening gaat geven.

Meer ideeën

Massief hout - Eik:  Keuken door RENO GROUP
RENO GROUP

Massief hout – Eik

RENO GROUP

Zelf een keuken in elkaar timmeren is misschien een beetje veel van het goede en als jij jezelf niet zo als klussen vertrouwd dan kun je het wellicht het beste bij steigerhout behandelen laten. Maar als je wel andere leuke ideeën hebt, dan kunnen we je uiteraard aanraden om daar mee aan de slag te gaan. Laat je creativiteit maar goed de vrije loop en kijk eventueel ook hier even voor wat extra inspiratie.

Heb jij ervaring met steigerhout behandelen? We zijn benieuwd!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!