Kies de perfecte vloer; dit zijn de opties

TILL BEHNE TILL BEHNE
Квартира для молодой девушки, Ekaterina Donde Design Ekaterina Donde Design Scandinavische keukens
Loading admin actions …

De juiste vloer kiezen voor een kamer is heel belangrijk. Het is de basis van de ruimte en geeft voor een belangrijk deel de sfeer aan. Dus bij het kiezen van een vloer moet je een aantal dingen in acht nemen. Wat voor sfeer moet de kamer hebben? Moet het gezellig, warm of juist strak en onderhoudsvriendelijk zijn. Ook heeft de vloer in verschillende kamers een andere functie. Zo hebben bepaalde ruimtes meer behoefte aan functionaliteit en andere kamers juist weer meer aan uitstraling. In dit Ideabook bespreken we daarom een aantal opties zodat je voor elke kamer de perfecte vloer kan kiezen.

Klassiek hout

Een houten vloer is een tijdloze klassieker die eigenlijk in elke kamer wel tot zijn recht komt. Ja zelfs in de badkamer. Hout heeft een huiselijke, warme en gezellige uitstraling en zorgt dus voor sfeer in iedere ruimte. Natuurlijk heeft een houten vloer zo zijn voor- en zijn nadelen. Hout is een natuurproduct en moet dus om de zoveel tijd wat zorg krijgen. Krassen en deukjes moeten worden behandeld, om de zoveel tijd moet je het hout behandelen met een lak of beits. Aan de andere kant zorgt de slijtage ook wel weer voor karakter in het hout.

Geluiddempend

Ben je gevoelig voor geluid of heb je onderburen die dat zijn, kan een geluiddempende vloer een goede keuze zijn. Geluiddempende vloeren maken minder herrie als je er overheen loopt, of als je eens iets laat vallen. Er zijn een aantal verschillende geluiddempende vloeren te bedenken. En daarbij scheelt het ook nog of je een goede ondervloer legt. Vinyl veert bijvoorbeeld enigszins. En daardoor zijn voetstappen minder goed te horen dan op een houten vloer. Ook een PVC-vloer zorgt voor de nodige demping. Uiteraard is tapijt ook hartstikke geluiddempend. De voordelen zijn duidelijk: zacht, warm en totaal geen lawaai. Als er al een bepaalde vloer in je huis ligt, waar je niet zomaar aan wil rommelen, kan je natuurlijk ook altijd een vloerkleed overwegen. En zoals gezegd, als je een vloer legt, bijvoorbeeld laminaat, is een geluiddempende ondervloer ook van groot belang.

Badkamer

homify Moderne badkamers

De badkamer is een vochtige ruimte, dus is het allereerst belangrijk dat je een vloer kiest die tegen water kan. De meest voorkomende vloer in een badkamer is natuurlijk een tegelvloer. Maar dat is zeker niet de enige optie. Een betonnen vloer is ook een mogelijkheid. Zorg er wel voor dat het niet te glad wordt. En ook vinyl of marmoleum kan heel goed in de badkamer. Wil je echt iets anders doen in de badkamer, kan je ook een houten vloer kiezen. Maar dan moet je echt zorgen dat deze goed bewerkt is en dus tegen een spetter of twee kan.

Kinderkamer

Um up na decoração , Uaua Baby Uaua Baby Moderne kinderkamers

De kinderkamer is een kamer waar je aan meerdere aspecten van een vloer moet denken. Aan de ene kant wil je natuurlijk dat het er leuk uitziet en het gezelligheid uitstraalt. Aan de andere kant is veiligheid ook een zeer belangrijk punt in de overweging voor een vloer. Gietbeton ziet er natuurlijk hartstikke leuk uit, maar is kil en hard bij een eventuele val. Marmoleum is onderhoudsvriendelijk maar erg glad als de kindjes op sokken rennen. En dus bestaat er gevaar om uit te glijden en te vallen. Hout kan dus een goede keuze zijn voor een vloer, maar ook vloerbedekking is een optie. Dat is warm, dus je kan er op blote voeten lopen en zitten en lekker spelen. En het is zacht bij een eventuele val, maar ook weer zo stroef dat het risico opvallen kleiner wordt.

Milieuvriendelijk

Vloeren moet je niet alleen maar op uiterlijk en functionaliteit beoordelen. Het kan geen kwaad om mee te laten wegen hoe duurzaam en/of milieuvriendelijk een vloer is. Meestal zijn dit soort vloeren wel iets duurder, maar gaan ook langer mee en zijn minder schadelijk voor het milieu. We zetten hier even een aantal mogelijke opties op een rij. Je kan kiezen voor een bamboe vloer. Dit is een mooi, sterk en milieuvriendelijke alternatief voor hardhout. Je kan een berggras vloer overwegen. Deze vloer absorbeert wel vocht en is daardoor minder geschikt voor vochtige ruimten als de badkamer. Een andere optie is een tapijt van of jute of kokos. Jute is bijvoorbeeld erg geschikt voor de slaapkamer omdat het een zacht materiaal is, kokosvezel is juist weer erg sterk en kan dus tegen een stootje. Redelijk nieuw op de markt is kurkvloer. Dit natuurlijke materiaal heeft goede akoestische en thermische eigenschappen en is brandwerend en antistatisch. Als laatste kan je kiezen voor vloeren van natuurproducten als linoleum, rubber of natuursteen. Stuk voor stuk vloeren met goede eigenschappen en op natuurlijke basis, dus absoluut milieuvriendelijk.

Oosters

De vloeren van een oosters interieur ademen warmte en flexibiliteit. Kies bijvoorbeeld voor houten planken in warme tinten of vloermatten van bamboe. Ook laagpolig tapijt past goed in de oosterse inrichting. Kijk je wat meer richting Midden-Oosten kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Perzisch tapijt of mooie Marokkaanse tegels.

Kleurrijk

Wie van een beetje kleur in zijn huis houdt, kan dat op verschillende manieren realiseren. Je kunt natuurlijk de muur schilderen, kleurrijke accessoires en meubels in je huis zetten. Maar je kan ook kiezen voor een kleurrijke vloer. Je kan een houten vloer in iedere gewenste kleur schilderen. En je kan eigenlijk alle vloeren wel in verschillende kleuren krijgen. Dit zijn dan meestal wel effen kleuren. Als je het nog iets kleurrijker en bonter wil, kan je ook kiezen voor een kleurrijke tegel, bijvoorbeeld een mozaïektegel. Deze vloer komt goed tot zijn recht in bijvoorbeeld de keuken of badkamer. Maar misschien is het juist wel leuk en verrassend om zo'n soort vloer in een andere kamer te overwegen.

Inspiratie voor mooie vloeren kan je hier opdoen. Deze professionals weten alles over vloeren en in dit Ideabook lees je meer over de ideale vloer voor elke kamer.

Waarop baseer jij je keuze voor een vloer? Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine