Hoe haal je alles uit je kleine badkamer? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe haal je alles uit je kleine badkamer?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Eclectische badkamers van Gabriela Pereira Eclectisch
Loading admin actions …

Een kleine badkamer. Het kan soms een heel gepuzzel zijn om te bekijken hoe je tot de beste indeling en een mooi gebalanceerd ontwerp komt. Welke onderdelen nu te kiezen; wel of geen bad? En hoe creëer je toch een unieke en mooie sfeer in zo'n kleine badkamer? Wanneer je rekening houdt met een aantal praktische zaken dan is het prima mogelijk om van deze kleine ruimte toch een prachtige design badkamer te maken. En dat is belangrijk want de badkamer is een plek in huis waar we veel tijd doorbrengen, onszelf reinigen en even op adem kunnen komen. In dit artikel geven je een aantal praktische tips hoe je de badkamer het beste kunt indelen en met welke elementen je optisch meer ruimte creëert. Lees mee hoe je van zo'n kleine ruimte de badkamer van je dromen maakt en kijk mee naar een aantal inspirerende voorbeelden.

Optimaliseer de ruimte

Allerbelangrijkste bij de kleine badkamer is het maken van keuzes en het optimaliseren van de ruimte. De keuzes bepalen vervolgens de elementen in de kleine badkamer. Heb je werkelijk een bad nodig? Hoeveel personen staan er 's-ochtends te dringen rondom de wasbak of ben je een enorme douchefanaat en wil je graag een hele grote luxueuze stortdouche met veel ruimte. Hoeveel opslagruimte heb je nodig? Het antwoord op deze vragen maakt duidelijk hoeveel oppervlakte en welke onderdelen er nodig zijn. Naast de keuze voor de elementen, zijn er ook bepaalde standaard afmetingen tussenruimte nodig tussen de verschillende elementen. De juiste specificaties hiervoor vind je online. Op het voorbeeld hierboven zie je een zeer efficiënte indeling van de breedte van de badkamer. Een douche is minimaal 90 cm breed een klein wastafelmeubel 50 cm en een bad 70 cm. Met een badkamer van iets meer dan twee meter breed kun je dus al deze elementen kwijt en wellicht ook nog het toilet links voorin. Het gebruik van beton stuc op zowel vloer als muur in neutrale zandkleur tint zorgt evroor dat de ruimte optisch groter lijkt en geeft een rustige warme sfeer.

Opstelling aan een kant

Is de badkamer nog kleiner dan ontkom je er meestal niet aan om te kiezen voor een opstelling aan een zijde van de badkamer. Kies voor de douche bij voorkeur een glazen inloopdouche om de ruimte groter te laten lijken. En ook al is de badkamer klein toch kun je er verrassende accenten aanbrengen met kleur en verschillende materialen. In dit voorbeeld zie je een prachtige kleurige wand met mozaïektegels aan de linkerzijde, grijze betonstuc en een houten vloer in de douche. Of denk ook eens aan een combinatie van hout op een wand of de vloer en betonstuc. Zo krijgt de badkamer toch een heel uniek en eigen karakter. 

Opstelling aan twee kanten

Is de badkamer breder dan kun je kiezen voor een opstelling aan twee kanten of zoals in de eerste foto een opstelling met douche wastafelmeubel en bad tegen de achterwand. Denk ook hier weer aan de benodigde loopruimte in het midden. Je kunt online bij badkamerwinkels programma's vinden waarmee je een ontwerp op schaal maakt. Zo kom je er op eenvoudige wijze achter of de door jou gewenste elementen in de kleine badkamer passen. Wil je perse een bad en douche? Er zijn ook geïntegreerde bad-douchecabines te koop of denk eens aan een bubbelbad of een losstaand bad op een andere locatie in huis zoals bijvoorbeeld de slaapkamer. Ook hier is weer te zien hoe het gebruik van neutrale kleuren in combinatie met de juiste verlichting een prachtige sfeer creëert die de ruimte ook groter laat lijken.

Nis in de muur

Wanneer je niet veel ruimte hebt dan is opslagruimte van essentieel belang. En dus alle beschikbare ruimte en mogelijkheden te gebruiken. De nis in de muur is een uitstekende manier om extra ruimte te creëren in de badkamer. Maak er een in de doucheruimte of naast het bad. Van zo'n nis kun je een extra eye catcher maken door er een andere kleur tegels betonstuc of mozaïektegels voor te gebruiken. Wil je de nis juist niet zien omdat er niet al te mooie shampooflessen in staan, zorg er dan voor dat deze op een plek komt die minder in het oog springt zoals aan de achterkant van een muurtje of zijmuur. Ook in deze badkamer zien we een uniek styling met betonstuc, bamboe handdoekenrek, plantenmuur en grote houten spiegel.

Douche aan het einde

In de meeste badkamers zien we de douche en het bad aan het einde van de badkamer. Een veelal praktische en ruimtelijke indeling. Aan het einde van de badkamer heb je dan de ruimte over de volledige breedte om een mooie inloopdouche te maken of dat heerlijke luxe bubbelbad te plaatsen. Voor de benodigde opbergruimte kun je een kleine muur bouwen met daarin opslagruimte die je open laat of volledig afsluit zodat de spullen niet zichtbaar zijn. Zo heb je direct een inloopdouche en deze muur zorgt voor een optisch diepte effect doordat deze de ruimte ook breekt. Ook daglicht zorgt voor een ruimtelijker effect in de kleine badkamer. En los daarvan is het ook prettig om te kunnen genieten van daglicht in deze ruimte. Wanneer je geen dakraam of lichtkoker kunt plaatsen dan kun je ook een glazen raam boven de deur plaatsen mits er daglicht is in de aangelegen ruimte.

Muur- en vloermaterialen

Het gebruik van de materialen op de vloer en muur zijn zeer bepalend voor het ruimtelijke effect. Zorg dus voor een neutrale basis met op elkaar afgestemde complementaire kleuren. Kies bij voorkeur voor een glazen inloopdouche en plaats de verlichting op een slimme manier of zorg voor daglicht in de badkamer. In deze prachtige black & white badkamer zien we het gebruik van wit marmer op de vloer en lichtgrijs marmer op de wand in combinatie met witte betonstuc en wat zwarte accenten. Dit geeft een prachtig ruimtelijk en gebalanceerd effect in deze piepkleine badkamer. Maar ook materialen als hout, betonstuc en wat accenten met mozaïektegels kunnen voor een prachtige sfeer zorgen. Soms past het bad niet in de breedte maar de staande modellen of bubbelbaden zijn vaak kleiner en passen wel. Wil je graag weten waar je rekening mee moet houden wanneer je de badkamer verbouwt? Lees dan ook dit artikel met complete planningsgids voor een verbouwing. 

Hoe heb jij jouw kleine badkamer ingedeeld?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!