Elektrische vloerverwarming in de badkamer: wat moet je allemaal weten?

Johan van Dijk Johan van Dijk
complete badkamer Heerhugowaard, AGZ badkamers en sanitair AGZ badkamers en sanitair Moderne badkamers Tegels Wit
Loading admin actions …

Een aangename temperatuur in de badkamer is eigenlijk een noodzakelijke voorwaarde als jij van een verkwikkende douche of een heerlijk bad wilt genieten. Vloerverwarming is een manier om de badkamer op aangename wijze te verwarmen. Maar wist je dat het ook mogelijk is om elektrische vloerverwarming in de badkamer te plaatsen? Wij helpen je graag op weg door je te vertellen wat je er allemaal over moet weten! In dit ideabook gaan we op de praktische aspecten in. We geven je uiteraard ook wat leuke ideeën mee op het gebied van stijl en inspiratie. Ontdek hier de wereld van elektrische vloerverwarming!

Wat is elektrische vloerverwarming?

De meeste systemen waarbij gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming zijn aangesloten op de centrale verwarming van een huis. Veelal dus een systeem dat gasgestookt is. Juist in een tijd waarin Nederland minder afhankelijk probeert te worden van het gas kan elektrische vloerverwarming in de badkamer (of een andere ruimte) dan juist uitkomst bieden. Elektrische vloerverwarming kan per ruimte apart worden aangelegd en is als systeem vaak veel dunner en eenvoudiger aan te brengen dan eentje die aangesloten is op de centrale verwarming. Uiteraard is het zo dat er de nodige voor- en nadelen bij elektrische vloerverwarming in de badkamer zijn; daar komen we zo graag op terug!

De voordelen van elektrische vloerverwarming in de badkamer

Zoals hierboven al aangegeven is een groot voordeel van elektrische vloerverwarming in de badkamer dat het een systeem is dat niet op de rest van de centrale verwarming aangesloten hoeft te worden. Dat het dun is kwam ook al aan de orde. Een ander groot voordeel is de snelheid waarmee de vloer (en daarmee dus de badkamer!) verwarmd kan worden. Electrische vloerverwarming heeft een veel snellere tijd van warmteafgifte dan een gasgestookte vloerverwarming. Mocht het dus koud zijn, dan heb je in een mum van tijd een aangenaam verwarmde ruimte!

Zijn er ook nadelen?

Om de bekende uitspraak van Cruyff maar weer eens aan te halen: elk voordeel heeft z’n nadeel. Zijn er dan ook nadelen bij een elektrische vloerverwarming in de badkamer? Die zijn er ook. Een nadeel is namelijk dat de vloer minder lang warm blijft en dat er dus meer energie nodig is om de ruimte goed te verwarmen. Toch is het wel zo dat de elektrische vloerverwarmingen steeds energiezuiniger worden en dat je door middel van de juiste isolatie ervoor kunt zorgen dat de warmte goed vastgehouden wordt. Uiteraard is dat ook vooral afhankelijk van de grootte van je badkamer.

Lekker warm douchen

Hou je niet van een koude vloer tijdens het douchen? Kies er dan bij de renovatie van je badkamer voor om een aparte douchecabine of douchebak achterwege te laten. De elektrische vloerverwarming in de badkamer kan namelijk heel goed onder je douche worden aangebracht. Zo’n doorlopende vloer, zoals op de foto, geeft ook nog eens een heel erg mooi ruimtelijk effect. Ideaal dus voor de meer kleinere badkamers! Toch mag het systeem nooit in aanraking komt met water. We hoeven je vast niet uit te leggen wat voor ongelukken er kunnen gebeuren als elektrische vloerverwarming en water met elkaar in aanraking komen. Laat daarom altijd de elektrische vloerverwarming in je badkamer aanleggendoor een professional.

Wat zijn de kosten?

Elektrische vloerverwarming in de badkamer is erg leuk, maar wat kan het allemaal gaan kosten? Uiteraard is dat afhankelijk van het systeem dat je uit gaat kiezen, de grootte van de badkamer en de andere werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Ruwweg kun je zeggen dat het systeem zelf tussen de € 50,- en € 100,- per vierkante meter kost en dan komt daar ongeveer € 25,- per vierkante meter bij voor de isolatie en ondervloer. Als jij dus weet hoe groot je badkamer is, dan kun je vast een ruwe schatting van de kosten maken. Let wel dat daarbij de installatiekosten nog niet meegerekend zijn, die kunnen namelijk per professional sterk verschillen.

Laminaat en elektrische vloerverwarming zorgen voor de perfecte combinatie

Laminaat in de badkamer is ook zeer zeker een goed alternatief voor tegels en kan ook zeker in combinatie met elektrische vloerverwarming in de badkamer worden toegepast. Let uiteraard wel op dat je laminaat in huis haalt dat voor zowel de badkamer als elektrische vloerverwarming geschikt is.

Een extra tips: Nog meer ideeën

Voor inspiratie op het gebied van badkamers in het algemeen kun je bij de badkamer op de foto heel erg goed terecht. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je elektrische vloerverwarming in de badkamer aan te sluiten op zonnepanelen? Ook gelijk een prachtige manier om op je energierekening te besparen. Natuurlijk kun je ook een prachtig en donzig vloerkleed op de grond leggen en dankzij deze tips kun je het even proper houden als op de dag dat je het gekocht hebt. Veel plezier met het ontwerpen van je (elektrische) vloerverwarming in de badkamer.

Wil je nog meer tips over elektrisch vloerverwarming in de badkamer? Laat het ons weten via de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!