Een lekkage van je dak repareren: iets om zelf te doen?

Johan van Dijk Johan van Dijk
Dakterras Amsterdam met dakopbouw, ScottishCrown Dakterrassen ScottishCrown Dakterrassen Moderne balkons, veranda's en terrassen
Loading admin actions …

Wij hopen natuurlijk voor je dat je in een huis woont dat helemaal tip top in orde is. Maar als huiseigenaar komen er nou soms eenmaal zaken op je pad waar je liever niet mee te maken hebt. In het geval van een mankement aan je huis is het dan de vraag: ga je zelf repareren of schakel je een professional in? In het geval van lekkage dak repareren is het zo dat je hier in de wat minder gecompliceerde gevallen ook zeer zeker zelf wat aan kunt gaan doen. Wij geven je de handigste tips mee en laten ook gelijk weten wat je er aan kunt doen om te voorkomen dat lekkage dak repareren überhaupt nodig is.

Het dak van je huis

Wat voor dak heeft jouw huis? In eerste instantie is er natuurlijk het onderscheid tussen een plat dak en een puntdak of schuin dak. En mocht je nou een appartement bewonen dan heb je misschien het geluk dat je zelf helemaal niets met het dak te maken hebt. Maar laten we er nu voor het gemak even vanuit gaan dat jij een woning met een fraai puntdak hebt en dat je na een regenachtige dag in een keer zo’n lelijke lekkageplek ziet. Wat doe je dan? Uiteraard is het eerst tijd voor een kleine inspectie: waar is de lekkage en wat kun je er aan doen om het in ieder geval eerst provisorisch te verhelpen?

Dakpannen

Bij het repareren van een daklekkage in Nederland de kans groot dat er iets met de dakpannen aan de hand is. Zeker in het najaar komt het regelmatig voor dat een dakpan door harde wind of storm wat verschuift en dat het regenwater dan een weg jouw woning in weet te vinden. In de storm zelf kun je daar niets aan veranderen, maar als de storm eenmaal is gaan liggen kun je met een ladder even gaan kijken wat er precies aan de hand is. De lekkage dak repareren is vaak slechts een kwestie van een dakpan even verschuiven. Doe dit overigens alleen als jij jezelf een beetje op hoogtes vertrouwd! Anders is het altijd aan te raden om iemand in te schakelen die jou een handje helpt.

Dakkappelen

Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat het repareren van een lekkage van het dak noodzakelijk is in de buurt van een dakkapel. De (lood)strips die vaak voor de afwerking van een dakkapel worden gebruikt kunnen wel eens verbuigen en als gevolg daarvan kun jij lekkage krijgen. Check dus altijd even of de strips rond jouw dakkapel nog goed bevestigd zijn.

Een rieten dak

In het geval van een een lekkage aan een rieten dak moet er vaak een specialist aan te pas moet komen. Wel is het over het algemeen zo dat de kwaliteit van jouw rieten dak dan al enigszins op z’n retour is als je last van lekkage hebt. Maar net als bij een dakkapel kan het hier ook zijn dat ergens een afwerkstrip niet meer goed is bevestigd. In zo’n geval kun je het vaak zelf in een handomdraai oplossen!

De dakgoten

Detail dak-gevel ABC-Idee Moderne huizen Lucht,Raam,Rechthoek,Hout,Schaduw,Gebouw,Armatuur,Tinten en tinten,Facade,opruimen

Voorkomen is beter dan genezen: zoals je vast wel weet geldt dat motto ook zeer zeker bij jouw huis. En in het geval van het repareren van een daklekkage kun jij eventuele lekkage ook voor een groot deel voorkomen door de dakgoten en de afvoeren goed te onderhouden. Zorg dat er geen troep in de dakgoot maanden (of jaren!) blijft liggen. Juist verstoppingen in de dakgoot kunnen namelijk ook voor zeer onaangename lekkages gaan zorgen. Uiteraard geldt hier ook weer: zorg er voor dat je altijd veilig werkt. Zet je ladder dus op een stevige (rechte!) ondergrond en onder de juiste hoek. Houd bovendien je altijd met één hand aan de ladder vast.

Een groen dak?

Wil je liever een dak dat zichzelf al van water voorziet en daarmee de kans op het repareren van een daklekkage verkleint? Een groen dak kan dan een erg goed idee zijn! Bovendien draagt dit ook zeer zeker bij aan een beter milieu! En op het gebied van isolatie is het ook nog eens een heel erg goede manier om je dak met groen te laten begroeien. Daarnaast ziet het er ook gewoon erg mooi uit natuurlijk (what’s in a name!).

Een plat dak

Lekkage van een plat dak repareren? Dat is over het algemeen vrij eenvoudig als je de juiste materialen hebt! Maar je kunt er natuurlijk ook gelijk voor kiezen om het dan wat grootser aan te gaan pakken door er gelijk een dakterras van te gaan maken. Uiteraard is het dan wel zo dat je dak daar ook stevig genoeg voor moet zijn. Als je wat dat betreft even wat meer inspiratie op wilt gaan doen, dan kunnen we je zeker aanbevelen om ook dit artikel even lekker op je gemak te gaan bekijken.

Heb jij ervaring met het repareren van je dak? We horen het graag! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine