Achterzijde avond:  Huizen door Broos de Bruijn architecten

Alles wat je altijd al wilde weten over je dak isoleren

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Sinds de introductie van het energielabel wordt het goed isoleren van je huis steeds belangrijker. Een goede notering heeft namelijk een positieve invloed op de verkoopprijs en waarde van je huis. Bovendien moeten we in de toekomst ook autonoom worden in onze energievoorzieniing van de regering. 

Tijd dus om onze huizen goed te isoleren en op zoek te gaan naar alternatieve energievormen. Je dak is daarbij een cruciaal punt. Het heeft een enorm oppervlak en wanneer je dit goed isoleert, kan dit de temperatuur in huis flink beïnvloeden. Dat kan echt een paar graden schelen. Vandaag vertellen we je alles over je dak isoleren, de kosten en voor- en nadelen…

Waarom isolatie en wat kost het?

Een belangrijke factor om warmteverlies tegen te gaan in je huis is de goede isolatie van je dak. Reden te meer dus om hierin te investeren. Bovendien verbetert hierdoor ook zoals al gezegd het energielabel van je huis wat ook weer van invloed is op de waarde van je huis. Wanneer je je dak gaat vervangen is het dus zeker aan te bevelen om ook direct de isolatie te optimaliseren volgens de huidige normen. 

De kosten van dit isolatieproject zijn afhankelijk van het soort dak en de totale oppervlakte. De kosten lopen uiteen van 25 euro per  voor een zadeldak tot 115 euro voor de buitenzijde van een plat dak. Overweeg ook om daarbij ook direct je zoldervloer te laten isoleren. Naast het dak heeft ook dit belangrijke invloed op het vasthouden van de warmte in huis.

De voordelen van dakisolatie

Gele Lis:  Huizen door Architect2GO

In veel oudere woningen laat de isolatie te wensen over. Bij een schuin dak kan er dan veel warmte verloren gaan. Bovendien warmt je huis in de zomer flink op en is het in de winter koud op je zolder. Dat kost je vele honderden euro's aan stookkosten extra wat met de stijgende energieprijzen ook niet echt een goed idee is. Bovendien is het slecht voor het milieu. Met een betere isolatie bespaar je al snel 30% (!) op je energienota. En het heeft nog meer voordelen:

* Het leefklimaat in je huis wordt veel beter: je huis is droger en altijd op de juiste comfortabele temperatuur 

* Je woning wordt meer waard door een beter energielabel 

* Er zijn minder vochtproblemen in de vorm van minder condensvorming en minder vocht is natuurlijk beter voor je gezondheid en gaat ook schimmelvorming tegen 

* Een lagere energienota (wel 30% lager dan nu) 

* Minder energie = minder CO2 en dus beter voor het milieu 

* In de toekomst moeten we zelf onze eigen energievoorziening regelen dus je kunt maar beter op tijd starten.

Welke materialen kun je gebruiken?

Moderne landelijke woning te Nijverdal:  Huizen door STUDIO = architectuur
STUDIO = architectuur

Moderne landelijke woning te Nijverdal

STUDIO = architectuur

Er is een zeer ruimte keuze aan isolatiematerialen. Heb je wat minder budget dan zijn de isolatiedekens van minerale wol een goede keuze. Dit materiaal heeft een goede isolatiewaarde en de kosten per vierkante meter zijn laag. Ook is dit materiaal milieuvriendelijk omdat er voor de productie relatief weinig energie wordt gebruikt en het ook nog eens uit gerecycled glas bestaat. Het meest gebruikt zijn de zogenaamde isolatieplaten. Deze kun je zo plaatsen tegen je dak. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld folie-isolatie.

Schuin dak isoleren

Een schuin dak isoleren is een vrij simpele klus die de gemiddelde doe-het-zelver ook zelf kan uitvoeren. Doe je dit aan de binnenkant van je dak dan kost dit je natuurlijk wel iets aan ruimte. Vind je dit een bezwaar dan kun je de isolatie ook direct onder het dak plaatsen. 

De eerste stap is het plaatsen van een  houten of metalen raamwerk waartussen je het isolatiemateriaal straks plaatst. Voor de afwerking zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige isolatiematerialen hebben zelf al een gladde afwerklaag en kun je dus zo plaatsen. Soms moet je het dak zelf afwerken met houten of kunststof panelen.

Vergeet niet om ook een dampscherm te plaatsen aan de warme zijde. Deze vangt het vocht op dat verdampt onder je dak en beschermt zo ook je isolatiemateriaal. In sommige isolatiematerialen is alles al verwerkt, dus isolatie, afwerklaag en dampremmende laag waardoor je geen dampscherm hoeft te plaatsen.

Schuin dak isoleren binnenzijde

Woonvilla Blaricum:  Huizen door Kabaz
Kabaz

Woonvilla Blaricum

Kabaz

Om je dak te isoleren aan de binnenzijde volg je de volgende stappen:

* Begin met het controleren van de buitenzijde van de dakplaten. Aan de buitenkant van de dakplaten mag geen isolatiemateriaal of damp dichte laag zitten. 

* Dicht vervolgens alle gaten en kieren af met dunne platen of muurvuller.

* Kies daarna het meest geschikte isolatiemateriaal. Meestal steen- of glaswol of isolatieplaten met spijkerflensdekens met een dampremmende laag. De papierflappen worden vastgeniet op het plafond of op de balken.

* Daarna wordt het isolatiemateriaal op maat gesneden en bevestigd (snijdt het ruim af zodat het klemt tussen de balken of spanten. Dat geldt ook voor de spijkerflensdekens.

* Breng op de isolatielaag een dampremmende laag aan of plaats een dampscherm

* Als laatste werk je de isolatie af met gipsplaten of houten platen.

Schuin dak isoleren tussen balken

Duurzame houten villa Amsterdam-Noord:  Huizen door Puurbouwen
Puurbouwen

Duurzame houten villa Amsterdam-Noord

Puurbouwen

Heb je een balkenplafond onder je schuine dak? Dan is het een ideale oplossing om je isolatie tussen deze balken aan te brengen. Zo ben je verzekerd van een dikke laag isolatie en hoef je deze balken ook niet meer te schilderen.

Snijd het isolatiemateriaal vervolgens ruim af, zodat het knelt tussen de balken en spanten. Voorkom ook dat er vocht naar binnen kan dringen door een dampremmende laag aan te brengen in de vorm van een folie. Dit hoeft uiteraard niet als het isolatiemateriaal zelf al voorzien is van een dampremmende laag. Werk daarna alles af met bijvoorbeeld gipsplaat of schroten.

Plat dak isoleren

De dakisolatie voor een plat dak is totaal anders dan voor een schuin dak en ook het kostenplaatje is anders. Bij een plat dak kun je de dakisolatie vanaf de binnenkant plaatsen. In dit geval worden er tussen de plafondbalken isolatiedekens van 10 cm dik geplaatst en bevestigd zodat het bestaande dak in tact blijft.

Je kunt ook een extra isolatielaag aanbrengen bovenop het bestaande dak. In dit geval worden er op het huidige dak nieuwe isolatieplaten aangebracht en wordt er over de bestaande platen een nieuwe laag bitumen geplaatst. Bij het van buitenaf isoleren word er een dampscherm ( folie ) gebruikt om zo eventuele lekkages te voorkomen. 

Is jouw dak al goed geïsoleerd?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!