Je lederen meubels onderhouden doe je zo! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je lederen meubels onderhouden doe je zo!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Woonhuis Nijverdal Moderne woonkamers van Beltman Architecten Modern
Loading admin actions …

Lederen meubels kunnen een mooie aanvulling zijn op je interieur. Een lederen bank of stoel kan bijna in ieder interieur worden ingepast, mits ze samengaan met de stijl van de andere meubels die je in huis hebt. Lederen meubels zijn mooi en worden naar mate ze ouder worden alleen maar mooier. Toch twijfelen veel mensen om ze wel voor een lederen bank of stoel moeten kiezen. Van lederen meubels wordt vaak gedacht dat ze moeilijk te onderhouden zijn. Ook denken veel mensen dat leer bijzonder gevoelig is en daarom niet geschikt is voor een huishouden waar ook kleine kinderen of huisdieren leven. Gelukkig zijn al deze opvattingen ongegrond. Het verzorgen ven lederen meubels is in werkelijkheid niet moeilijker dan het verzorgen van je andere gestoffeerde meubilair.

In dit Ideabook geven we je daarom 7 tips om je lederen meubels te onderhouden. Zo blijven je meubels langer mooi en heb je er ook langer plezier van. We vertellen onder meer wat je moet doen als je per ongeluk wat op je lederen meubels morst, maar geven ook tips voor het minder zichtbaar maken van krasjes. Na het lezen van dit Ideabook houdt niets je meer tegen om toch voor die lederen bank of stoel te kiezen waar je oog een tijd geleden al op is gevallen.

Neem je lederen meubels regelmatig af met een schone, droge doek

Cliff Dwelling Eclectische woonkamers van Specht Architects Eclectisch
Specht Architects

Cliff Dwelling

Specht Architects

Als je met een droge doek aan het stoffen bent, neem dan ook meteen je lederen meubels af. Belangrijk is wel dat je hiervoor een schone, droge doek gebruikt. Begin dus met je lederen meubels en maak de doek niet nat. Je kunt je lederen bank of stoel gewoon van boven naar beneden afnemen, net zoals je met de andere spulletjes in huis zou doen. Een katoenen doek werkt over het algemeen het beste. Door het stof van je lederen meubels te verwijderen blijven ze langer mooi en houd je ze ook lekker schoon. Voor mensen met huisstofmijtallergie of astma zijn een lederen bank of stoel wat dat betreft zeer aan te raden. Probeer een stoffen bank of stoel maar eens af te nemen met een stofdoek. Dat levert weinig op. Terwijl je een lederen bank of stoel wel stofvrij kunt houden.

Stof en stofzuig tussen de naden van je lederen meubels

Net als bij een stoffen bank of stoel gaan er tussen de naden van lederen meubels ook stof en kruimels zitten. Om het stof en de kruimels te verwijderen kun je het beste gebruikmaken van de stofzuiger. Bij je stofzuiger wordt veelal een speciaal, smal opzetstuk geleverd waarmee je makkelijk tussen de naden in je bank en stoel kunt stofzuigen. Na het stofzuigen kun je er nog eens met een stofdoek langsgaan om ervoor te zorgen dat ook het laatste restje achtergebleven stof wordt verwijderd. Er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig voor het stofzuigen lederen meubels.

Smeer je lederen meubels regelmatig in met een conditioner

Om ervoor te zorgen dat je lederen meubels lang mooi blijven is het aan te raden om ze met regelmaat in te smeren met een speciale conditioner. Het meest opvallende verschil tussen de zorg voor leer versus stof is de noodzaak om het leer in te smeren met een speciale conditioner. Deze producten hebben een romige consistentie en zijn speciaal ontworpen om op het leer te worden aangebracht. Het regelmatig conditioneren van het leer gaat uitdroging en het ontwikkelen van scheuren tegen. Een conditioner voor lederen meubels kan bij de meeste meubelzaken worden gekocht. Het is vaak ook verkrijgbaar bij winkels die auto-onderdelen verkopen, waar het wordt verkocht voor het conditioneren van lederen autostoelen. De manieren waarop de conditioner moet worden aangebracht zal van product tot product variëren. In het algemeen mag je verwachten dat je je lederen meubels één tot twee keer per jaar moet behandelen.

Verwijder vlekken direct met een droge doek

Garage Loft Eclectische woonkamers van BRICKS Studio Eclectisch
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Niemand wordt er blij van als er op de bank of de stoel in huis wordt gemorst. Helaas is dit niet altijd te voorkomen. Als er op lederen meubels wordt gemorst is het aan te raden om de vlek onmiddellijk met een droge doek af te nemen. Het is belangrijk dat de gemorste substantie zo snel mogelijk wordt weggeveegd. Hiervoor gebruik je een droge doek of spons om zoveel mogelijk van de gemorste vloeistof mee op te nemen. Gebruik alleen een vochtige doek als het echt niet anders kan. Om de vlek weg te halen gebruik je zo weinig mogelijk water en maak je de natte plek na het schoonmaken meteen droog.

Vermijd het nat maken van het leer met water, zeep en schoonmaakmiddelen

Bij lederen meubels is het belangrijk dat het weken met water of zeep zo veel mogelijk wordt vermeden. In tegenstelling tot stoffen bekleding, mag leer nooit worden gereinigd door het langdurig in zeep of water onder te dompelen. Door dit te doen kan het leer nog meer beschadigen en is er meer om je zorgen over te maken dan alleen de aanvankelijke vlek die je probeerde te verwijderen. Vermijd ook het gebruik van schoonmaakmiddelen die niet voor het onderhouden van leer bedoeld zijn. Ze kunnen alleen maar schadelijk zijn voor je lederen meubels.

Wat is jouw tip om je lederen meubels te onderhouden? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!