Alles wat je moet weten over ledverlichting!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Alles wat je moet weten over ledverlichting!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Dubbele inloopdouche - Groningen:  Badkamer door Studio Doccia,
Loading admin actions …

Ledverlichting wordt steeds populairder, zowel in als rondom het huis. En als je je verdiept in ledverlichting is dit ook niet gek, ledverlichting is duurzaam en daarmee goed voor het milieu en bovendien ook nog eens goed voor je portemonnee! Tegenwoordig is ledverlichting echt niet meer kil en zijn de lampen zelfs verkrijgbaar in mooie en opvallende designs. We kunnen ons voorstellen dat je eerst graag wat meer wilt weten over deze, in verhouding, dure lampen. Bij dit Ideabook ben je dan ook helemaal aan het goede adres! 

In dit Ideabook hebben we de feiten en weetjes over ledverlichting voor je op een rij gezet. Wie weet investeer jij na het lezen van dit artikel ook wel in een paar mooie ledlampen! Mocht je trouwens meer professioneel advies willen voordat je besluit om ledverlichting aan te schaffen, neem dan contact op met één van onze professionals! Zij kunnen je vast en zeker helpen met al je vragen. 

Kijk nu eerst met ons mee en laat je inspireren!  

ledverlichting is goed voor de portemonnee

Dubbele inloopdouche - Groningen:  Badkamer door Studio Doccia,
Studio Doccia

Dubbele inloopdouche – Groningen

Studio Doccia

Ledlampen maken een enorme opmars in onze inrichtingen. We noemden het al even kort in de inleiding: ze zijn zuinig, milieuvriendelijker en daarmee goed voor je portemonnee. Voorheen ging men toch liever voor de bekende verlichting, omdat ledverlichting ietwat kil en koel was. Dit is nu absoluut niet meer het geval en dat is te merken! 

Leuk weetje: in vergelijking met gloei- en halogeen lampen besparen ledlampen al snel zo'n 80 tot 90% energie. Je kunt je vast en zeker voorstellen dat de terugverdientijd van een ledlamp dan ook extreem kort is en daarnaast gaan ledlampen ook nog eens langer mee. Hierdoor zou je ze dus minder vaak hoeven vervangen, waardoor je ook weer geld bespaard. Over dit laatste lees je verderop in dit Ideabook meer. 

De lichtkwaliteit van ledverlichting

 Studeerkamer/kantoor door C. Smith & Co,
C. Smith & Co

LED Filament Bulbs

C. Smith & Co

Hoe zit het dan met de lichtkwaliteit van ledverlichting? Een voordeel ten opzichte van spaarlampen en TL verlichting is dat een ledlamp direct vol licht geeft. Een spaarlamp heeft bijvoorbeeld eerst een opwarmtijd nodig voordat hij vol licht geeft. Met name in kamers waar je graag meteen goede verlichting wilt hebben kan dit dan vervelend zijn, denk bijvoorbeeld aan de gang of het toilet. 

Een ander, even belangrijk, voordeel van ledlampen is dat ze veel minder heet worden dan halogeen- of gloeilampen. De zuinigheid van ledverlichting is deels ook te danken aan het feit dat ze minder energie omzetten in warmte. Waarom dit belangrijk kan zijn? Dit zorgt er ook meteen voor dat een ledlamp vele malen minder brandgevaarlijk is! Je zult je dan waarschijnlijk ook een stuk veiliger voelen wanneer je led-spotjes in het plafond plaatst in vergelijking met die kokend hete halogeenlampjes! 

Levensduur van ledverlichting

Sterrenhemel Verlichting Plafond LED glasvezel Star Ceiling fiber optic badkamer Sauna ledstrips verlichting plafond luxe mooie design spa wellness resort:  Badkamer door MyCosmos,
MyCosmos

Sterrenhemel Verlichting Plafond LED glasvezel Star Ceiling fiber optic badkamer Sauna ledstrips verlichting plafond luxe mooie design spa wellness resort

MyCosmos

Zoals inmiddels bekend is kennen ledlampen een langere levensduur dan gloei- of halogeenlampen. Eerder in dit artikel las je al dat ze enorm energiezuinig zijn, maar wat scheelt het nu uiteindelijk? 

Volgens bronnen gaat de gemiddelde gloeilamp zo'n 1.000 uur mee, een halogeenlamp ongeveer 3.000 uur en een spaarlamp circa 5.000 tot 10.000 uur, dit geldt ook voor TL verlichting. De gemiddelde levensduur van een ledlamp wordt volgens fabrikanten ingezet op 35.000 uur, langer kan en korter is natuurlijk ook mogelijk. Dit zijn heel wat branduren! Houd er wel rekening mee dat ook op deze lampen maar zo'n 2 jaar garantie wordt gegeven door de fabrikant. Uiteindelijk is een ledlamp dus duurder bij de aanschaf, maar 'verdien' je dit geld al snel terug. 

Design: verschillende kleuren ledverlichting

 Keuken door Cyber dog,
Cyber dog

Cyber dog chandelier

Cyber dog

Waar ledverlichting voorheen vooral als koel en kil werd ervaren, is dit tegenwoordig niet meer het geval. Dit type verlichting is namelijk verkrijgbaar in verschillende warmtetinten, maar er is zelfs ook keuzemogelijkheid wanneer het aankomt op opvallende kleuren! Ledlampen zijn inmiddels verkrijgbaar in warmwit en extra warmwit, wat in principe geen voordeel is ten opzichte van gloeilampen, maar wel een extra reden om over te gaan op ledverlichting. 

Ook wat betreft kleuren kun je tegenwoordig alle kanten op! Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om verschillende ruimtes in je huis een andere kleur of temperatuur te geven. In de woon- of slaapkamer kun je gaan voor een warme tint, en in de keuken of badkamer juist weer voor een koelere variant. Houd je van opvallen? Ga dan eens voor ledverlichting in opvallende kleuren. De mogelijkheden zijn eindeloos! Alle kleuren en vormen zijn inmiddels redelijk makkelijk verkrijgbaar. 

Ben je benieuwd hoe je ledverlichting in opvallende kleuren toe kunt passen in je keuken? Neem dan zeker ook nog even een kijkje in dit Ideabook dat we onlangs publiceerden. 

Lichtsterkte

Dakterras sterrenhemel plafond verlichting met glasvezel LED:  Balkon, veranda & terras door MyCosmos,
MyCosmos

Dakterras sterrenhemel plafond verlichting met glasvezel LED

MyCosmos

Bij het bepalen van de energie-efficiëntie wordt er vaak alleen gekeken naar de verhouding lumen per watt. In praktijk is het eigenlijk minstens zo belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid licht op een bepaalde plaats, want dat is natuurlijk van belang voor het verlichtingsplan bij jouw thuis. De lichtverdeling wordt bepaald door de stralingshoek, dit is de grootte van de hoek waarmee het licht uit een ledlamp wordt gestraald. Hoe kleiner de stralingshoek, hoe groter de lichtsterkte. Dit komt doordat de hoeveelheid licht niet veranderd. Het is dus ook belangrijk om van tevoren te bepalen welk doel bepaalde lampen gaan vervullen binnen jouw interieur. 

Spreekt deze foto je aan en wil je even verder kijken op het gebied van buitenverlichting? Scroll dan ook nog even langs deze foto's van buitenruimtes! Je kunt gebruik maken van het filter op de site om snel en gemakkelijk uit te komen bij voorbeelden die goed passen bij je persoonlijke smaak!

Overall quality

Every Light Series:  Woonkamer door Arnout Meijer Studio,
Arnout Meijer Studio

Every Light Series

Arnout Meijer Studio

Andere voordelen die misschien van belang kunnen zijn? Ledlampen hebben geen UV en infrarood in het spectrum waardoor ze, op lange termijn, bijvoorbeeld niet zorgen voor verkleuringen van stoffen en materialen. Daarnaast flikkeren ledlampen, in vergelijking met TL lampen en spaarlampen, niet. Je kunt je vast en zeker voorstellen dat ze hierdoor rustiger voor je ogen zijn. Met name in ruimtes waarin gewerkt wordt kan dit een groot voordeel zijn. 

Zijn er ook nadelen? Zeker. Ledlampen zijn tegenwoordig nog duurder dan andere lampen en ze doen het ook minder goed op een dimmer. Sommige lampen wel, maar de meeste ledlampen beginnen dan te flikkeren. Al met al heel wat overwegingen om over na te denken! 

Hoe denk jij na het lezen van dit Ideabook over ledverlichting?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!