Tapijt verwijderen? Zo wordt dit een koud kunstje!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Grote woonkamer voor groot gezin, Hemels Wonen interieuradvies Hemels Wonen interieuradvies Landelijke woonkamers
Loading admin actions …

Het tapijt en de lijmresten van de trapen het tapijt verwijderen lijkt een simpel klusje. Toch kan dat, wanneer het tapijt al jarenlang met een dikke lijmlaag vastzit, soms toch tegenvallen wanneer je de lijm wilt verwijderen. Het kan een zeer tijdrovende en arbeidsintensieve klus zijn. Hou daar zeker even rekening mee voordat je aan deze klus begint. Heb je niet zo veel tijd of heb je niet veel kracht? Dan kun je deze klus misschien beter door een specialist laten uitvoeren. Ga je de lijm verwijderen en ga je het zelf doen? Dan zijn er wat slimme trucs die je kunt toepassen, waardoor het stukken sneller en makkelijker zal gaan. Lees even mee hoe je jezelf veel energie kunt besparen.

Wat heb je nodig?

Om goed voorbereid aan de slag te kunnen gaan, is aan te raden een aantal spullen op voorhand te kopen en klaar te leggen zoals: 

  • Een stanleymes
  • Een schroevendraaier
  • Een mondkapje
  • Handschoenen
  • Voor witte lijm: een emmer warm water sponsjes, verfkrabber of plamuurmes
  • Voor bruine lijm: afbijtmiddel of vloerlijm verwijderaar

Vloerbedekking verwijderen

De meest simpele manier om de vloerbedekking te verwijderen, is door deze met een stanleymes in lange stroken los te snijden en daarna voorzichtig los te trekken. Dit scheelt kracht. Moet je in een grote ruimte zoals in je woonkamer de vloerbedekking verwijderen, dan is het handiger om een speciale machine te huren die dit voor je doet. Deze machine trekt makkelijk grote stroken van het tapijt los. Met zo'n tapijtstripper bespaar je jezelf veel energie en kracht.

Tapijt en lijmresten van je trap verwijderen – deel 1

Of het verwijderen van de vloerbedekking gemakkelijk zal gaan, ligt vooral aan de bevestigingswijze. Weet je niet goed hoe je tapijt vastgemaakt is of wil je weten welk tapijt en welke bevestigingswijze bij je huis past? Schakel dan even een interieurarchitect in. Zit het tapijt met spijkers vast aan de traptreden of is deze vastgelijmd? Is de trap gelijmd en met spijkers bevestigd? Dan kun je je opmaken voor een fikse klus aangezien de vloerbedekking dan vaak muurvast zit. Is de trap alleen met spijkers vastgezet, dan til je de vloerbedekking in een hoek voorzichtig omhoog en verwijder je de spijkers met een tang. Is de vloerbedekking vastgelijmd? Dan kun je kiezen om de lijmresten te verwijderen met water en zeep of met Cola. Dit kan alleen wanneer de lijm op waterbasis is (dus witte lijm). In dit geval kun je de vloerbedekking overgieten met kokend water. Gebruik hiervoor echter niet teveel water. Nadat de vloer een tijdje heeft kunnen weken in het water, trek dan de vloerbedekking voorzichtig los. Je kan eventuele lijmresten van de trap verwijderen met Cola. 

Tapijt en lijmresten op je trap verwijderen – deel 2

Heb je een lijm op synthetische basis, dan kun je deze alleen verwijderen met een speciale lijmverwijderaar. Werkt dit ook niet, dan kun je een speciale machine huren om de vloerbedekking te verwijderen. Om de vloerbedekking te verwijderen, begin je in een hoek waar je de vloerbedekking even los maakt met een schroevendraaier. Er blijven daarna vrijwel altijd lijmresten achter en die verwijder je met lijmverwijderaar en schuren. Pas ook op dat je het hout niet beschadigt met de schroevendraaier of het plamuurmes. Werk van boven naar beneden en van de bovenzijde van de traptrede naar de binnenkant van de trap.

Tapijtlijm verwijderen

Grofweg genomen bestaan er twee soorten tapijtlijm: bruine en witte lijm. De meest simpele en snelle methode is om de vloerbedekking te verwijderen met een lijmverwijderaar. Niet heel milieuvriendelijk maar wel effectief. Het is erg belangrijk dat je echt alle lijmresten verwijdert want anders komt je nieuwe vloer niet mooi recht te liggen. Je kan de bruine tapijtlijm verwijderen met afbijtmiddel of met een vloerlijm verwijderaar. Wat er daarna nog over is, kun je wegkrijgen met een plamuurmes of verfkrabber. De witte tapijtlijm is wat eenvoudiger te verwijderen. Vaak heb je hiervoor alleen wat warm water en een schuurspons nodig. De laatste lijmresten verwijder je even met wat schuurpapier.

Tapijt verwijderen machine

Voor een paar tientjes kun je bij een verhuurbedrijf een tapijtstripper huren. Deze machines zijn er in allerlei afmetingen en zijn ideaal om een groter oppervlak (vastzittend) tapijt snel te verwijderen. De machine werkt met een mes die je onder het tapijt schuift en die het tapijt als het ware los snijdt en trilt. Dit is ideaal want dit kost je totaal geen energie of moeite! Wanneer je de vloerbedekking hebt verwijderd, dan zie je dat er soms nog stukjes van de onderkant van je tapijt en lijmresten achtergebleven zijn. Ook deze moeten even verwijderd worden met een plamuurmes. Daarna gebruik je een schuurmachine en schuurpapier om alles helemaal mooi glad te maken en de laatste resten van het tapijtlijm te verwijderen.

Lijmresten verwijderen

Je kunt eventuele lijmresten verwijderen met lijmverwijderaar. Bij witte tapijtlijm kun je deze ook laten weken in heet water en zeep of Cola. Na een tijdje schraap je de lijmrestjes er dan zo af met een plamuurmes. De overige resten schuur je vlak met schuurpapier of met een kleine schuurmachine. Wil je het zelf niet moeten doen? Laat deze klus dan uitvoeren door een specialist. Ga je een nieuw tapijt aanleggen? Kies er dan eens voor om de kleur en het motiefje af te stellen op een van deze twaalf designs die je kan gebruiken voor de muren in de woonkamer zodat het allemaal een prachtig geheel wordt.

Welke van deze tips vind je het handigst? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!